5 dingen die je moet weten over Chapman’s Peak Drive

Ga je op vakantie naar Kaapstad of een van de plekken in de omgeving van Kaapstad? Dan is de kans groot dat je de naam Chapman’s Peak Drive tegenkomt zodra je op zoek gaat naar leuke dingen om te zien en te doen. De Chapman’s Peak Drive wordt gezien als een van de mooiste autoroutes van Zuid-Afrika. Je mag het daarom echt wel als een heuse must-do beschouwen als je een auto of motor gehuurd hebt en lekker op pad wilt gaan. De 9 kilometer lange route kronkelt langs de Atlantische kustlijn en biedt adembenemende uitzichten op de ruige rotsen, de azuurblauwe oceaan en de pittoreske baaien.

De rit begint net voorbij het charmant vissersdorpje Hout Bay en voert je langs steile kliffen en rotswanden. Onderweg passeer je verschillende uitkijkpunten waar je kunt stoppen om te genieten van het onvergetelijke uitzicht. De Chapman’s Peak Drive telt maar liefst 114 bochten, dus houd je stuur stevig vast en geniet van de adrenaline!

Wil je de Chapman’s Peak Drive gaan berijden? Op de officiële website vind je veel informatie over deze geweldige autoroute. Wij vertellen je de essentiële 5 dingen die je moet weten over Chapman’s Peak Drive.

1

Tol betalen

De Chapman’s Peak Drive is een tolweg. De tol betaal je bij een toegangspoort die zich aan het begin van de route bevindt. De prijs geldt per voertuig, niet per inzittende. Op dit moment betaal je met de auto ZAR 61 (ongeveer 3 euro), met de motor ZAR 40 en als fietser mag je gratis over de Chapman’s Peak Drive rijden.

Je kunt de tol alleen maar elektronisch betalen: met je bankpas, creditcard, smartphone of smartwatch. Contant betalen is niet mogelijk. Bewaar het bonnetje dat je ontvangt, want iets verderop kom je nog een controle tegen.

2

Een klein deel is vrij toegankelijk

Met de Chapman’s Peak Day Pass (of Picnic Voucher) kan het publiek een deel van de Chapman’s Peak Drive gratis gebruiken. De pas is geldig voor gebruik van de aangewezen picknickplaatsen, uitkijkplekken en bergpaden, vóór het Day Pass Control Point. De Day Pass is alleen geldig vanaf de Hout Bay ingang en kan worden gebruikt tot aan het Day Pass controlepunt.

Bewaar je dagpas als bewijs van binnenkomst en lever hem bij vertrek aan de Hout Bay kant in bij de tolwachter voor de op dat moment geldende sluitingstijd. Als je je dagpas niet bij je hebt, betaal je het volle tarief voor het hele traject.

3

Niet altijd geopend

De Chapman’s Peak Drive is niet altijd geopend. De weg kan tijdelijk worden gesloten vanwege slechte weersomstandigheden, zoals zware regenval of wind. Soms is de weg gesloten voor onderhoud.

Chapman’s Peak Drive is ’s nachts gesloten. De weg is geopend van 07:00 tot 19:00 uur (november – april) en van 08:00 tot 17:00 uur (mei – oktober). Je kunt de Chapman’s Peak Drive dus alleen maar overdag bezoeken.

4

Fietsers

Fietsers mogen gratis over Chapman’s Peak Drive rijden. De rit is pittig, dus je moet in goede conditie zijn. Vanwege de hoogteverschillen kunnen er bergafwaarts flinke snelheden gehaald worden. Fietsers kunnen bergafwaarts op Chapman’s Peak Drive snelheden van 50 tot 80 km/u bereiken. Er zijn echter fietsers die nog harder gaan. Wees als fietser vooral voorzichtig in de bochten en houdt als automobilist rekening met de mogelijke aanwezigheid van fietsers.

5

Stoppen voor het uitzicht

Wil je onderweg even stoppen om van het uitzicht te genieten en het eventueel op video of foto vast te leggen? Dat kan op de verschillende parkeerplaatsen die langs de route aangelegd zijn. Het is niet mogelijk om op andere plekken zomaar te stoppen.

De meeste parkeermogelijkheden vind je in het noordelijke deel van Chapman’s Peak Drive, waar je onder ander uitzicht hebt op Houtbaai. Onze persoonlijke favoriet is het uitzicht dat je aan de zuidkant van Chapman’s Peak Drive hebt op het enorme witte Noordhoekstrand dat tussen Chapman’s Peak Drive en Kommetjie ligt. Daarvoor kun je de auto iets verderop langs de kant van de weg parkeren. Voor het mooiste uitzicht loop je ongeveer 150 tot 200 meter in noordelijke richting.