5 dingen die je moet weten over de Duitse milieusticker

Ga je met de auto naar Duitsland? Dan heb je mogelijk een Duitse milieusticker nodig. In tal van Duitse steden heeft men zogenaamde ‘Umweltzones’ ingesteld. In het Nederlands hebben we het over een milieuzone. Het binnenrijden van zo’n milieuzone is met de auto alleen toegestaan als je voertuig aan de gestelde emissie-eisen voldoet. Sterk vervuilende auto’s worden uit de deelnemende steden geweerd. Er wordt gewerkt met zogenaamde milieustickers (‘Umweltplakette’) om te bepalen of je wel of niet een milieuzone in mag rijden met jouw auto. Op één uitzondering na (Neu-Ulm) heb je altijd een groene milieusticker nodig om een milieuzone in te mogen rijden.

Wat moet je als Nederlandse automobilist allemaal weten over de Duitse milieusticker? Dit zijn de 5 dingen die je moet weten over de Duitse milieusticker.

1

De milieusticker is verplicht als je een milieuzone binnenrijdt

Op het moment dat je een ‘Umweltzone’ binnenrijdt, moet je auto voorzien zijn van een juiste milieusticker. Dat geldt ook voor Nederlandse auto’s. De milieustickerplicht geldt voor alle vormen van brandstof: benzine, diesel, LPG en waterstof, maar ook voor elektrische en hybride auto’s. Ook al heeft een elektrische auto geen uitstoot, dan moet je dat nog steeds door middel van de groene milieusticker aantonen.

Er zijn enkele uitzonderingen. Als je een geldige Europese Gehandicaptenkaart bezit, dan heb je geen milieusticker nodig. Het maakt hierbij niet uit of het de bestuurder of een passagier is waaraan de gehandicaptenkaart gekoppeld is. Diplomaten en vertegenwoordigers van de NAVO hebben geen milieusticker nodig. Tot slot geldt er een vrijstelling voor oldtimers. Ga uit van voertuigen van voor 1 januari 1978, die voorzien zijn van blauwe kentekenplaten.

2

Een milieusticker is kentekengebonden

De Duitse milieusticker is gekoppeld aan je kenteken. Het wordt afgegeven op basis van je kentekenbewijs en de daarop vermelde emissiegegevens. Bij het kopen van een milieusticker is het tonen van je kentekenbewijs of het invoeren van je kenteken meestal voldoende. Het kenteken wordt op de sticker aangegeven. Deze moet overeenkomen met de kentekenplaten die op de betreffende auto aangebracht zijn.

3

De Duitse milieusticker is onbeperkt geldig

Een Duitse milieusticker is onbeperkt geldig. Het is geen vorm van tolheffing, dus ook niet aan een termijn verbonden. Omdat de milieusticker aan het kenteken van de auto gekoppeld is, blijft deze ook bij verkoop van de auto geldig voor die auto. De nieuwe eigenaar hoeft geen nieuwe milieusticker aan te schaffen.

Je hebt wel een nieuwe milieusticker nodig op het moment dat de gehele voorruit van de auto (dus inclusief de sticker) vervangen wordt of als de sticker beschadigd is. Mocht je milieusticker slecht leesbaar geworden zijn, bijvoorbeeld door invloed van het zonlicht, dan zul je een nieuwe milieusticker aan moeten schaffen.

Een Duitse milieusticker is in alle Duitse steden geldig. Je hoeft hem daarom maar één keer voor een auto aan te schaffen. Vervolgens mag je onbeperkt milieuzones binnenrijden. O ja: als je voorruit vervangen wordt, zul je een nieuwe milieusticker moeten kopen.

4

Vooraf kopen

Je kunt de Duitse milieusticker vooraf in Nederland kopen. Je kunt hem online aanvragen en dan wordt hij per post toegestuurd. Er zijn verschillende bedrijven waarbij je de ‘umweltplakette’ kunt kopen. Ze hanteren vrijwel allemaal de uniforme prijs van € 12,50. Let daarom vooral op de snelheid en de methode van verzenden. Bedrijven die de Duitse milieusticker op de dag van bestellen versturen via Post NL, zijn over het algemeen het snelst. Meestal heb je de milieusticker dan de volgende dag in huis. Wij hebben zelf een goede ervaring met Milieusticker.shop.

Ben je vergeten om je milieusticker voor je vertrek naar Duitsland te regelen? Geen nood! Je kunt in Duitsland een milieusticker halen bij de TÜV, GTÜ, KÜS en de DEKRA. Veel autowerkplaatsen in Duitsland bieden de mogelijkheid om op vertoning van je kentekenbewijs een milieusticker aan te schaffen. Bij tankstations kan het alleen maar als ze een werkplaats of garage hebben.

Duitse milieusticker nodig?

5

Zonder milieusticker naar een stad in die wel een milieuzone heeft?

Heb je geen milieusticker aangeschaft en reis je naar een stad of gebied waar ze een milieuzone ingesteld hebben? Dan moet je goed kijken hoe de begrenzingen van de milieuzone lopen. Vaak is er een mogelijkheid om naar een P+R te rijden zonder dat je daadwerkelijk in de umweltzone terecht komt. Je kunt dan je auto daar parkeren en verder reizen met het openbaar vervoer. Op snelwegen heb je ook geen milieusticker nodig, ook al doorkruist de snelweg een milieuzone. Zo kun je bijvoorbeeld via de snelwegen A3 en A42 naar het geliefde winkelcentrum Centro Oberhausen rijden, ook al ligt deze enorme shopping mall in een milieuzone.

Rijd je met een auto zonder de juiste Duitse milieusticker een milieuzone in? Dan kan je dat een boete opleveren. Deze bedraagt op dit moment € 100,- voor iedere keer dat de overtreding geconstateerd wordt. Je kunt door camera’s betrapt worden, maar ook politieagenten letten er goed op en bekeuren waar dat nodig is.