5 dingen die je moet weten over het Alcázar de los Reyes Cristianos

Het Alcázar de los Reyes Cristianos is een kasteel dat late middeleeuwen in het hart van de Spaanse stad Cordoba gebouwd is. Het Alcázar de los Reyes Cristianos is gebouwd door de toenmalige koning van Castilië en León. Opdrachtgever was koning Alfonso XI, die op een deel van een gesloopt Arabisch fort een nieuw ‘Paleis van de christelijke vorsten’ liet wegzetten. Alfonso’s bouwwerk behield slechts een deel van de Moorse ruïnes, maar het bouwwerk lijkt islamitisch door Alfonso’s gebruik van de Mudéjar-stijl. En burgeroorlog in de vijftiende eeuw leidde tot de bouw van de toren van het Alcazar: de zogenaamde Toren van de Inquisitie.

Het Alcázar de los Reyes Cristianos is vervolgens gebruikt voor de tribunalen van de Spaanse inquisitie. Er werden martel- en verhoorkamers in het Alcazar van Cordoba ingericht. Vanaf 1810 diende het Alcázar als garnizoen voor de troepen van Napoleon Bonaparte en elf jaar later werd het getransformeerd tot een gevangenis. Halverwege de vorige eeuw heeft de overheid het Alcázar de los Reyes Cristianos ingericht als een toeristische attractie en nationaal monument. Tegenwoordig behoort het fort tot de belangrijkste bezienswaardigheden van Cordoba.

Wil je het Alcázar de los Reyes Cristianos gaan bezoeken of meer weten over dit historische bouwwerk? Dit zijn de 5 dingen die je moet weten over het Alcázar de los Reyes Cristianos.

1

Het aantal entreekaarten is beperkt

De entreetickets voor het Alcázar de los Reyes Cristianos worden per tijdslot verkocht. Per tijdslot van een half uur worden er maximaal 250 entreetickets verkocht. Is een tijdslot vol, dan kun je daar geen tickets meer voor kopen. Het wordt daarom geadviseerd om voor drukkere dagen, zoals tijdens het weekeinde en het hoogseizoen, je kaartjes voor het Alcázar de los Reyes Cristianos vooraf online te kopen. Met online gekochte tickets mag je de wachtrij bij de kassa links passeren.

2

Openingstijden

Het Alcázar de los Reyes Cristianos is zes dagen in de week geopend. Op maandagen blijft de poort gesloten. Op de andere doordeweekse dagen kun je het Alcázar bezoeken van 8:15 tot 20:00 uur. Op zaterdag is het Alcázar van 9:30 tot 18:00 uur geopend en op zondag moet je rekening houden met een vroegere sluitingstijd. Het Alcázar de los Reyes Cristianos is dan van 8:15 tot 14:45 uur geopend.

3

De torens bezoeken

Wil je de torens van het Alcázar de los Reyes Cristianos bezoeken (wat wij zeker aanraden), dan dien je er rekening mee te houden dat je in groepjes naar boven mag gaan. Er ontstaat daardoor vrijwel altijd een wachtrij om naar boven te mogen gaan. Toegang tot de torens van het Alcazar is tot een uur voor sluitingstijd.

4

Uitzicht vanaf de torens

De toren is een van de hogere punten in het historisch centrum van Cordoba. De hoogst toegankelijke plek van het Acazar is de Torre de los Leones (Toren van de Leeuwen). De toren is 22 meter hoog en biedt een panoramisch uitzicht over Córdoba. De Torre del Homenaje is iets hoger dan de Torre de los Leones, maar is niet toegankelijk voor het publiek.

5

De tuin is het mooiste

Eerlijk is eerlijk: de tuin is eigenlijk het mooiste onderdeel van het Alcázar de los Reyes Cristianos, vooral als de planten in bloei staan. De fraaie tuin is zo aangelegd op het moment dat het Alcázar gereedgemaakt werd voor publiekelijke toegang. Als het licht en de hoeveelheid bezoekers meezit, dan kun je met schitterende in deze tuin gemaakte vakantiefoto’s thuiskomen.