5 dingen die je moet weten over autorijden op Fuerteventura

Fuerteventura is een heerlijke vakantiebestemming waar je volop kunt genieten van fantastische stranden in combinatie met een heerlijk klimaat. Maar eerlijk is eerlijk: het zou zonde zijn als je niet meer zou zien dan het strand bij je hotel, appartement of vakantiehuis. Met een huurauto ben je optimaal mobiel. Je kunt er dan op uit om het eiland te ontdekken. En laten we niet vergeten dat een auto ook handig kan zijn als je uit wilt gaan eten of boodschappen moet doen. Stel dat je een auto huurt voor je verblijf op Fuerteventura (of het overweegt), wat moet je dan allemaal weten buiten het feit dat je ook op Fuerteventura een geldig rijbewijs nodig hebt om achter het stuur plaats te mogen nemen? Wat is handig om te weten als je gaat autorijden op Fuerteventura?

Wij hebben de 5 dingen die je moet weten over autorijden op Fuerteventura voor je op een rijtje gezet. Alles uit eigen ervaring. Sterker nog: op het moment dat ik dit artikel schrijf, ben ik op Fuerteventura.

1

Op Fuerteventura rijd je rechts

Het lijkt zo vanzelfsprekend, waardoor je je bijna afvraagt waarom we het melden. Op Fuerteventura rijd je aan de rechterkant van de weg en zit de bestuurder links in de auto. Net als bij ons dus. De reden om dit te vermelden is dat er op de Europese eilanden Malta en Cyprus links gereden wordt.

2

De wegen zijn uitstekend

Je hoeft je geen zorgen te maken over de staat van de wegen op Fuerteventura. Op het eiland rijd je over bijna jaloersmakende gladde asfaltwegen. Misschien dat je eens een keer op een verlaten weggetje terechtkomt die nog aan onderhoud toe is, maar over het algemeen is de staat van de wegen bovengemiddeld goed.

In het uiterste zuiden van het eiland zijn de wegen onverhard. Ook elders kun je soms een onverharde weg tegenkomen, bijvoorbeeld naar een strand. De onverharde wegen op Fuerteventura zijn eigenlijk best goed te doen. Kijk wel of je huurauto nog steeds verzekerd is zodra je de geasfalteerde wegen verlaat.

3

Het is relaxed rijden op Fuerteventura

Wie weleens op Gran Canaria of Tenerife autogereden heeft, die zal misschien op sommige routes met samengeknepen billen achter het stuur gezeten hebben. Smalle en steile weggetjes, compleet met haarspeldbochten, kun je op die eilanden tegenkomen als je de mooie plekjes op wilt gaan zoeken. Op Fuerteventura heb je wel hoogteverschillen, maar minder extreem dan op de buureilanden. Eigenlijk is autorijden op Fuerteventura ronduit relaxed te noemen.

De enige hoofdroute die wat extra aandacht vraagt, is een deel van de FV30. Met name het stuk tussen Pajara en Vega de Rio Palmas kent wat bochten en smallere stukken.

4

Veel rotondes en amper stoplichten

Je zult op Fuerteventura veel rotondes tegenkomen. Op veel plekken kiezen ze ervoor om een rotonde in plaats van een normale kruising of splitsing te gebruiken. Als je de kans hebt, leg dan eens op het centrale deel van de rotonde. Vaak staat er een kunstwerk en anders hebben ze van de rotonde een soort van landschapspark gemaakt.

Het voordeel van het gebruiken van rotondes, is dat je minder stoplichten nodig hebt. Je zult daarom op Fuerteventura amper verkeerslichten tegenkomen.

5

Let op je snelheid

Dit geldt natuurlijk overal, maar let op je snelheid als je gaat autorijden op Fuerteventura. Je kunt geregeld bordjes tegenkomen waarop vermeld staat dat ze met behulp van radar actief op snelheidsovertredingen controleren. En neem van mij aan: dat doen ze. Het nadeel als ze je te pakken krijgen is dat je naast de verkeersboete voor de te hoge snelheid vaak ook nog een aanzienlijk bedrag kwijt bent aan administratiekosten die de autoverhuur per boete in rekening brengt.

De juiste snelheid aan willen houden vergt wel wat van je aandacht. Vooral buiten de bebouwde kom varieert de maximumsnelheid nogal. Let daarom goed op de verkeersborden.