5 dingen die je moet weten als je Luxemburg Stad gaat bezoeken

Luxemburg Stad is de meest bezochte stad van het Groothertogdom Luxemburg. Officieel is de naam hetzelfde als die van het land waar het de hoofdstad van is: Luxemburg. Om verwarring te voorkomen voegt men meestal het woord ‘Stad’ toe. Luxemburg Stad is veruit de grootste stad van het land. Van hieruit wordt het land geregeerd en economisch gezien is het de motor van de hoge mate van welvarendheid die men in Luxemburg kent. Nederlandse toeristen bezoeken Luxemburg Stad vooral tijdens hun vakantie in Luxemburg of tijdens een tussenstop op weg naar of van hun vakantieadres elders. De meeste Nederlanders komen daarom met hun eigen auto naar Luxemburg Stad. Dat doen ze vooral tijdens het zomerseizoen.

Er zijn tal van redenen om Luxemburg Stad te bezoeken. Hier vind je een aantal van de belangrijkste bezienswaardigheden en musea van het land. Wie in Luxemburg wil winkelen, die zal nergens anders zo’n leuk en gevarieerd winkelaanbod aantreffen als in Luxemburg. Wil je weten wat te doen in Luxemburg? Dan bekijk je het beste de top 10 bezienswaardigheden van Luxemburg. Wij zullen je vooral vertellen wat je moet weten als je Luxemburg Stad gaat bezoeken.

1

Het openbaar vervoer is helemaal gratis

Ja, je leest het goed. Het openbaar vervoer in heel Luxemburg is gratis. Dat is in ieder geval zo tot en met 2026. De Luxemburgse overheid wil op die manier een positieve bijdrage leveren aan het reduceren van uitstoot. Bijkomend voordeel is dat het in Luxemburg Stad rustiger is met auto’s. Je hebt voor de bussen en trams in Luxemburg Stad dus geen kaartje of OV-chipkaart nodig.

Dit wetende moet je je afvragen of je een ticket voor de hop-on-hop-off-bus zou moeten kopen. De meeste highlights van Luxemburg Stad liggen op loopafstand van elkaar. Voor de grotere afstanden kun je het gratis OV gebruiken.

2

Je kunt prima gratis parkeren in Luxemburg Stad

Kom je met de auto naar Luxemburg Stad? Bespaar op je parkeerkosten door je auto helemaal gratis op een P+R parking te parkeren. Als je bijvoorbeeld op P+R Bouillon parkeert, dan betaal je de eerste 24 uur helemaal niets. Met buslijn 10 of 17 rijd je vervolgens in zo’n 10 minuten naar het centrum van Luxemburg Stad. Je zou dan toch bijna gek zijn als je gaat betalen om te parkeren in het hart van de stad?

3

Prijzen liggen hoger dan in Nederland

Nederland behoort tot de meest welvarende landen ter wereld. Luxemburg staat echter nog hoger in dat lijstje. Gebaseerd op het gemiddelde inkomen per inwoner behoort Luxemburg samen met belastingparadijzen Liechtenstein en Monaco tot de top 3 rijkste landen wereldwijd. Het zal je dan niet verbazen dat de prijzen in veel gevallen hoger liggen dan in Nederland. Tanken is dankzij de lagere accijns goedkoper dan bij ons. In restaurants, bars en winkels betaal je gemiddeld zo’n 20 tot 30 procent meer dan bij ons. Hotelkamers in Luxemburg Stad zijn ook relatief duur.

4

Handige wandeling langs de hoogtepunten

Een tip voor als je zo efficiënt mogelijk de belangrijkste hoogtepunten van Luxemburg Stad wilt ontdekken: haal bij de toeristische dienst de brochure met de wandeling die je langs vrijwel alle bezienswaardigheden van Luxemburg Stad is. Als je de hele wandeling doet ben je ongeveer een uurtje of twee tot drie zoet. Dat is inclusief de stops die je ongetwijfeld zult maken om mooie foto’s of filmpjes te maken. Het kantoor van de toeristische dienst zit aan de Place Gauilaume II.

5

Er zijn aanzienlijke hoogteverschillen

Een deel van Luxemburg Stad is op heuvels gebouwd en een deel ligt aanzienlijk dieper. Tijdens je bezoek aan deze geweldige stad zul je dus met hoogteverschillen te maken krijgen. Vaak blijft dat beperkt tot stijgings- of dalingspercentages van paar procent. Om tussen de bovenstad en de onderstad te reizen, kun je gebruik maken van een paar liften. De Pfaffenthal lift is dankzij zijn hoogte van 71 meter vrij bekend. Een andere lift die je kunt gebruiken is die vanaf het Palais de Justice naar de wijk Grund gaat. Deze liften zijn gratis. Tijdens de nacht zijn ze niet in gebruik.