5 dingen die je moet weten over de stranden van Curaçao

Voor de meeste toeristen zijn zon, zee en strand de belangrijkste redenen om in het vliegtuig naar Curaçao te stappen. Begrijpelijk, want het eiland beschikt over geweldige stranden en een warm tropisch klimaat. De ruime keuze aan rechtstreekse vliegverbindingen vanuit Amsterdam naar Curaçao zorgt ervoor dat het vooral Nederlanders zijn die je op de stranden van Curaçao aantreft. Curaçao is vooral geliefd tijdens de maanden dat het in Nederland minder goed weer is. Zo behoort Curaçao in ons land inmiddels tot de meest in trek zijnde winterzonbestemmingen. Doordat Curaçao de afgelopen jaren alsmaar populairder geworden is als vakantiebestemming, is het op de Curaçaose stranden ook drukker geworden. Wie niet op het strand te vinden is, die ligt overdag hoogstwaarschijnlijk aan het bij het hotel of ander soort accommodatie behorende zwembad.

De meeste stranden op Curaçao bestaan uit fijn zand en soms staan er ook palmbomen op het strand. Hiermee voldoen de stranden aan het ideaalbeeld dat mensen hebben van Caribische stranden. Maar wat moet je nog meer weten over de stranden op Curaçao? Lees hier de 5 dingen die je moet weten over de stranden van Curaçao.

1

Betalen voor toegang

Voor veel stranden van Curaçao moet je entreegeld betalen. Voor gewilde stranden zoals Jan Thiel Beach, Mambo Beach, Blauwbaai en Playa Porto Marie betaal je een toegangsprijs die ongeveer tussen de ANG 5 en ANG 25 per persoon ligt. Er zijn een paar redenen waarom je voor sommige stranden op Curaçao moet betalen. Deze stranden worden vaak goed onderhouden en bieden een verscheidenheid aan voorzieningen, zoals toiletten, douches, strandbedden, parasols en restaurants. Als gebruiker betaal je hiervoor.

Gelukkig zijn er nog een aantal stranden op Curaçao waar (nog) je gratis naartoe kunt: voor een bezoek aan bijvoorbeeld Grote Knip, Kleine Knip en Playa Lagun hoef je geen entreegeld te betalen. Voor het huren van een ligbed of parasol, wat bijvoorbeeld op Grote Knip kan, moet je wel betalen. Je kunt hier ook gewoon gratis op een handdoek op het zand gaan liggen.

2

De populairste stranden van Curaçao

Het precieze aantal stranden op Curaçao kan variëren, afhankelijk van hoe je “strand” definieert. Toeristische websites en reisgidsen geven vaak aan dat Curaçao 35-38 stranden heeft. Dit aantal houdt rekening met de grotere, openbaar toegankelijke stukken zand met enkele voorzieningen zoals toiletten of verkopers.

Dit zijn enkele van de populairste stranden op Curaçao:

Het hagelwitte zand van Playa Cas Abao in combinatie met de groene palmbomen en het felblauwe zeewater maken van dit strand volgens kenners het mooiste strand van Curaçao. Het is helaas wel en privéstrand waarvoor je entree moet betalen om het te mogen bezoeken.

Mambo Beach is het levendigste strand van Curaçao. Rondom het strand zitten winkels, bars en restaurants. Op Mambo Beach worden geregeld evenementen georganiseerd, waarbij er bijvoorbeeld optredens van Nederlandse artiesten plaatsvinden.

Playa Lagun is een klein, afgelegen strand dat in een inham omringd door rotsen ligt. Het is een geweldige plek om te zwemmen, snorkelen en zonnebaden. Playa Lagun is een goede plek om schildpadden te spotten. Die komen hier vrijwel dagelijks voor in het water. In het weekeinde staan locals vaak te barbecueën onder de bomen op het strand.

Grote Knip wordt algemeen beschouwd als het beste strand van Curaçao, met zacht wit zand, rustig helder water. Het is een geweldig strand om te zwemmen en zonnen. Onder de lokale bevolking is dit het populairste strand van het eiland.

3

Zeewatertemperatuur

Voor koud zeewater hoef je op Curaçao niet bang te zijn. De Caribisch Zee zorgt ervoor dat je zo het water in loopt of duikt. De gemiddelde zeewatertemperatuur ligt tijdens de ‘koelste’ maanden rond de 26-27 graden Celsius. Dit is van ongeveer december tot en april. De temperatuur van het zeewater loopt op naar 29 tot soms wel 30 graden in september en november.

4

Hotels direct aan het strand

De meeste hotels op Curaçao liggen niet direct aan het strand. Wil je de ultieme strandvakantie op Curaçao beleven en vanuit het hotel zo het strand op kunnen lopen? Deze hotels liggen aan enkele van de beste stranden van Curaçao:

Lions Dive Beach Resort ligt aan het rustigere deel van Mambo Beach. Qua ligging is dit een van de betere strandhotels van Curaçao.

Het Papagayo Beach Hotel is een van de populairste hotels van Curaçao. Dit hotel ligt aan het geliefde strand van Jan Thiel. Leuke plekken zoals de Papagayo Beach Club en Zanzibar liggen op loopafstand van het hotel.

Het Corendon Mangrove Beach Resort is een vijfsterren Ultra All Inclusive resort met een groot privéstrand recht voor het hotel. Vanuit het resort loop je gemakkelijk naar het centrum van Willemstad.

Het Curaçao Mariott Beach Resort laat je baden in de luxe die bij de bekende Marriott-keten hoort. De ligging aan de baai van Piscadera staat garant voor een heerlijke strandvakantie op Curaçao.

5

Laat niets achter in je auto

Ga je met een huurauto naar het strand? Zorg er dan voor dat er niets te roven valt uit de auto. Kleingeld, een snack of wat te drinken kan voor een dief al een reden zijn om de autoruit in te tikken. Sommige autoverhuurders adviseren om de auto ook niet op slot te doen. Op die manier wordt er ook niet een ruit ingeslagen terwijl er eigenlijk niets te halen valt.