Als je aan Berlijn denkt, dan zul je al snel de associatie maken met de Berlijnse Muur. Deze fysieke afscheiding heeft er decennialang voor gezorgd dat het kapitalistische West-Berlijn en het communistische Oost-Berlijn van elkaar gescheiden werden. De Berlijnse Muur moest ervoor zorgen dat mensen uit Oost-Duitsland niet meer naar het vrije Westen konden vluchten. Het werd door de Muur niet alleen fysiek lastig gemaakt, wachttorens met gewapende wachters zorgden ervoor dat vluchtpogingen met harde hand gestopt werden.
Na de val van de muur in 1989 is de fysieke muur grotendeels uit het straatbeeld van Berlijn verdwenen. De afgelopen decennia hebben stadsvernieuwingen ertoe geleid dat de voormalige scheiding steeds minder zichtbaar is. Gelukkig is de Berlijnse Muur op verschillende manieren nog wel aanwezig in Berlijn. Hierdoor kunnen we enigszins een inbeelding maken van wat voor impact deze enorme constructie gehad moet hebben op de stad en vooral op de inwoners. En laat het vooral een les zijn voor de toekomst. Mensen hun vrijheid ontnemen is wreed.
Over de Berlijnse Muur zijn complete boeken geschreven, er zijn documentaires aan gewijd en het onderwerp wordt nog steeds volop behandeld in geschiedenislessen op onze scholen. Wij hebben geprobeerd de essentiële dingen die je moet weten over de Berlijnse Muur samen te vatten in vijf onderwerpen.