5 dingen die je moet weten over de Mezquita

De Mezquita in Cordoba, ook wel bekend als de Grote Moskee van Cordoba of Cordoba Moskee-Kathedraal, is een prachtig bouwwerk dat eeuwenlang is gebouwd, uitgebreid en verfijnd. De Moren bouwden de oorspronkelijke moskee tussen 784 en 987 na Christus. Het een van de vroegste en grootste monumenten van het vroegere islamitisch Spanje, of Al-Andalus. Nadat de Moorse overheersing beëindigd was, werden de meeste moskeeën op het Iberisch schiereiland getransformeerd tot kerken. Dat geschiedde ook met de Mezquita. Gelukkig hadden de toenmalige katholieke heersers het besef dat de Mezquita een bijzonder bouwwerk was. In plaats van het gebouw compleet te strippen en te transformeren tot kathedraal, werden er veel oorspronkelijke elementen behouden. Van de ongeveer 1200 zuilen is ruim tweederde behouden gebleven. Hierdoor is een groot deel van het unieke karakter behouden gebleven.

Tegenwoordig is de Mezquita veruit de belangrijkste bezienswaardigheid van Cordoba en vormt het vaak dé reden voor toeristen om naar Cordoba te komen. De mix van bouwstijlen is zo uniek, dat een foto van het interieur van de Mezquita direct herkenning oproept bij een ieder die het geluk heeft gehad om dit prachtige historische gebouw te bewonderen.

Over de Mezquita is veel geschreven, zoals op deze uitgebreide pagina over de Mezquita. Wij vertellen je hier de 5 essentiële dingen die je wilt en zou moeten weten over de Mezquita en het bezoeken van de Mezquita.

1

Zo kom je bij de Mezquita

Er zijn geen wegwijzers nodig om je de route naar de Mezquita te wijzen. De Mezquita ligt in het hart van het centrum van Cordoba en is eigenlijk niet te missen. De enorme afmetingen van de Mezquita zorgen ervoor dat je er eigenlijk amper omheen kunt. Je kunt het beste te voet naar de Mezquita gaan. Parkeren bij de Mezquita zelf is onmogelijk. De dichtstbij gelegen parkeermogelijkheid is Parking La Mezquita de Córdoba. In deze parkeergarage kun je tegen betaling parkeren en binnen 10 minuten naar de Mezquita lopen.

Kom je met de taxi? Taxi’s kunnen tot bij de Mezquita komen. Met de hop-on-hop-off bus van Cordoba kun je ook naar de Mezquita reizen. De ‘blauwe route’ wordt met een minibus gereden en die stopt bij de Mezquita. Dit is halte 2.

2

Reserveer je entreetickets

Vanwege de enorme belangstelling voor de Mezquita is het vooraf kopen van entreetickets aanbevolen. Je kunt zowel tickets voor de moskee als voor de klokkentoren kopen via Tiqets, GetYourGuide en op de officiële website van de Mezquita. Je hoeft geen papieren kopieën van je tickets op te halen. Ga direct naar de ingang en laat de QR-code zien om te scannen.

bekijk Mezquita tickets bij Tiqets

bekijk Mezquita tickets bij GetYourGuide

Dit zijn (onder voorbehoud) de openingstijden van de Mezquita:

Maart – oktober:
Maandag t/m zaterdag van 10.00 – 19.00 uur; zondag van 8.30 – 11.30 uur en 15.00 – 19.00 uur.

November – februari:
Maandag t/m zaterdag van 10.00 – 18.00 uur; zondag van 8.30 – 11.30 uur en 15.00 – 18.00 uur.

3

Gratis entree tot de Mezquita

Je kunt de Mezquita gratis bezoeken. Dit is iets wat niet uitgebreid gedeeld wordt, mogelijk omdat bloggers en reissites hier geen geld mee kunnen verdienen. Van maandag tot en met zaterdag is de Mezquita van 8:30 tot 9:30 uur gratis te bezoeken. Het enige wat je hoeft te doen is aansluiten bij de wachtrij die ruim voor half negen buiten al ontstaan is. Je hebt geen entreekaartje nodig voor het gratis bezoek.

Je kunt tot 9:20 uur naar binnen gaan. De laatste 10 minuten worden bezoekers naar buiten begeleid, om de Mezquita klaar te maken voor de reguliere opening een half uur later. Op zondagen en op dagen van buitengewone vieringen is er geen gratis toegang tot de Mezquita. Groepen (en dus ook rondleidingen) worden niet toegelaten tijdens het gratis uurtje.

4

Een rondleiding is de moeite waard

Soms vragen we onszelf of wat de toegevoegde waarde van een rondleiding is. In het geval van de Mezquita is een rondleiding met een gids absoluut de moeite waard. Gidsen kunnen de fascinerende verhalen van het gebouw tot leven brengen en je wijzen op verborgen details en architectonische nuances die je anders misschien zou missen. Ze kunnen je verder inzicht geven in de culturele en religieuze betekenis van de Mezquita.

Rondleidingen door de Mezquita worden in meerdere talen gegeven, maar niet in het Nederland. Engels is de beste optie. Wil je niet in een groepje rondwandelen, dan is een privérondleiding of een audiogids het overwegen waard.

bekijk beschikbare rondleidingen voor de Mezquita

5

De klokkentoren

De klokkentoren is zonder twijfel een van de meest karakteristieke iconen van de stedelijke architectuur van de stad Córdoba. Voor de klokkentoren heb je aparte tickets nodig, de entree zit niet inbegrepen in de standaardtickets voor de Mezquita. Het bezoek aan de klokkentoren geschiedt per half uur.

De klokkentoren van de Mezquita is niet alleen een prachtig architectonisch voorbeeld, maar ook een bijzonder uitkijkpunt, het hoogste van Cordoba. Van hieruit kun je genieten van een schitterend uitzicht over het complex en de stad.