5 dingen die je moet weten over boottochten in Straatsburg

De Franse stad Straatsburg (in het Frans Strasbourg geheten) is erg in trek als toeristische bestemming. De unieke identiteit van deze stad heeft een enorme aantrekkingskracht op Franse, Duitse en andere toeristen. Het water in en rondom de historische binnenstad leent zich prima voor een rondvaart. Met name tijdens warme zomermaanden vormen de boottochten in Straatsburg een van de belangrijkste attracties binnen de stad. En dat is niet lastig om je voor te stellen, als je weet dat er langs de waterkant tal van karakteristieke historische bouwwerken te bewonderen zijn. En eerlijk is eerlijk: vanaf het water kijk je toch anders naar een stad dan wanneer je erin rondloopt.

Als je een rondvaart wilt doen in Straatsburg, wat is er dan allemaal goed om te weten? Wij hebben 5 dingen die je moet of wilt weten over de boottochten die je in Straatsburg kunt doen.

1

Er is maar één aanbieder

Je hoeft niet op zoek te gaan naar de beste of goedkoopste boottochten in Straatsburg. Er is immers maar één aanbieder die commerciële toeristische rondvaarten aanbiedt. Dat is Batorama. Zij varen wel met twee verschillende boten: een open boot (heerlijk op aangename zomerdagen) en een dichte boot met glazen dak. Daarin kan de temperatuur geregeld worden. Tickets voor de rondvaart door Straatsburg kun je kopen bij plek waar de boten vandaan vertrekken. Dat is net ten zuiden van de kathedraal. Je kunt je tickets ook online kopen.

2

Gratis audiogids

Bij het aan boord gaan kun je wegwerpoortelefoontjes pakken. Die kun je bij je stoel inpluggen om van de gratis audiogids te genieten. Die vertelt je onderweg van alles over de geschiedenis van Straatsburg en de bezienswaardigheden die je onderweg ziet. Je kunt zelf de taal selecteren. Naast Frans, Engels en Duits kun je de audiogids ook in andere talen waaronder Nederlands beluisteren.

3

Je gaat twee keer door een sluis

Tijdens de meeste rondvaarten in en rond steden vaar je niet door een sluis. De rondvaarten in Straatsburg kennen wel twee momenten dat je door een sluis gaat en dus met de boot zult zakken of stijgen. Het hoogteverschil bedraagt volgens onze inschatting zo’n anderhalve meter.

4

Gezinnen met jonge kinderen zitten vooral achterin

Wil je de kans beperken dat je tussen de gezinnen met jonge kinderen komt te zitten? Ga dan in ieder geval niet achterin de rondvaartboot zitten. Omdat de buggy’s en kinderwagens achter de laatste rij met stoelen geplaatst wordt, zitten de gezinnen met jong kroost daar vaak dicht in de buurt.

5

De boottocht is dé manier om het Europees parlement te zien

Het centrum van Straatsburg is vrij compact. De meeste van de tien belangrijkste bezienswaardigheden van Straatsburg liggen op loopafstand van elkaar. Er is er eentje die je niet zo gemakkelijk meepakt als je de stad wandelend verkent en dat is het Europees Parlement. Behalve de moderne architectuur is er nog een reden waarom je misschien wilt zien waar onze europarlementariërs de helft van de tijd vergaderen: hier worden de wetten gemaakt die soms een enorme impact hebben op onze samenleving. Let er wel op dat je de rondvaart boekt waarbij dit deel van Straatsburg inbegrepen is.