5 dingen die je moet weten als je op vakantie glutenvrij wilt eten

Tijdens een vakantie ga je van alles ontdekken, zoals mooie plekjes, bijzonder bezienswaardigheden en de cultuur van je bestemming. Een essentieel onderdeel van je ontdekkingsreis is de culinaire wereld van de plek(ken) die je bezoekt. Hoe steekt de eetcultuur in elkaar, wat voor lokale lekkernijen zijn er om te proberen en welke streekgerechten moet je proeven? Voor de doorsnee reiziger zijn dat vrij gemakkelijke vragen, voor mensen die een bepaald dieet volgen, kan het allemaal wat lastiger zijn. Zo is er een toenemend aantal personen dat gluten vermijdt. In het geval van de auto-immuunziekte coeliakie is dat bittere noodzaak en bij een glutenintoleratantie is het verstandig. Wie geen gluten verdraagt, kan daar goed ziek van worden. Dat betekent dat eten en vooral uit eten tijdens een vakantie een flinke uitdaging kan zijn. Want hoe kun je op vakantie glutenvrij eten, of beperk je in ieder geval de inname van gluten?

Voor coeliakiepatiënten is de uitdaging het grootst, vooral als er naar een land gereisd wordt waar men minder goed bekend is met glutenvrij eten en met name met mogelijke kruisbesmetting. Dankzij een levenspartner met glutenintolerantie kan ik de 5 dingen die je moet weten als je op vakantie glutenvrij wilt eten vertellen. Er wordt uitgegaan dat de lezer weet wat gluten zijn, in welke producten gluten voorkomen en wat de verschillen zijn tussen coeliakie en glutenintoleratantie. Dat zullen we hier niet uitleggen, omdat dat een onderwerp op zich is.

1

Kies de juiste bestemming

Glutenvrij eten is op iedere bestemming mogelijk, maar in het ene land speelt men daar beter op in dan in het andere land. Reis je naar een bestemming waar glutenvrij brood, glutenvrije pasta’s en andere glutenvrije producten in winkels al een zeldzaamheid zijn, dan is glutenvrij eten op vakantie al wat lastiger. In bijvoorbeeld Italië, het land van de pasta en heerlijk brood, kun je een breed assortiment aan glutenvrije producten vinden.

2

Informeer bij de accommodatie

Wil je gaan overnachten in een hotel, B&B of andere soort accommodatie waar het ontbijt of eventueel andere maaltijden voor je verzorgd zullen gaan worden? Informeer dan vooraf bij de accommodatie of ze glutenvrije opties bieden en eventueel ook wat die zijn. Is kruisbesmetting een issue, of juist niet? Communiceer dat dan.

Steeds vaker weet men prima in te spelen op glutenvrije diëten. Zelfs een glutenvrije all-inclusive vakantie behoort tot de mogelijkheden, doordat steeds meer all-inclusive hotels inmiddels ingericht zijn op het bieden van glutenvrije maaltijden.

3

Gebruik handige websites en apps

Het vinden van glutenvrije restaurants en andere eetgelegenheden tijdens je vakantie wordt steeds gemakkelijker. Speciale websites en apps bieden je uitstekende informatie over waar je goed glutenvrij kunt eten op jouw bestemming. Een goed voorbeeld is findmeglutenfree.com, dat vooralsnog helemaal gratis te gebruiken is.

Ga je winkelen om zelf te koken of wat lekkers te kopen? Dan is een goede vertaalapp handig om etiketten te lezen. Houd er rekening mee dat er niet in ieder land duidelijke allergeneninfo op de etiketten staat.

4

Glutenallergiekaart

Op internet kun je handige glutenallergiekaartjes kopen, waarbij er uitgelegd wordt wat een glutenallergie is, wat je niet mag eten en hoe ze voedsel moeten behandelen. Dit soort kaartjes zijn er in tientallen talen te vinden, handig dus voor op vakantie. Je kunt jezelf geld besparen door zo’n glutenallergiekaart zelf te maken voor jouw bestemming of door het digitaal op je smartphone te hebben staan.

5

Tijdens het reizen

Ga je een autovakantie maken? Neem dan eigen snacks mee, zoals glutenvrije crackers, repen of noten, vooral voor lange reizen of bestemmingen waar glutenvrije opties beperkt zijn. Heb je bagageruimte over? Vul die dan eventueel op met houdbare glutenvrije producten voor ter plaatse.

Ga je vliegen? Bij de meeste vliegtuigmaatschappijen die maaltijden serveren, kun je vooraf aangeven dat je glutenvrije maaltijden wilt hebben. Doe dat ruim voor vertrek (meestal minstens 24 uur), zodat ze de tijd hebben om dit voor je te regelen.