5 dingen die je moet weten over fietsen in Brussel

Steeds meer Nederlanders ontdekken Brussel als stedentripbestemming. De hoofdstad van België neemt een steeds belangrijkere positie in binnen de toplijst van best bezochte Belgische steden door Nederlanders. Brussel biedt een mooie mix van alles wat je in een citytrip kunt zoeken: gezellige wijken, goede mogelijkheden om te winkelen, historische gebouwen en een aantal geweldige musea. Daarnaast is Brussel de meest internationale stad van België. Hier wonen meer dan 180 nationaliteiten en worden er meer dan 120 verschillende talen gesproken. Dit heeft vooral te maken met de titel van Brussel als hoofdstad Europa en de aanwezigheid van belangrijke Europese instellingen.

Er zijn verschillende manieren om Brussel te gaan verkennen. De stad wandelend ontdekken is het populairste. Een andere geliefde methode onder Nederlanders om de hoogtepunten van Brussel te gaan bekijken? Dat is de fiets. De tweewieler is ook in Brussel een prima vervoermiddel om de stad te bewonderen.

Wat moet je allemaal weten over fietsen in Brussel? Wij zijn afgelopen weekend zelf in Brussel op de fiets gestapt en hebben de belangrijkste wetenswaardigheden over fietsen in Brussel voor je waargenomen en in dit artikel verwerkt.

1

Brussel wordt steeds fietsvriendelijker

Pakweg twintig jaar geleden moest je jezelf er eigenlijk niet aan wagen om je als toerist op de fiets in Brussel te begeven. De afgelopen jaren is Brussel een stuk fietsvriendelijker geworden. Het autoverkeer is in toenemende mate uit het centrum van Brussel geweerd. Een aantal straten os autovrij geworden en sommige straten zijn omgetoverd tot fietsstraten, waar de fietser belangrijker is dan de automobilist.

2

Veel kinderkopjes

Het wegennetwerk van Brussel bestaat helaas niet alleen uit strak geasfalteerde straten. Vooral in het centrum van de stad zie je nog veel kinderkopjes terug. Dat is niet altijd even prettig om overheen te fietsen, zeker niet als dat met een redelijke snelheid is.

3

Brussel is niet vlak

De stad is gebouwd op zeven heuvels. Dat betekent dat je als fietser te maken zult krijgen met hoogteverschillen. De afdalingen zijn heerlijk: ze kosten je amper energie. Op het moment dat je tegen een helling omhoog moet fietsen dan, wordt er soms best wat van je kuiten en uithoudingsvermogen gevraagd. Het gemiddelde hellingspercentage van de straten in het centrum van Brussel is ongeveer 5%. Dit betekent dat voor elke 100 meter die je omhoog fietst, je 5 meter omhoog moet klimmen.

Het is daarom geen gek idee om in Brussel voor een fiets met elektrische trapondersteuning te gebruiken. Zo’n e-bike maakt het fietsen in Brussel een stuk aangenamer.

4

Fiets huren of de Villo gebruiken

Je kunt ervoor kiezen om in Brussel een fiets te huren. Een dagje een normale stadsfiets huren is mogelijk vanaf ongeveer een tientje per dag. Voor een elektrische fiets ben je al snel 25 euro per dag kwijt.

Een andere optie is om het deelfietssysteem Villo te gebruiken. Het systeem bestaat uit een netwerk van 1.500 fietsen die verspreid staan over 200 stations in de stad. Je kunt Villo via internet of via een app gebruiken. Je moet eerst een account aanmaken. Een dagticket kost op dit moment slechts € 1,50. Na activering kun je gedurende 24 uur iedere keer voor maximaal 30 minuten een fiets gratis gebruiken. Na die 30 minuten per rit gaat de teller lopen: € 0,50 voor het 2e half uur, € 1,00 voor het volgende halfuur en daarna € 2,00 per half uur.

5

Ontdek Brussel tijdens een georganiseerde fietstocht

Misschien wel de beste manier om Brussel op de fiets te ontdekken? Dat is volgens ons door deel te nemen aan een georganiseerde fietstocht waarbij je met een ervaren gids in een kleine groep (of privé) door Brussel gaat fietsen. Hij laat je de hoogtepunten van Brussel zien en geeft je veel boeiende informatie over Brussel en de bezienswaardigheden.

Baja Bikes is een bedrijf dat fietsverhuur en begeleide fietstochten aanbiedt in meer dan 50 steden in Europa, waaronder Brussel. De Brussel Highlights Tour is de populairste fietstour door Brussel. In ongeveer 3,5 uur tijd leer je de ins en outs van Brussel kennen. Reserveren is verplicht, maar annuleren of verzetten kan voor de groepsfietstochten altijd gratis.