5 dingen die je moet weten over vliegen met TUI fly

Vroeger waren Arke en Holland International twee reisorganisaties waar je pakketreizen kon boeken. Sinds deze twee merken opgegaan zijn in het merk TUI, is dit bedrijf zich steeds meer gaan profileren als allround vakantie-aanbieder. Het starten van een eigen vliegtak heeft daar een grote bijdrage in geleverd. Steeds meer vliegvakanties van TUI worden uitgevoerd met hun eigen luchtvaartmaatschappij TUI fly. Intern wordt de naam TUI fly vooral gehanteerd, extern wordt er ook veel met de algemene naam TUI naar buiten gecommuniceerd.

Stel dat je wilt gaan vliegen met TUI fly, waar moet je dan rekening mee houden? Wat moet je weten over vliegen met TUI fly? Wij hebben op basis van onze eigen ervaringen met TUI fly en wat TUI fly zelf naar buiten communiceert de vijf dingen die je moet weten over vliegen met TUI fly voor je in onderstaand artikel samengevat.

1

Vliegtuigen

TUI fly heeft 3 types eigen vliegtuigen. Binnen Europa en naar Afrikaanse strandbestemmingen zoals Egypte, Kaapverdië en Senegal wordt er vooral met de Boeing 737 gevlogen. De stoelopstelling in deze toestellen is altijd 3-3, ongeacht welke uitvoering van de 737 je hebt. Voor de langeafstandsvluchten, zoals naar Aruba, Bonaire en Curaçao, gebruikt TUI hoofdzakelijk de grotere Boeing 787-8 Dreamliner. Op sommige vluchten wordt de oudere Boeing 767-300 ingezet.

Tijdens de drukkere periodes – denk aan de zomervakantie – zet TUI geregeld leentoestellen in. Die huren ze dan bij partners zoals Sunwing, Wamos Air of Smartlynx. Het boordpersoneel is dan (grotendeels) Nederlands en de service is hetzelfde als bij TUI fly. De stoelindelingen kunnen wel afwijken.

2

3 verschillende klassen

TUI fly werkt met maximaal 3 verschillende klassen. De Boeing 737 en 767 van TUI zijn voorzien van de Economy en de Comfort klasse. De stoelen zijn hetzelfde, alleen hebben de Comfort stoelen meer beenruimte. Verder zit er geen verschil meer tussen deze twee klassen. De Boeing 787 Dreamliner heeft voorin nog een derde klasse: de Deluxe klasse. Deze klasse heeft vroeger andere benamingen gehad, zoals de Premium klasse. Je mag de Deluxe klasse als de beste plekken van TUI fly beschouwen: extra brede en comfortabele stoelen, veel beenruimte en tal van extra voordelen zoals gratis 40 kilo ruimbagage meenemen, gratis stoelreservering, gebruik van eigen incheckbalie en fast lane bij de veiligheidscontrole op Schiphol en gratis maaltijden.

Heb je een Comfort stoel geboekt en wil je nog meer beenruimte? Reserveer dan een stoel bij de nooduitgang. Dat is bij de Boeing 737-800 en Boeing 737 MAX van TUI fly op rij 14 en 15.

3

Route of schema kan aangepast worden

TUI gebruikt zijn vliegtuigen niet alleen voor pakketreizen die zij aanbieden. Je kunt ook losse vliegtickets kopen voor de meeste vluchten die TUI fly uitvoert. Vroeger heette dit campingvluchten. Tegenwoordig gedraagt TUI fly zich steeds meer als een lijndienst en wordt de term ‘campingvlucht’ niet meer gebruikt.

Waar je bij TUI rekening mee moet houden, is dat routes en tijden aangepast kunnen worden. Soms gebeurt dat enkele dagen voor vertrek. Als blijkt dat er bijvoorbeeld te weinig passagiers op zowel een vlucht naar Fuerteventura en op een vlucht naar Tenerife zitten, dan kan de luchtvaartmaatschappij er voor kiezen om twee vluchten samen te voegen. Dat betekent dat er een tussenstop gemaakt zal worden en dat de vluchttijden veranderen.

4

Betalen voor drankjes en eten op kortere vluchten

Vlieg je naar een bestemming aan de Middellandse Zee, naar de Canarische Eilanden of een bestemming met een vliegduur korter dan 6,5 uur? Dan zul je in de Economy en de Comfort klasse moeten betalen voor drankjes en hapjes. Er is een uitgebreid menu beschikbaar. Vlieg je naar Midden-Afrika en Noord-, Midden-, of Zuid-Amerika? Onderweg van en naar een verre bestemming serveert TUI fly een gratis maaltijd, snack en soft drinks naar keuze. Daarnaast kun je nog een kleine snack bestellen uit het TUI Café assortiment.

5

Bagage meenemen

Je mag bij TUI fly beperkt handbagage meenemen. Op dit moment mag je 1 stuk handbagage meenemen aan boord. Die mag niet zwaarder wegen dan 10 kilogram en de maximale afmeting die TUI fly hanteert is 55x40x20 centimeter. Veel trolleys voldoen niet aan deze afmetingen.

Voor het meenemen van ruimbagage zul je bij TUI fly bijna altijd moeten betalen. Een uitzondering geldt voor passagiers in de Deluxe klasse. Die mogen per persoon gratis 40 kilogram aan ruimbagage inchecken. De tarieven voor mensen die reizen in de Economy of Comfort klasse zijn variabel. Op de TUI-pagina over bagage lees je hier meer over.