5 dingen die je moet weten als je Schloss Heidelberg wilt bezoeken

Een bezoek aan de Duitse stad Heidelberg is niet compleet zonder dat je het beroemde kasteel van Heidelberg bezocht hebt. Schloss Heidelberg staat niet voor niets op de eerste plek van de top 10 bezienswaardigheden van Heidelberg. Het kasteel van Heidelberg wordt als het symbool van de stad gezien en wordt tot de mooiste kastelen van Duitsland gerekend. Of dat zo is, laten we aan jou als bezoeker over. Over smaak valt immers niet te twisten.

Op internet zijn voldoende bloggers en websites die je van alles over Schloss Heidelberg vertellen, zoals de geschiedenis, de prijzen van de entreekaarten en dat Schloss Heidelberg tijdens de Negenjarige Oorlog vernietigd werd. Wij zullen dat soort info daarom achterwege laten. Je kunt hier wel lezen wat je volgens ons zou moeten weten als je Schloss Heidelberg wilt gaan bezoeken.

1

Bereikbaarheid van Schloss Heidelberg

Schloss Heidelberg ligt ten zuiden van het historisch centrum van Heidelberg. De ligging op een heuvel zorgt ervoor dat het minder makkelijk bereikbaar is. De weg naar boven is vrij kronkelig en het aantal parkeerplaatsen is beperkt (en vrij duur). De beste manier om Schloss Heidelberg te bereiken is door er vanuit het centrum naartoe te gaan. Dat kan te voet, wat door het steile pad best een pittige klim is. Je kunt ook met de Bergbahn naar boven gaan. Dat is gratis als je een entreeticket voor het kasteel gekocht hebt. Parkeer je auto in Parkhaus P12 Kornmarkt/Schloss of in Parkhaus P13 Karlsplatz. De kabeltram vertrekt vanaf de Kornmarkt.

2

Milieusticker verplicht

Heidelberg is een van de Duitse steden waarvoor een milieusticker op de auto verplicht is. Die moet je van tevoren regelen. De Duitse Milieusticker is kentekengebonden. Je kunt hem simpel online bestellen en thuis laten bezorgen. Doe dat wel (ruim) op tijd, voordat je naar Heidelberg gaat.

TIP: bekijk de 5 dingen die je moet weten over de Duitse milieusticker

3

Tickets vooraf kopen bij toerisme

Ben je in het lager gelegen centrum voordat je een bezoek aan Schloss Heidelberg brengt? Overweeg dan om het kantoor van de toeristische dienst binnen te lopen en daar je toegangskaartje voor Schloss Heidelberg te kopen. Op drukkere dagen bespaart dit je aardig wat tijd bij de kassa die aan het station van de Bergbahn aan de Kornmarkt staat.

4

Toegang Apotheekmuseum is gratis

Het Duitse Apotheekmuseum is in Schloss Heidelberg gevestigd. De entree tot dit museum is inbegrepen bij je entreeticket tot het kasteel. Vergeet niet om binnen te lopen. Vooral de volledig bewaard gebleven interieurs van historische apotheken uit de 17e tot 19e eeuw zijn de moeite waard.

5

Het beste uitzicht

De ligging van Schloss Heidelberg zorgt ervoor dat je kunt genieten van mooie uitzichten, zowel op als vanaf het kasteel. Voor het uitzicht vanaf Schloss Heidelberg op de stad heb je een entreeticket nodig. Het Schlosshof is de aangewezen plek voor een mooi uitzicht. Wie voor de foto’s de zon in de rug wil hebben, die zorgt dat hij/zij er uiterlijk het begin van de middag is.

Wil je Schloss Heidelberg vanaf de achterkant bekijken? Dat doe je het beste vanaf de Schloss-Wolfbrunnenweg achter het kasteel. Daar kun je via de terrassen te voet naartoe lopen.

Voor het uitzicht op de voorkant van het kasteel zijn er een paar goede plekken in Heidelberg te benoemen. Kies vanwege de stand van de zon bij voorkeur een tijdstip aan het einde van de middag of in de avond. De noordwestelijke punt van de Karlsplatz biedt dan een goed uitzicht op hoe het kasteel boven de stad staat. De Alte Brücke biedt misschien wel het mooiste uitzicht op het kasteel. Voor een panoramisch uitzicht loop je via de aan de overkant van de Neckar gelegen Schlangenweg naar boven. Daar heb je twee uitzichtpunten en uiteindelijk de Philosophenweg, die een goed totaalplaatje biedt op de stad en het kasteel.