5 dingen die je moet weten over de stranden van Fuerteventura

Dat Fuerteventura een heerlijke vakantiebestemming is dat is vrij algemeen bekend. Als onderdeel van de Canarische Eilanden is dit een plek waar je mag rekenen op veel zon, weinig neerslag en aangename temperaturen. Kortom, het weer op Fuerteventura leent zich uitstekend om te genieten van een zonvakantie. Voor de strandliefhebbers is het helemaal genieten hier, want Fuerteventura telt tal van verschillende stranden. Zo kun je hier de typisch voor de Canarische Eilanden stranden terugvinden die voorzien zijn van zwart zand, zwarte kiezels of zwarte keien. Het grootste deel van de stranden bestaat uit fijn licht tot goudgeel zand. Eigenlijk het soort strand zoals je dat niet direct op een vulkanisch eiland verwacht.

De verschillende stranden dienen verschillende doelen. De meeste stranden zijn uitstekend om te zwemmen en te zonnebaden. Een aantal stranden wordt vooral gebruikt door surfers, zoals de stranden bij El Cotillo, La Pared en Corralejo. Soms zie je ze met tientallen tegelijkertijd het water in gaan.

Over de individuele stranden van Fuerteventura kun je lezen in de reisgidsen en op specifieke websites over Fuerteventura. In dit artikel behandelen we niet de specifieke stranden van Costa Calma, Jandia, Corralejo of Caleta de Fuste, maar beperken we ons tot de 5 dingen die je moet weten over de stranden van Fuerteventura.

1

Mooiste stranden van de Canarische Eilanden

De Canarische Eilanden hebben allemaal prachtige stranden, en dan met name Gran Canaria, Tenerife, Fuerteventura en Lanzarote. Maar het eiland dat het meest bekend staat om zijn prachtige stranden is Fuerteventura. Schoonheid is natuurlijk subjectief, maar wie bijvoorbeeld het langgerekte Playa de Jandia, het fantastisch gelegen strand van Costa Calma of het schitterende strand van Parque Natural de Corralejo bezoekt, die kan niet anders dan bevestigen dat Fuerteventura de ultieme strandbestemming van de Canarische Eilanden is.

2

Weinig hotels liggen direct aan het strand

Hoewel Fuerteventura een echte strandbestemming is, liggen er relatief weinig hotels direct aan het strand. Soms vormt een groenstrook een natuurlijke barrière (Playa de Jandia), soms ligt het hotel een stuk hoger dan het strand en soms staat er bebouwing of een weg tussen het hotel en het strand. Is het voor jou essentieel dat het strand (vrijwel) direct aan het strand ligt en het liefst zonder dat je trappen op en af moet? Kijk dan goed naar de hotelbeschrijvingen, foto’s, reviews en google maps hoe de situatie is.

3

Watertemperatuur

Als je naar het weer van Fuerteventura kijkt, dan zou je zeewatertemperaturen verwachten die te vergelijken zijn met die van de Middellandse Zee. Dat is niet zo. De ligging in de Atlantische Oceaan zorgt ervoor dat je op Fuerteventura te maken hebt met de Golfstroom. Die komt hier uit het noorden en is daardoor relatief koel. De zeewatertemperatuur ligt daardoor in de zomer iets lager dan in de Middellandse Zee. In de wintermaanden ligt het watertemperatuurbereik tussen de 17 en 20 graden Celsius. Van augustus tot en met november is het zeewater op z’n warmst. Die loopt dan op tot maximaal 24-25 graden Celsius.

4

Voorzieningen

De voorzieningen die je mag verwachten verschillen van strand tot strand. Op de populaire stranden is er vaak een strandwacht aanwezig, kun je douchen, zijn er tegen betaling ligbedden en parasols te gebruiken en vind je vaak iets van toiletten. De hoeveelheid horecazaken is vaak beperkt. Enorme beachclubs hoef je hier niet te verwachten.

De grotere zandstranden bij de bekende badplaatsen zijn vaak voorzien van een vlonderpad, zodat je gemakkelijker met een rolstoel, kinderwagen of buggy het strand op kunt gaan. Soms is er dan ook nog een apart plateau (met overkapping) waar mensen in de rolstoel kunnen staan.

5

Let op de wind

De wind kan stevig waaien op Fuerteventura. Op momenten dat de wind flink aanwakkert kun je zowat gezandstraald worden als je op de verkeerde plek gaat zitten of liggen. Houd daarom bij het boeken van je accommodatie en het bezoeken van het strand rekening met de windrichting. Meestal waait de wind op Fuerteventura uit noordelijke richtingen. In de winter maanden draait de wind geregeld naar het noordoosten tot oosten en kunnen ook andere windrichtingen voorkomen. Hartje zomer waait de wind steevast uit noordelijke richtingen.

Op sommige plekken is het strand op natuurlijke wijze beschut tegen de wind. Denk aan kliffen die ervoor zorgen dat de wind moeite heeft om het strand te bereiken. Op enkele stranden zie je dat mensen met lavagesteente kommen hebben gemaakt zodat je beschut kunt liggen. Op steeds meer stranden is het verboden om dit soort kommen te maken, bijvoorbeeld op Playa Chica bij El Cotillo.