5 dingen die je moet weten over fietsen in Sevilla

Dankzij het uitstekende klimaat is Sevilla een prima stad om met de fiets te ontdekken. Koud wordt het nooit in Sevilla en de zon laat zich enorm vaak zien. Misschien vormt de warmte die er in de zomermaanden heerst de grootste barrière om op de tweewieler te stappen. Uit eigen ervaring weten we dat temperaturen van 30 tot 35 graden nog prima te doen zijn in Sevilla. Pas op het moment dat het warmer wordt, kan het te inspannend worden om te fietsen in deze prachtige stad in het zuiden van Spanje.

Sevilla is een grote stad, maar het centrum is redelijk compact. De meeste bezienswaardigheden van Sevilla liggen redelijk dicht bij elkaar. Prima afstanden dus om de fiets als vervoermiddel te gebruiken om Sevilla te gaan verkennen. Zijn er dingen waar je rekening mee moet houden als je in Sevilla gaat fietsen? Zeker te weten. Hier lees je de 5 dingen die je moet weten als je wilt gaan fietsen in Sevilla.

1

Sevilla is redelijk fietsvriendelijk

De stad Sevilla is redelijk goed ingesteld op fietsers. Langs veel doorgaande wegen in het centrum van Sevilla zijn er van de rijbaan gescheiden fietspaden aangelegd. Hierdoor kun je je gemakkelijk en veilig door het verkeer in Sevilla bewegen. Op plekken waar voetgangers en fietsers de weg delen, dienen fietsers hun snelheid aan te passen en voetgangers de ruimte te geven.

2

Huurfietsen

Vrijwel alle toeristen huren of lenen een fiets als ze in Sevilla zijn. Weinigen zullen een eigen fiets meenemen. Sommige hotels bieden gratis leenfietsen aan hun gasten aan. Als je een fiets wilt huren, dan zijn daar meerdere mogelijkheden voor:

  • Sevilla biedt deelfietsen aan via Sevici. Je kunt een voordelige dagpas of weekpas nemen en vervolgens vanaf een groot aantal onbemande fietsstations fietsen meenemen en later bij een willekeurig station weer terugplaatsen. Ritten korter dan 30 minuten zijn gratis.
  • Commerciële bedrijven zoals Lime bieden fietsen met elektrische ondersteuning aan. Je moet hiervoor een app installeren. Betalen gaat per minuut dat je de fiets gebruikt.
  • Wil je gewoon een hele dag een fiets ter beschikking hebben zonder dat je op tijd hoeft te letten? Dan ‘ouderwets’ een fiets huren voor een dag of langer de beste optie. Je kunt je huurfiets in Sevilla hier reserveren.
3

Sevilla is vrijwel helemaal vlak

Houd je niet zo van hellingen en heuvels? Daar heb je in Sevilla weinig tot geen last van. De stad is grotendeels vlak, zeker in en rond het centrum. Als je al een keer te maken krijgt met een helling, dan is deze zelden zwaar.

4

Ga met een gids mee op pad

Wil je eerst Sevilla wat leren kennen voordat je jezelf met de fiets loslaat in de stad? Dan is het misschien een goed idee om eerst deel te nemen aan een georganiseerde fietstour. Je gaat dan met een gids op pad die je in een paar uur tijd de hoogtepunten van Sevilla laat zien. Zo kun je alvast wennen aan het fietsen in Sevilla en krijg je meteen een berg aan leuke tips en goede informatie over Sevilla. Het door Nederlanders opgezette Baja Bikes biedt verschillende leuke fietstochten in Sevilla aan. Reserveren is verplicht, maar annuleren of verzetten kan altijd. Bijvoorbeeld in het bijzondere geval dat het een keer slecht weer is in Sevilla.

Het is bij Baja Bikes ook mogelijk om een georganiseerde fietstocht te verlengen met fietshuur. Na de tocht neem je de fiets mee op pad om op eigen houtje Barcelona in te trekken. Ga op de fiets naar het strand of gebruik hem om de buurten of bezienswaardigheden die jouw interesse hebben, nog een keer in je eigen tempo te bezoeken.

5

Neem water mee

Tijdens een fietstocht door Sevilla verlies je vocht door middel van zweten. Dit gebeurt soms ongemerkt. De combinatie van warmte en vochtverlies zorgt ervoor dat je het risico loopt om last te krijgen van hoofdpijn en andere bij uitdroging horende klachten. Neem daarom een flesje drinkwater mee als je in Sevilla gaat fietsen.