5 dingen die je moet weten over de Toren van Pisa

De Toren van Pisa is een van de meest herkenbare bouwwerken ter wereld. Dat komt doordat de toren ongeveer vier meter uit het lood staat en daardoor zichtbaar scheef staat. Deze iconische scheve toren is de allerbelangrijkste bezienswaardigheid van Pisa. Hij heeft het zelfs tot de top 10 bezienswaardigheden van Italië geschopt. Op jaarbasis bezoeken ongeveer 5 miljoen mensen de Toren van Pisa. Dit is het aantal mensen dat naar schatting naar het Piazza dei Miracoli komen om de Toren van Pisa te zien, te bewonderen en vooral te fotograferen. Er zijn weinig objecten ter wereld waar je zoveel mensen hun best zien doen om grappige foto’s te maken. Vele bezoekers ‘moeten’ een foto van zichzelf hebben waarbij het lijkt alsof zij de toren omverduwen.

Op het internet is heel veel informatie over de schuine Toren van Pisa te vinden. Maar wat moet je nou echt weten over deze topbezienswaardigheid? Welke tips heb je nodig als je de Toren van Pisa wilt gaan bezoeken? Wij hebben de 5 dingen die je moet weten over de Toren van Pisa in kort en bondig voor je samengevat.

1

Beste moment om te bezoeken

Wil je de drukte rond de Toren van Pisa ontlopen? Dan wensen we je veel succes toe! Het is vrijwel altijd druk hier. De beste momenten om de mensen wat te ontlopen zijn vroeger in de ochtend (voor 9:00/9:30 uur) en aan het einde van de dag.

Voor de foto’s is de namiddag het beste moment om hier naartoe te gaan. In het zomerseizoen is tussen 14:00 en ongeveer 16:00 uur het beste tijdstip om foto’s te maken vanaf de veel gebruikte plek voor het Museo delle Sinopie. Deze locatie leent zich het beste voor de foto’s van de toren in het juiste perspectief, waarbij een persoon op de voorgrond ook goed belicht wordt.

2

Tickets voor de Toren van Pisa

Je kunt de scheve Toren van Pisa vanaf de buitenkant gratis bewonderen. De toren staat openbaar terrein, op de Piazza dei Miracoli om exact te zijn. Dit plein is het middeleeuwse hart van Pisa. Je kunt de toren van Pisa ook van binnen bekijken en beklimmen. Nadat je de 251 traptreden naar boven gelopen hebt, kun je van een fantastisch uitzicht genieten.

Er mogen slechts enkele tientallen mensen tegelijkertijd de toren in. Er wordt daarom met entreetickets met tijdsloten gewerkt. Vooraf reserveren van de tickets voor de Toren van Pisa is daardoor een must. Dat kan bijvoorbeeld via Tiqets.com, die officiële tickets voor de Toren van Pisa verkopen.

3

Wat is de Toren van Pisa

De Toren van Pisa is een vrijstaande klokkentoren oftewel een campanile. De ronde toren behoort tot de kathedraal van Pisa (Duomo di Pisa). De bouw van de toren duurde langer dan verwacht. Het begon in 1173. Maar rond 1178, toen de constructie in de derde verdieping was, werd duidelijk dat het bouwwerk kantelde. Wat volgde waren militaire conflicten die de bouw deden stoppen. In 1272 werd de bouw hervat en 12 jaar lang voortgezet. Toen kwam er weer een oorlog en werd de bouw stopgezet. In het begin van de 14e eeuw werd de bouw hervat en in 1372 afgerond.

De bouwstijl is een mix van Romaans en Gotisch, net als de andere gebouwen op het plein. De Scheve Toren van Pisa is een grote cilinder met een lege binnenkern, gehuld in zuilen die een gevoel van lichtheid en elegantie geven. Alleen de klokkentoren op de achtste verdieping onderbreekt de regelmaat van de verschillende verdiepingen. In totaal is de Toren van Pisa 55,85 meter hoog en staat hij ongeveer 4 meter uit het lood.

4

Het is een bouwfout

De Toren van Pisa is niet als scheve toren ontworpen. Het is een bouwfout. De architecten hadden niet goed nagedacht over de fundering die nodig was toen ze begonnen te bouwen, omdat de ondergrond van het gebied zacht is. Als gevolg daarvan maakten ze ondiepe funderingen die het gebouw niet voldoende konden houden. Vervolgens begon de kanteling bij de tweede verdieping. De bouw stopte daar echter niet, en de toren bleef na verloop van tijd kantelen.

Wanneer veel mensen over de scheve toren van Pisa horen en hem bekijken, zien ze hem slechts in één richting leunen. De toren leunt echter in meerdere richtingen. Dit komt omdat ingenieurs probeerden de fout te herstellen nadat hij al jaren scheef stond. De bouw werd hervat rond de 13e eeuw, en hier gebeurde het scherper overhellen. De ingenieurs probeerden omhoog te bouwen en wat volgde was dat de toren in een andere richting overhelde. Toen leunde hij meer naar het zuiden en dat is tot op heden zo gebleven.

5

Niet de enige schuine toren in Pisa

De Toren van Pisa is niet de enige schuinstaande toren ter wereld. Zelfs in Nederland hebben we scheve torens, zoals de Oldehoven in Leeuwarden en de toren van de Oude Kerk in Delft. Wat niet iedereen wet, is dat de campanile van de kathedraal van Pisa ook niet de enige scheve toren van Pisa is. Dit is echter niet het geval, want er zijn er nog meer. De volgende en op één na populairste is de klokkentoren van de kerk van St. Nicola die rond 1170 werd gebouwd. De volgende is de klokkentoren van St. Michele dei Scalzi. Al deze torens leunen als gevolg van de zachte ondergrond in de stad.