Het geven van fooien is een fenomeen waar je tijdens het reizen vaak mee te maken zult krijgen. In veel landen vormen fooien een welkome en soms essentiële aanvulling van het salaris. Binnen Nederland is het geven van fooien geen gemeengoed, maar wel iets wat vooral in de horeca geregeld voorkomt. Sommige Nederlanders vinden het geven van een fooi vrijwel vanzelfsprekend, terwijl een ander deel van de bevolking stellig van mening is dat de service onderdeel is van de prijs die betaald wordt, waardoor een fooi volgens hen niet persé iets is wat zou moeten.
De meningen lopen niet alleen uiteen over of er fooi gegeven zou ‘moeten’ worden, ook over hoeveel fooi in welke situatie gepast is, is niet iedereen het met elkaar eens. Het zorgt voor onduidelijkheid en soms misplaatste gevoelens. Want wat als je te veel fooi gegeven hebt, of juist te weinig? Denk je gul geweest te zijn, word je als krent beschouwd.
Wat is een fooi eigenlijk? Een fooi is een extra bedrag dat je geeft aan iemand die je diensten verleent, zoals een ober, kapper of taxichauffeur. Fooi is in veel landen gebruikelijk, maar de hoogte van de fooi en de verwachtingen van de ontvanger kunnen verschillen. Een fooi kan worden gezien als een beloning voor goede service, maar het kan ook worden gezien als een manier om de werknemer te helpen een beter loon te verdienen. In veel landen is het loon van het personeel in de horeca laag, waardoor fooi een belangrijke bron van inkomsten kan zijn.
Over het onderwerp fooien wordt veel gepubliceerd. Helaas worden er vaak fabeltjes verteld. Wat je echt moet weten over fooien lees je hier binnen de 5 dingen die je moet weten over fooien.