5 dingen die je moet weten als je een vakantie naar Dubai wilt boeken

Dubai is in korte tijd uitgegroeid tot een van de populairste vakantiebestemmingen ter wereld. Jaarlijks reizen miljoenen toeristen naar Dubai om de magie van dit op het Arabisch schiereiland gelegen emiraat te ervaren. Er is geen degelijk onderzoek gedaan naar hoeveel Nederlanders Dubai inmiddels bezocht hebben. Op basis van beschikbare cijfers lopen de schattingen uiteen van ongeveer vier tot acht procent van de Nederlandse bevolking. Het aantal Nederlanders dat nog niet in Dubai op vakantie is geweest, maar wel plannen heeft om dat binnen nu en een paar jaar te doen, is ongeveer even groot.

Er zijn tal van manieren om een vakantie naar Dubai te boeken. Je kunt kiezen voor het boeken van een pakketreis bij bekende reisaanbieders zoals TUI, Prijsvrij of de Vakantiediscounter. Je kunt er ook voor kiezen om zelf je vakantie samen te stellen door losse vliegtickets naar Dubai te kopen en je accommodatie via een van de boekingssites te regelen.

Ik ga je niet vertellen waar je jouw vakantie naar Dubai moet boeken. Google en andere websites geven je daar voldoende suggesties voor. Wel wil ik je graag informeren over de 5 dingen die je moet weten als je een vakantie naar Dubai wilt boeken. Deze tips kunnen helpend zijn voor wie een eerste keer naar Dubai op vakantie gaat.

1

Hoeveel nachten in het hotel?

Boek je een pakketreis naar Dubai? Kijk dan goed wat je krijgt. Ga er in het geval van een Dubai vakantie niet automatisch vanuit dat je bij een vakantie van 5 dagen er 4 overnachtingen in je reis zitten. Reisorganisaties gebruiken vaak een nachtvlucht om overnachting uit te sparen. Daardoor kunnen ze de kosten en de prijs van een pakketreis drukken.

Worden de vluchten met Emirates uitgevoerd? Dan kan het zo zijn dat je de vakantie met een nachtvlucht start en dat je pas op de tweede dag van je vakantie in kunt checken. Dat is meestal in de middag, terwijl je al in de ochtend gearriveerd bent.

Vlieg je met KLM naar Dubai? Dan is de terugvlucht een nachtvlucht, waarbij je net na middernacht vanuit Dubai vertrekt. Voor die nacht is het hotel meestal niet inbegrepen. In dit geval slaap je bij een vijfdaagse reis nacht 1, 2 en 3 in het hotel en moet je de ochtend voor het vertrek al uitchecken, terwijl je pas in de avond naar de luchthaven gaat.

Het kan nog gekker: sommige touroperators combineren vluchten van verschillende aanbieders. Dan is het theoretisch mogelijk dat de heenvlucht een nachtvlucht van Emirates is, dat je vervolgens twee nachten in je accommodatie hebt (nacht 2 en 3) en dat je de vierde nacht met KLM terug naar Nederland vliegt. In dat geval heb je bij een vijfdaagse vakantie naar Dubai slechts twee overnachtingen.

2

All inclusive in Dubai

De laatste tijd neemt het aantal all inclusive hotels in Dubai toe. De vraag naar all inclusive vakanties naar Dubai is eveneens gegroeid. Zo blijkt het in 2020 geopende all inclusive RIU Dubai hotel een schot in de roos. Bij TUI behoort dit viersterren strandhotel tot de meest geboekte accommodaties in Dubai.

De vraag is of een all inclusive vakantie in Dubai voor jou de beste oplossing is. Je kunt in Dubai betaalbaar en kwalitatief goed uit eten gaan en voor drankjes betaal je in Dubai op de meeste plekken ook niet de hoofdprijs. Water, frisdranken en sapjes zijn gemiddeld goedkoper dan in Nederland. Wil je alcohol drinken, dan verschilt het nogal per plek wat je betaalt. Ook dat hoeft niet duur te zijn.

Ben je van plan om veel te gaan zien en doen in Dubai? Dan moet je jezelf afvragen of het handig is om voor een all inclusive verzorging te betalen, terwijl het praktischer is om buiten het hotel de horeca op te zoeken. Maak dus goed je afwegingen voordat je een all inclusive vakantie naar Dubai boekt.

3

Houd rekening met ramadan en islamitische feestdagen

Dubai is een islamitische vakantiebestemming. Hierdoor heb je in Dubai te maken met islamitische feestdagen. Tijdens de speciale periodes en feestdagen kan het dagelijks leven in Dubai er anders uitzien. Zo zijn restaurants tijdens de vastenmaand ramadan overdag vaak gesloten en wordt er tijdens het Suikerfeest meestal een lang weekeinde gehouden, waarbij openingsdagen en -tijden aangepast kunnen zijn.

Zeker als je zelf geen moslim bent en niet bekend bent met de islamitische feestdagen, kan het handig zijn om vooraf te kijken hoe het zit met mogelijke feesten, feestdagen en herdenkingsdagen tijdens de periode dat jij naar Dubai wilt reizen.

4

Zinderende zomers

Niet iedereen is zich ervan bewust dat de zomers in Dubai heet zijn. Temperaturen van 40 graden Celsius zijn normaal in juli en augustus en regelmatig gaat het kwik daar ver overheen. De gedurende de zomer oplopende relatieve luchtvochtigheid kan ervoor zorgen dat de gevoelstemperatuur nog hoger ligt dan de daadwerkelijk gemeten temperatuur. Kun je niet goed tegen hitte en/of wil je veel gaan ondernemen in Dubai? Dan is een zomervakantie in Dubai boeken misschien niet het beste idee.

5

Met kinderen op één kamer?

Ben je van plan om met minderjarige kinderen naar Dubai op vakantie te gaan? Weet dan dat de leeftijdsgrens waarop kinderen gratis op de hotelkamer van de ouders mogen slapen in Dubai vaak een stukje lager ligt dan bijvoorbeeld in Europa of Amerika. De leeftijdsgrens die in Dubai veel gehanteerd wordt is 11 of 12 jaar. Kijk bij het boeken goed naar de voorwaarden, zeker als je zelf het hotel via een boekingssite zoals booking.com boekt.