5 dingen die je moet weten over de Lisboa Card

Ga je Lissabon bezoeken en ben je op zoek naar een stadspas voor Lissabon? Grote kans dat je dan bij de Lisboa Card uitkomt. Deze toeristenpas is veruit de meest verkochte voordeelkaart voor de indrukwekkende hoofdstad van Portugal. Lissabon Pas, Lissabon City Card en Lisbon Card zijn andere namen die gebruikt worden om deze officiële toeristenkaart voor Lissabon te benoemen. Exacte aantallen zijn niet bekend, maar op basis van gegevens die door (weder)verkopers van de Lisboa Card verstrekt zijn, schaft ongeveer een kwart van alle Nederlandse toeristen die Lissabon bezoekt de Lisboa Card aan.

Vaak wordt er flink georiënteerd totdat men tot de daadwerkelijke aanschaf van de Lisboa Card overgaat. Dat komt vooral omdat potentiële kopers eerst antwoord op hun eventuele vragen willen en omdat ze kijken of de Lisboa Card voor hen inderdaad de beste optie is. Wij zullen je daarbij helpen door de 5 dingen te vertellen die je zou moeten weten over de Lisboa Card.

1

Dit is inbegrepen in de Lisboa Card

Wat krijg je allemaal op het moment dat je de Lisboa Card aangeschaft hebt? Ten eerste kun je gedurende de geldigheid van de Lisboa Card onbeperkt gratis met het openbaar vervoer reizen. Denk aan de trams (inclusief de historische tram 28), de metro’s en de bussen binnen Lissabon. Ook de stadsliften (inclusief de monumentale Santa Justa lift) en kabeltrams mag je gratis gebruiken als je in het bezit bent van een geldige Lisboa Card. Tot slot zijn de treinritten van streektreinen naar Belem, Cascais, Queluz en Sintra inbegrepen bij de Lisboa Card.

Niet alleen het OV is gratis. Met de Lisboa Card kun je ongeveer 25 musea en monumenten gratis bezoeken. Denk hierbij aan topbezienswaardigheden zoals het Nationaal Azulejo Museum, de Torre de Belem en het Mosteiro dos Jerónimos.

Tot slot krijg je kortingen bij andere bezienswaardigheden, restaurants en voor de Aerobus.

2

Geldigheid en prijzen

De Lisboa Card is te koop met een geldigheid van 24, 48 of 72 uur. Dit is gerekend vanaf het moment dat je de kaart voor het allereerst gebruikt. Begin je op woensdag om 14:00 uur met een 48-uurs kaart, dan is deze geldig tot vrijdag 14:00 uur.

Op dit moment kost de Lisboa Card:
€ 22,00 voor een Lisboa Card van 24 uur
€ 37,00 voor een Lisboa Card van 48 uur
€ 46,00 voor een Lisboa Card van 72 uur

De prijzen zullen per 1 april 2024 omhoog gaan vanwege de toevoeging van entree tot het Castelo de São Jorge.

Dit worden de nieuwe prijzen:
€ 27,00 voor een Lisboa Card van 24 uur
€ 44,00 voor een Lisboa Card van 48 uur
€ 54,00 voor een Lisboa Card van 72 uur

De Lisboa Card met een geldigheid van 72 uur is relatief het goedkoopst.

3

De Lisboa Card kopen

Je kunt de Lisboa Card vooraf via internet kopen. Dat kan zowel via de officiële site als via bekende verkoopkanalen zoals Tiqets en GetYourGuide. De prijzen zijn hetzelfde. Het voordeel van Tiqets en GetYourGuide is dat je bij hen ook via iDeal kunt betalen. Je hebt dus geen creditcard nodig.

Helaas is de Lisboa Card geen digitale product. Je zult de Lisboa Card dus fysiek in ontvangst moeten nemen. Dat kan onder andere bij de Ask me Lisboa-balie in de aankomsthal van het vliegveld van Lissabon en bij vier verschillende kantoren in het centrum van Lissabon.

4

Gratis reisgids en plattegrond

Het verplicht op moeten halen van de Lisboa Card heeft een voordeel: je krijgt er meteen een gratis reisgids en een goede plattegrond van Lissabon bij. Zo kun je gemakkelijk zien waar de verschillende hoogtepunten van Lissabon te vinden zijn. We weten het: tegenwoordig heb je handige apps zoals Google Maps, maar voor het overzicht werkt een mooie plattegrond toch beter.

5

Is de OV-kaart een betere optie?

Heb je echt een Lisboa Card nodig? Dat is een zeer reële vraag. Als je vooral naar Lissabon komt om te genieten van de sfeer, de gezellige terrasjes, om te winkelen of om je op wat voor manier dan ook bezig te houden met dingen waarvoor je geen entreetickets nodig hebt, wat heb je dan aan gratis toegang tot musea? Een OV-dagkaart kost momenteel € 6,40. Wil je de ferry erbij hebben, dan kom je op € 10,60 per dag uit. Voor de OV-kaart met de lokale trein naar Cascais of Sintra betaal je € 10,60. Zet deze prijzen af tegen wat je voor de Lisboa Card betaalt en neem je beslissing.

Weet wel dat je voor de toegang tot de bij de Lisboa Card inbegrepen bezienswaardigheden zoals de Torre de Belem en het Mosteiro dos Jerónimos je € 10 en € 9 aan entree kosten. Wil je die twee plekken bezoeken, dan wordt de Lisboa Card al snel interessanter dan een OV-dagkaart.