5 dingen die je moet weten als je in Düsseldorf wilt gaan winkelen

Er zijn tal van redenen om een stedentrip naar Düsseldorf te maken. De stad telt uiteenlopende bezienswaardigheden, heeft boeiende musea en je kunt er uitstekend winkelen. Sterker nog: Düsseldorf mag zich tot de beste winkelsteden van Duitsland rekenen. Dat deze stad redelijk dicht bij Nederland ligt, zorgt ervoor dat er het hele jaar door tal van Nederlanders voor een dagje of langer naar Düsseldorf reizen. Vooral op zaterdagen en op het moment dat er in Düsseldorf kerstmarkten gehouden worden, hoor je vrij veel Nederlanders rondlopen in het centrum van Düsseldorf.

Stel dat je wilt gaan winkelen in Düsseldorf, wat is dan handig om te weten? Wat zorgt ervoor dat je het ultieme dagje shoppen in de winkels van Düsseldorf ervaart? Met onze 5 dingen die je moet weten over winkelen in Düsseldorf kom je al een heel eind.

1

De beste plekjes om te winkelen

De grootste concentratie aan winkels vind je in het centrum van Düsseldorf. Populaire winkelstraten zijn de Schadowstrasse, de Flinger Strasse en de Königsallee. De Königsallee kun je wat betreft winkelbod vergelijken met de dure winkelstraten zoals de Amsterdamse PC Hooftstraat. Deze winkelstraat vol luxe merken wordt ook wel Kö genoemd. Düsseldorf kent veel grote filialen van bekende internationale ketens en van winkelketens die je (bijna) alleen maar in Duitsland tegenkomt.

Houd je van markten? Dan is de permanente markt op de Carlsplatz een aanrader. Deze markt is niet groot, maar wel divers. Je kunt hier bijvoorbeeld een aantal typisch lokale producten en lekkernijen kopen. De verschillende eetkraampjes vormen een walhalla voor lekkerbekken.

2

Gesloten op zondag

In Nederland zijn we er aan gewend dat veel winkels op zondag open zijn. In Duitsland is een koopzondag minder vanzelfsprekend. De meeste winkels in Düsseldorf houden hun deuren gesloten op zondag. Sporadisch wordt er een keer een koopzondag in Düsseldorf georganiseerd. Dat is vooral in de maand december, zodat mensen meer tijd hebben om hun kerstinkopen te doen.

3

Uitverkoop

Ga je voor de allernieuwste mode of wil je op koopjes jaren tijdens de uitverkoop? Als je tot de laatste groep behoort, dan moet je tijdens een van de twee uitverkoopperiodes in Düsseldorf gaan winkelen. De winteruitverkoop (Winterschlussverkauf ofwel WSV) begint eind januari en de zomeruitverkoop (Sommerschlussverkauf ofwel SSV) begint eind juli. De kortingen gelden op de oude collectie en duren een maand.

4

Kerstmarkten

Vanaf eind november wordt het een stuk drukker in Düsseldorf. De reden hiervoor? Dat zijn de kerstmarkten die hier ieder jaar gehouden worden. De traditie van de Düsseldorfer kerstmarkten gaat jaren terug. Vanaf het laatste of voorlaatste weekend van december kun je op verschillende plekken in en rond het centrum van Düsseldorf genieten van deze gezellige winterse markten. De kerstmarkten van Düsseldorf duren tot vlak voor kerstmis.

5

Met de auto naar Düsseldorf?

Kom je met de auto naar Düsseldorf? Dan is het goed te weten dat je binnen het centrum van Düsseldorf voldoende parkeerplekken hebt. Op straat is het aantal parkeerplaatsen beperkt en je betaalt daar relatief hoge parkeertarieven. Beter parkeer je je auto in een van de parkeergarages. Dan hoef je ook geen rekening te houden met de tijd. Goedkoop parkeren kan door gebruik te maken van een P+R parkeerplaats.

De binnenstad van Düsseldorf is een zogenaamde milieuzone. Om hier met de auto te mogen rijden, ben je verplicht om een milieusticker te hebben. Die is kentekengebonden en moet je vooraf regelen. Dat kan onder andere bij milieusticker.shop.