Tijdens een vakantie ga je van alles ontdekken, zoals mooie plekjes, bijzonder bezienswaardigheden en de cultuur van je bestemming. Een essentieel onderdeel van je ontdekkingsreis is de culinaire wereld van de plek(ken) die je bezoekt. Hoe steekt de eetcultuur in elkaar, wat voor lokale lekkernijen zijn er om te proberen en welke streekgerechten moet je proeven? Voor de doorsnee reiziger zijn dat vrij gemakkelijke vragen, voor mensen die een bepaald dieet volgen, kan het allemaal wat lastiger zijn. Zo is er een toenemend aantal personen dat gluten vermijdt. In het geval van de auto-immuunziekte coeliakie is dat bittere noodzaak en bij een glutenintoleratantie is het verstandig. Wie geen gluten verdraagt, kan daar goed ziek van worden. Dat betekent dat eten en vooral uit eten tijdens een vakantie een flinke uitdaging kan zijn. Want hoe kun je op vakantie glutenvrij eten, of beperk je in ieder geval de inname van gluten?
Voor coeliakiepatiënten is de uitdaging het grootst, vooral als er naar een land gereisd wordt waar men minder goed bekend is met glutenvrij eten en met name met mogelijke kruisbesmetting. Dankzij een levenspartner met glutenintolerantie kan ik de 5 dingen die je moet weten als je op vakantie glutenvrij wilt eten vertellen. Er wordt uitgegaan dat de lezer weet wat gluten zijn, in welke producten gluten voorkomen en wat de verschillen zijn tussen coeliakie en glutenintoleratantie. Dat zullen we hier niet uitleggen, omdat dat een onderwerp op zich is.