5 dingen die je moet weten als je Antwerpen gaat bezoeken

De Vlaamse stad Antwerpen wordt door Nederlanders veel bezocht. Antwerpen behoort zelfs tot best bezochte steden in het buitenland. De korte reisafstand, de heerlijke sfeer van de historische binnenstad en de geweldige mogelijkheden om hier te winkelen zorgen ervoor dat dagelijks duizenden Nederlandse bezoekers afreizen naar deze geliefde stad aan de Schelde. De bezoekersstatistieken over afgelopen jaar zijn veelzeggend: Antwerpen verwelkomde vorig jaar in totaal 13,5 miljoen dagtoeristen in, wat een stijging van 16% is ten opzichte van het jaar daarvoor. De stedelijke musea ontvingen meer dan 1,5 miljoen bezoekers, met het recent heropende Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA) als topper. Dit kunstmuseum mocht meer dan een half miljoen bezoekers verwelkomen.

Voor mensen die in het zuiden van Nederland wonen is een dagje Antwerpen gesneden koek. Een groot deel van de zuiderlingen bezoekt Antwerpen met regelmaat, kent er de weg en weet waar ze rekening mee moet houden als ze Antwerpen bezoeken. Er bestaat echter ook een redelijke groep toeristen die minder wegwijs is in Antwerpen. Voor hen heb ik de 5 dingen die je moet weten als je Antwerpen gaat bezoeken beschreven. Waar mogelijk heb ik naar uitgebreidere informatie binnen onze site verwezen.

1

Lage-emissie Zone (LEZ)

De Antwerpse binnenstad en de Linkeroever vormen een lage-emissiezone (LEZ) binnen Antwerpen. Een voertuig moet voldoen aan de toelatingsvoorwaarden om de LEZ in te mogen rijden. Sterk vervuilende auto’s worden geweerd, waarbij de normen gedurende de loop der jaren stapsgewijs strenger worden.

Nederlandse voertuigen hoeven niet geregistreerd te worden om een Lage-emissie Zone in Antwerpen binnen te mogen rijden. Via de checktool kun je controleren of je met jouw voertuig kosteloos de LEZ mag in- en uitrijden. Niet-toegelaten Nederlandse voertuigen moeten steeds een toegang na betaling of LEZ-dagpas aankopen voordat ze de LEZ binnenrijden. Een andere optie is om de auto buiten de Lage-emissie Zone (LEZ) te houden, bijvoorbeeld door de auto op een P+R parking te parkeren en met het openbaar vervoer verder te reizen.

2

Koopzondagen

Je verwacht het misschien niet, maar in Antwerpen is niet iedere zondag een koopzondag. In de Antwerpse binnenstad is het iedere 1e zondag van de maand koopzondag. De koopzondagkalender van Antwerpen wordt aangevuld met een aantal extra zondagen. Zo worden er geregeld koopzondagen georganiseerd rond het begin van de uitverkoopperiodes (solden). De maand december staat in Antwerpen ook bol van de koopzondagen.

3

Gratis parkeren

De stad Antwerpen probeert autoverkeer in de binnenstad te ontmoedigen. Gratis parkeren is daardoor in het centrum van Antwerpen helaas niet meer mogelijk. Buiten de Antwerpse Ring bestaan er nog wel wat mogelijkheden om de auto gratis te parkeren. Dat kan bijvoorbeeld bioscoop Kinepolis. Daar kun je zowel op de buitenparking als in de parkeergarage gratis parkeren. Kinepolis ligt niet in het centrum, maar in het noorden van Antwerpen. Je kunt van daaruit met de tram of met stadsfietssysteem Velo naar de binnenstad reizen.

4

Let op de sluitingsdagen

Reis je naar Antwerpen en kom je daar voor een gesloten deur te staan? Dat zou jammer zijn. Houd er rekening mee dat de meeste musea in Antwerpen op maandagen gesloten zijn. Uit eten in Antwerpen? Dan kun je op de zondag te maken krijgen met de wekelijkse rustdag van de koks en hun personeel.

Tijdens veel feestdagen zijn winkels en andere bedrijven in Antwerpen gesloten. De Belgische feestdagen vallen niet altijd gelijk met die van ons. Zo zijn 26 december en 27 april in Antwerpen geen feestdagen, en op 1 mei en 15 augustus juist wel. Check daarom voordat je naar Antwerpen gaat of een hotel in Antwerpen boekt hoe het zit met eventuele feestdagen.

5

Vervoer binnen de stad

Het centrum van Antwerpen is redelijk compact. Vind je de afstanden toch te groot? Dan kun je tegen betaling gebruikmaken van trams, bussen en de pre-metro. Fietsen kan ook: de stadsfietsen van Velo Antwerpen vormen een handig vervoermiddel dat op grote schaal beschikbaar is en betaalbaar is. Je hebt een creditcard nodig om van Velo Antwerpen gebruik te kunnen maken.

Tickets voor het openbaar vervoer kun je online regelen via de app van De Lijn. Je kunt in Antwerpen op verschillende verkooppunten losse vervoerbewijzen kopen.