5 dingen die je moet weten over autorijden in Cyprus

Een huurauto geeft je tijdens je vakantie de heerlijke vrijheid om te gaan en te staan waar en wanneer je maar wilt. Niet voor niets dat het reserveren van een huurauto vaak hoog op het lijstje van de vakantievoorbereidingen staat. Zo ook voor vakantiebestemming Cyprus. Sommige mensen twijfelen: is het wel veilig om in Cyprus auto te rijden? Zijn ze wegen goed te doen? Kun je een beetje fatsoenlijk aan een parkeerplekje komen? Zijn er bijzondere verkeersregels waar je rekening mee moet houden?

Neem van ons aan: autorijden in Cyprus is prima te doen. Er zijn wel een aantal dingen die je moet weten voordat je besluit een auto te gaan huren en vervolgens auto te gaan rijden in Cyprus. Wij hebben de volgens ons 5 belangrijkste punten voor je op een rijtje gezet.

1

In Cyprus rijd je aan de linkerkant van de weg

Cyprus was op het moment dat de automobiel op het eiland verscheen een Britse kolonie. De Britten rijden links, dus je raadt het al: in Cyprus word je geacht aan de linkerkant van de weg te rijden. Dat betekent dat in de huurauto de bestuurder rechts zit. Het is even wennen, maar dat gaat sneller dan je denkt. Onze hersenen kunnen het prima aan en stellen zich gemakkelijk in op de voor ons ongewone situatie.

2

Rotondes neem je linksom

Je rijdt in Cyprus niet alleen op de linkerweghelft in plaats van rechts. Ook de rotondes neem je andersom. In Cyprus neem je de rotonde linksom, dus met de klok mee. Vrijwel altijd heeft het verkeer op de rotonde voorrang. O ja… op Cyprus komen er heel wat rotondes voor. Je zult er dus niet aan ontkomen.

3

Maximumsnelheden

De maximumsnelheden in Cyprus zijn 50 kilometer per uur in de bebouwde kom en 80 kilometer per uur op wegen buiten de bebouwde kom. In steden en dorpen zie je geregeld zones waar je slechts 30 kilometer per uur mag rijden. Vaak probeert men dan door middel van verkeersdrempels je snelheid te beïnvloeden. Op autosnelwegen bedraagt de maximumsnelheid 100 km/u. Ter hoogte van Limasol is er op snelweg A1 een stuk waar je maar 80 km/u mag rijden. Op de autosnelweg geldt een minimumsnelheid van 65 kilometer per uur.

Goed om te weten: langs de wegen van Cyprus staan vrij veel flitskasten!

4

Prima wegen en bewegwijzering

De wegen in de Republiek Cyprus zijn over het algemeen uitstekend. Doorgaande wegen zijn vaak goed onderhouden. Je zult weinig last ondervinden van gaten of scheuren in de weg. Losse stenen zijn wel een verschijnsel dat je wat vaker ziet. Vooral op de bergwegen zie je geregeld wat stenen liggen die van de wanden afgevallen zijn.

Net als de wegen, is ook de bewegwijzering prima voor elkaar in Cyprus. De meeste plaatsen, bezienswaardigheden staan duidelijk aangegeven. Dat gebeurt in het Engels en in het ook door ons gehanteerde Latijnse alfabet. Afstanden staan in kilometers aangegeven. Je zou vanwege de historie als Engelse kolonie misschien verwachten dat het mijlen zouden zijn.

5

Neem waarschuwingen serieus

Als je in de bergen een bord tegenkomt waarop ‘dangerous bend‘ staat, neem dat dan serieus. Zeker als dit gecombineerd is met een verlaagde maximumsnelheid. De wegen in Cyprus kunnen soms aardig bochtig en/of stijl zijn. Dat is inherent aan het in sommige delen bergachtige landschap waar je mee te maken hebt.