5 dingen die je moet weten over het weer op Fuerteventura

Er zijn tal van redenen om een vakantie op Fuerteventura te vieren. Het is een heerlijke vakantiebestemming waar je voor uiteenlopende reisdoelen naartoe kunt gaan. Het weer is vaak doorslaggevende reden voor veel mensen om naar Fuerteventura te vliegen. Het milde klimaat van Fuerteventura zorgt ervoor dat het een groot deel van het jaar lekker tot heerlijk weer is. Lenteachtige temperaturen zijn gegarandeerd en in de zomer is er vooral sprake van zonnig weer met zomerse temperaturen.

De uitstekende weersomstandigheden zorgen ervoor dat je op Fuerteventura een groot deel van het jaar prima op het strand of aan het zwembad kunt vertoeven. Voor tal van activiteiten is het vaak prima weer. Denk aan wandelen, fietsen, golven en allerlei watersporten.

Klimaatstatistieken van Fuerteventura kun je tegenwoordig op tal van plekken terugvinden. Zo leert een bezoek aan klimaatinfo Fuerteventura ons dat de gemiddelde maximumtemperatuur op Fuerteventura tussen de 21 en 28 graden Celsius ligt, dat het aantal dagen met regen op een hand te tellen is en dat de zon zich tijdens de zonnigste maanden gemiddeld tien uur per dag laat zien.

Niet alles wat je moet weten over weer kun je uit klimaatstatistieken halen. Sommige weerweetjes moeten je verteld worden. Dat doen wij hier met de vijf dingen die je moet weten over het weer op Fuerteventura.

1

Het regent niet vaak

De kans is klein dat je vakantie op Fuerteventura in het water valt. Op jaarbasis regent het gemiddeld zo’n 15 tot 20 dagen, waarmee Fuerteventura een van de droogste bestemmingen van heel Europa is. De gemiddelde jaarlijkse neerslagsom ligt rond de 70 tot 200 millimeter. Dat is zeventig tot negentig procent minder dan wat we in Nederland gewend zijn. De periode mei tot en met september valt er vrijwel helemaal geen regen op Fuerteventura.

Opvallend is dat de zuidelijke en noordelijke kustgebieden droger zijn dan de centrale binnenlanden. Met name badplaatsen zoals Corralejo, Morro Jable, Jandia en Costa Calma profiteren van het droge klimaat.

2

Zeer zonnig

Fuerteventura is niet alleen droog, het is er ook zonnig. Langs de oostkust en in het zuiden is het zonniger dan landinwaarts. Op jaarbasis mag je rekenen op ongeveer drieduizend uur aan zonneschijn. Voor de badplaatsen in het oosten en zuiden van Fuerteventura liggen die statistieken nog wat gunstiger. Vanaf half maart tot half september is de kans op onbewolkte of licht bewolkte luchten het hoogst.

3

Calima

Het zal inmiddels al duidelijk zijn dat je op Fuerteventura niet snel te maken zult krijgen met extreme weersomstandigheden zoals kou, sneeuwstormen of zware regenval. Een noemenswaardig verschijnsel dat wél voorkomt op Fuerteventura is de Calima. Dit is een warme oostenwind die vanaf het Afrikaanse vasteland richting de Canarische Eilanden waait. Een duidelijk kenmerk is dat dit gepaard gaat met zoveel stof en zand uit de Sahara, dat de lucht op Fuerteventura roodbruin kan kleuren. De luchtwegen en ogen kunnen veel last hebben van de Calima.

Opvallend is dat de Calima er voor kan zorgen dat de temperatuur in korte tijd (denk aan enkele uren) flink kan stijgen. Een temperatuurverschil van tien graden of meer is niet ongebruikelijk. Een Calima kan meerdere keren per jaar voorkomen en houdt soms wel enkele dagen aan. De kans op een Calima is het grootste in het voorjaar.

4

Noordenwind

Misschien heb je het al ergens gelezen, maar mocht je het nog niet weten: de naam Fuerteventura verwijst naar de vrijwel altijd aanwezige passaatwind die over het eiland waait. Letterlijk vertaald betekent Fuerteventura ‘harde wind’. Tijdens een verblijf op het eiland zul je vaak de wind voelbaar ervaren, zonder dat je uit je broek waait. De wind waait vaak uit het noorden. Vandaar dat de beste plekken om te windsurfen in het noorden van het eiland te vinden zijn.

In de loop van de avond gaat de wind meestal wat liggen. In de loop van de ochtend nemen de windsnelheden geleidelijk toe. Windkracht 3 tot 4 is normaal op Fuerteventura. Als de wind aanwakkert dan kan het windkracht 5 of zelfs 6 worden. Veel harder waait het niet zo vaak op Fuerteventura. Orkanen komen op Fuerteventura niet zo gemakkelijk voor. In september vorig jaar kwam tropisch storm Hermine wel erg dicht in de buurt van het eiland.

5

Beste reistijd

Fuerteventura is een bestemming waar je het hele jaar naartoe kunt gaan voor een vakantie. Je reisdoel is mede bepalend voor wat de beste reistijd voor Fuerteventura is. Ga je voor een strandvakantie naar Fuerteventura en wil je zeker zijn van zomers weer, dan moet je tussen eind mei en begin oktober naar Fuerteventura reizen. De andere maanden van het jaar is het prima weer, maar is de kans op temperaturen van tenminste 25 graden Celsius wat kleiner.

Wil je in de winter de kou in Nederland ontlopen? Fuerteventura is een prima winterzonbestemming, mits je er rekening mee houdt dat de zon hier in de wintermaanden wat minder krachtig is en dat je in de avonduren toch wel iets van een vest, trui of jasje nodig kunt hebben.