5 dingen die je moet weten over de trein van Sóller

De trein van Sóller is een van de bekendste en populairste attracties van het eiland Mallorca. Vroeger werd de spoorweg tussen het bergdorp Sóller en hoofdstad Palma de Mallorca gebruikt om agrarische producten sneller en gemakkelijker naar de haven van Palma te vervoeren. Hierdoor verliep de export van deze producten efficiënter. Tegenwoordig worden er geen sinaasappels, maar mensen vervoerd over de spoorlijn tussen Sóller en Palma. Datzelfde geldt voor de Tramvia de Sollér, de tramlijn die de route als tramlijn verlengt tot aan Puerto de Sóller aan de noordkust van Mallorca.

De treinritten zijn zeer populair onder toeristen. Vanuit Palma kun je zo gemakkelijk en op een leuke manier een ander stuk van Mallorca ontdekken. De sfeer en ligging van zowel Sóller als Puerto de Sóller zijn heel andere dan in Palma en de omringende badplaatsen. De klassieke trein en de rit zelf vormen voor velen de hoofdattractie. Onderweg geniet je van prachtige uitzichten over een mooi stuk landschap van Mallorca.

Over de trein van Sóller is op tal van plekken goede en uitvoerige informatie te vinden op het internet. Wij hebben zelf deze maand met de trein van Sóller meegereden en kunnen je op basis van onze eigen ervaringen de 5 dingen vertellen die je moet weten over de Tren de Sóller.

1

De route

De lengte van de spoorweg tussen Sóller en Palma is 27 kilometer. Dat is drie kilometer langer dan de beste route over de weg tussen de twee treinstations. Met de auto ben je in theorie twee keer zo snel. Alleen is de spoorroute aanzienlijk mooier en omdat je zelf niet auto hoeft te rijden, kun je beter genieten van het uitzicht. Onderweg wordt er een stop gemaakt in het dorp Bunyola. Je kunt ook tickets van en naar Bunyola kopen.

De route voert je door een deel van het Serra de Tramuntana gebergte. Onderweg word je getrakteerd op prachtige uitzichten, maar rijd je ook deels door tunnels. In totaal wordt er door 13 tunnels gereden, waarvan de langste (Túnel Major) een lengte heeft van 2876 meter.

2

Tickets kopen

Er zijn twee manieren om tickets te kopen. Voor treintickets voor de dag zelf ben je aangewezen op de loketten op de stations. Die gaan pas een half uur voor het vertrek van iedere trein open. De meeste treinritten zijn in het hoogseizoen vrij snel uitverkocht. De rij voor de eerste rit vanuit Palma is dan lang. De eerste rit vanuit Sóller is aanzienlijk minder druk.

Je kunt de treinkaartjes ook vooraf online kopen. Dat kan van 7 dagen tot 1 dag voor vertrek de officiële website van Tren de Sóller en kan alleen voor de combinatietickets. Losse treintickets zijn alleen te koop op de dag van vertrek bij de stations van Sóller, Palma de Mallorca en Bunyola.

Via excursiesites zoals Tiqets en GetYourGuide kun je geen tickets voor de Tren de Sóller kopen. Wel bieden deze bedrijven dagexcursies aan waar de trein- en/of tramritten inbegrepen zijn.

Goede om te weten is dat er maar 5, 6 of 7 treinritten vanuit ieder treinstation per dag plaatsvinden. Bij de aanschaf van het ticket moet je meteen een keuze maken welke terugrit je wilt nemen.

3

De hele rit duurt een uur

Over de rit tussen Palma en Sóller wordt een uur gedaan, ongeacht in welke richting er gereden wordt. De gemiddelde snelheid van de trein ligt dus op 27 km/u. De hoogste snelheid die onderweg door de elektrische trein gereden wordt ligt net boven de 30 km/u. Dat is voldoende om door de geopende ramen voor verkoeling te zorgen. Airconditioning is er niet aanwezig in de wagons.

4

Het mooiste uitzicht

Moet je links of rechts gaan zitten in de trein? Wat betreft het uitzicht maakt het eerlijk gezegd niet zoveel uit. Omdat de trein bij Sóller een bocht maakt, krijg je vanuit beide kanten een goed uitzicht op Sóller en zijn prachtige ligging in het dal.

Als je zelf niet in de zon wilt zitten en goede foto’s of filmpjes zonder tegenlicht wilt maken, dan maakt het wel uit. Voor de rit Palma-Sóller is de linkerkant van de wagon het beste in de ochtend en zit je in de middag beter aan de rechterkant. Voor de rit Sóller-Palma is het precies andersom: ga dan in de ochtend aan de rechterkant zitten en in de middag aan de linkerzijde van de wagon.

5

Combikorting met de tram van Sóller

Koop je een combiticket waarbij je zowel de trein als de tram boekt, dan krijg je een aanzienlijke korting. Op het moment van schrijven van dit artikel kost een retour Palma-Sóller of Sóller-Palma 28 euro. De tramrit kost 9 euro per enkele reis, oftewel 16 euro voor een retour. Koop je losse tickets dan ben je 46 euro per persoon kwijt. Voor het combiticket betaal je 35 euro per persoon. Je bespaart met het combiticket dus elf euro.