5 dingen die je moet weten over de iPhone 15 Pro

Sinds de allereerste iPhone in 2007 op de markt verscheen, heeft deze door Apple ontwikkelde smartphone verschillende evoluties en revoluties doorgemaakt. Traditiegetrouw is er ieder jaar een nieuwe versie van de iPhone op de markt gekomen. Soms was er sprake van een heus nieuw model, soms was er sprake van een vernieuwde versie van het voorgaande model. De iPhone kreeg op een gegeven moment te maken met andere varianten. Zo werd er in 2014 voor het eerst een tweede variant met een groter scherm op de markt gebracht in de vorm van de iPhone 6 Plus.

In 2018 splitste Apple twaalfde generatie van de iPhone-modellen op in twee modellen: de iPhone Xs en de goedkopere iPhone Xr. Je mag de iPhone Xs zien als de voorloper van de latere Pro-lijn. Een jaar later kwam de allereerst echte iPhone Pro op de markt: de iPhone 11 Pro. De Pro-modellen zijn sneller, beter en vooral duurder dan de normale iPhones. Gisteren introduceerde Apple met de iPhone 15 Pro de allernieuwste versie van hun topmodel smartphone.

Er is binnen een dag na de introductie al enorm veel informatie over de Apple iPhone 15 Pro te lezen op internet en in andere media. Om niet te verdwalen in de enorme golf van informatie, hebben wij voor jou de 5 dingen die je moet weten over de iPhone 15 Pro voor je in een handig overzicht gezet.

1

In twee formaten

De iPhone 15 Pro is te koop in 2 formaten: de iPhone 15 Pro met een 6,1-inch Always-on display met ProMotion en Dynamic Island en de iPhone 15 Pro Max die voorzien is van een grotere variant van hetzelfde scherm: de doorsnee is 6,7 inch.

Dankzij dunnere schermranden is de iPhone 15 Pro iets compacter dan de iPhone 14 Pro, terwijl het beeldoppervlakte hetzelfde is gebleven.

2

De iPhone 15 Pro is goedkoper dan zijn voorganger

Goed nieuws in tijden dat alles duurder aan het worden is: de iPhone 15 Pro heeft een lagere adviesprijs dan hun voorgangers. Hiermee doorbreken ze de trend van jaarlijkse prijsverhogingen en is de nieuwe iPhone Pro goedkoper dan de vorige generatie.

De iPhone 15 Pro met 128 GB opslag heeft een adviesprijs van € 1229,-. Daarmee is de goedkoopste iPhone 15 Pro maar liefst 100 euro goedkoper dan de iPhone 14 Pro, die startte bij € 1329,-.

De iPhone 15 Pro Max is wel duurder geworden. Met een adviesprijs van € 1479,- (was € 1476,-) is de goedkoopste versie van het grotere model drie euro duurder dan zijn voorganger. Daar krijg je nu wel 256 GB opslag voor in plaats van de 128 GB van het vorige model.

3

Vernieuwingen en eigenschappen

De iPhone 15 Pro en de iPhone 15 Pro Max hebben verschillende verbeteringen en veranderingen ondergaan ten opzichte van de iPhone 14 Pro en 14 Pro Max die afgelost worden.

Dit zijn in het kort de belangrijkste eigenschappen van de iPhone 15 Pro (Max):

  • De nieuwe A17 Pro-chip maakt de smartphone sneller dan de gewone iPhone 15 en eerdere toestellen.
  • De iPhone 15 Pro is voorzien van een universele usb-c aansluiting in plaats van de exclusief door Apple gebruikte Lightning-poort.
  • De audioschakelaar aan de zijkant heeft plaatsgemaakt voor een actieknop die meerdere extra functies heeft, die afhankelijk zijn van de app die je op dat moment gebruikt
  • Je kunt op de iPhone 15 Pro zogeheten ‘Spatial Videos’ maken. Dit zijn video’s met een 3D-effect die je later in Apples slimme bril kunt kijken.
  • Verbeterde 48-MP camera met drie veelgebruikte brandpuntsafstanden: 24 mm, 28 mm en 35 mm. De iPhone 15 Pro is voorzien van een 3x telelenscamera terwijl iPhone 15 Pro Max de langste optische zoom ooit op een iPhone biedt: 5x bij 120 mm.
  • De iPhone 15 Pro en iPhone 15 Pro Max ondersteunen nu wifi 6E voor betere draadloze prestaties, waaronder tot 2x hogere snelheden.
  • Dankzij het nieuwe Slimme HDR leg je onderwerpen en de achtergrond nog realistischer vast. In de Foto’s-app zie je natuurlijke huidskleuren, heldere highlights, rijkere middentonen en diepere schaduwen.
  • De nieuwe iPhone 15 Pro wordt standaard geleverd met iOS17, de nieuwe versie van iOS.
4

Materialen en kleuren

De Phone 15 Pro (Max) is de allereerste iPhone die gebouwd is met een titanium behuizing. Dit komt het gewicht, de sterkte en de duurzaamheid ten goede. De randen van de iPhone 15 Pro zijn iets ronder dan de voorgaande modellen.

Je kunt de iPhone 15 Pro (Max) in vier verschillende kleuren kopen: in het wit, zwart, blauw en naturel titanium. Voor kekke kleurtjes zoals geel, groen en roze zul je het bij de normale iPhone 15 moeten houden.

5

Te bestellen vanaf 15 september

De nieuwe iPhones zijn in Nederland vanaf 15 september 2023 te bestellen bij Apple en hun officiële partners. De eerste gelukkigen zullen vanaf vrijdag 22 september 2023 hun nieuwe iPhone 15 Pro in hun bezit krijgen.

Er is op dit moment geen zicht op hoe snel de levertijden op zullen lopen. Tijdens vorige introducties kon de levertijd soms oplopen naar 8 tot 12 weken voor specifieke modellen en kleuren.

(pre-)order iPhone 15 Pro bij Coolblue