5 dingen die je moet weten als je het Palacio de Peña wilt bezoeken

Het Palacio de Peña is een van de drukst bezochte bezienswaardigheden in de buurt van Lissabon. Vaak wordt dit voormalige zomerpaleis van de Portugese koninklijke familie tot de belangrijkste hotspots van Lissabon gerekend. Feitelijk ligt het Palacio de Peña in de gemeente Sintra en is het de populairste bezienswaardigheid van Sintra. Het Paleis van Pena is een zeer herkenbaar complex. Dat dankt het aan de uitgesproken vormgeving. De bijzondere mix van bouwstijlen heeft geleid tot een uniek bouwwerk, waarbij vooral de felle gele en rode kleuren de aandacht trekken. In combinatie met de groene omgeving, de ligging hoog boven op een heuvel en de vaak aanwezige blauwe lucht levert dit een prachtig plaatje op.

Het unieke uiterlijk zorgt ervoor dat er alle dagen veel toeristen naar het Palacio de Peña komen. Dankzij de populariteit is er op internet volop informatie te vinden over dit negentiende-eeuwse paleis. Wij vertellen je de vijf dingen die je absoluut moet weten over het Palacio de Peña en het bezoeken van deze topattractie.

1

Zo kom je bij het Palacio de Peña

Eigenlijk zal vrijwel iedere website of reisgids je hetzelfde vertellen: kom niet met de auto naar Sintra. Parkeren is er een ramp en de wegen hebben een beperkte capaciteit.

Hoe kom je bij het Palacio de Peña? De meeste toeristen kiezen ervoor om de trein vanuit Lissabon naar Sintra te nemen. Die rit is gratis als je de Lisboa Card (Lissabon Card) neemt. Toch is dit niet zomaar de beste optie. Want ter plaatse moet je nog naar het paleis zelf toe en geloof ons: dat wil je niet te voet doen. De wandeling naar boven is zwaar en niet ongevaarlijk. De weg naar boven is niet berekend op voetgangers.

Vanaf het station van Sintra heb je eigenlijk drie mogelijkheden om naar het Palacio de Peña te komen: de taxi, de tuktuk of de bus. De tuktuk is de leukste en snelste manier om vanaf het station naar het Palacio de Peña te komen. De bus is wat goedkoper.

Buslijn 434 rijdt de volgende route:
– Treinstation van Sintra
– Historisch centrum van Sintra (en het Palacio Nacional de Sintra)
– Castelo dos Mouros
– Palacio de Peña
– Treinstation van Sintra

De bustickets koop je bij de buschauffeur.

2

Koop je kaarten vooraf

Het wordt vaak gezegd over populaire toeristische attracties en in het geval van het Palacio de Peña is het een absolute waarheid: koop je entreetickets vooraf! Palacio de Peña werkt met tijdsloten. De meeste mensen kopen hun entreeticket voor het Paleis van Pena vooraf via internet. Hoe vroeger je boekt, des te ruimer de keuze in beschikbare tijdsloten is. Je kunt ter plaatse bij de entree ook tickets kopen. De vraag is dan wel of er nog tickets voor tijdsloten te koop zijn die binnen jouw geplande bezoek vallen.

3

Er zijn twee soorten tickets

Het is niet altijd helemaal duidelijk aangeven, maar er zijn twee soorten tickets voor het Palacio de Peña. Het goedkopere ticket is het ‘Park’-ticket. Hiermee krijg je toegang tot het hele park en tot het Casa do Regalo. Dit is het chalet en de tuin van de gravin van Edla. Het paleis zelf kun met dit ticket je van buiten bekijken en je kunt de vrij toegankelijke terrassen bezoeken die je een goed uitzicht geven op de omgeving. Het ‘Park’-ticket kent geen tijdslot.

Het meest verkochte ticket is het ‘Park and Palace’-ticket. Hiermee kun je het paleis van binnen bewonderen, inclusief het terras dat een geweldig uitzicht biedt op het paleis zelf. Vraag je je af of je het paleis echt van binnen moet zien. Het is binnen erg druk en eerlijk is eerlijk: het exterieur is indrukwekkender. Het ‘Park and Palace’-ticket is altijd gekoppeld aan een tijdslot.

De transfer per minibus vanaf de entree naar het paleis is een extra ticket dat je bij kunt boeken. Voor een klein bedrag koop je een retourticket waarmee je de wandeling vanaf de entree naar boven niet hoeft te maken. Deze transfertickets kun je online kopen of bij de automaten voor de entree tot het domein.

4

Tijdgebonden tickets betekent niet dat je geen wachtrij hebt

Heb je een tijdgebonden ticket gekocht om het Palacio de Peña van binnen te kunnen zien? Verwacht dan niet dat er geen wachtrij staat. In het drukkere seizoen is een wachttijd van een half uur tot een uur totdat je daadwerkelijk naar binnen kunt eerder regel dan uitzondering. Iedereen moet die wachtrij in. Er bestaan geen skip-the-line tickets. De wachtrij is onvermijdelijk. Houd hier met je planning rekening mee. Het hoogseizoen begint rond Pasen en duurt tot begin oktober.

5

Foto's zonder mensen bijna onmogelijk

Op internet zie je foto’s van Palacio de Peña waar geen mensen op staan. Je ziet dit vooral op de commerciële stockfoto’s. Wil je zelf foto’s maken van het Palacio de Peña zonder dat daar mensen op staan? Dan wensen we je succes. Alleen met een perfecte timing of veel geluk kun je foto’s van het Palacio de Peña maken zonder dat je de homo sapiens als storend element er op hebt staan. In de wintermaanden kun je tijdens de daluren het geluk hebben dat het rustig genoeg is. Een andere optie is om ervoor te zorgen dat je als een van de eerste mensen binnen bent.