5 dingen die je moet weten als je gezonder wilt vliegen

De een vindt vliegen geweldig en de ander ervaart het als een lijdensweg, zeker als er sprake is van een intercontinentale vlucht. Vliegen kan psychisch en fysisch een tol eisen bij de passagiers. Het gaat te ver om vliegen als ongezond te benoemen. Voor mensen die in goede gezondheid zijn, zou vliegen weinig problemen op moeten leveren. De nieuwe generaties vliegtuigen doen het op het gebied van luchtkwaliteit beter dan vorige generaties. Veel van de klachten die voortkomen uit vliegen, zijn met simpele trucjes te beperken of te voorkomen. Een aantal van deze tips zijn wel bekend, maar worden niet of te weinig opgevolgd door passagiers. Voorkomen is beter dan genezen. Zelf vlieg ik de afgelopen dertig jaar tientallen keren per jaar en ik moet zeggen dat ik tegenwoordig minder klachten ervaar van het vliegen dan vroeger, ondanks dat ik nu ouder en minder vitaal ben. Ik geloof dat het opvolgen van de vijf tips mij helpen om klachten te voorkomen of te reduceren.

Hierbij deel ik de 5 dingen die je moet weten als je gezonder wilt vliegen met je, in de hoop dat je na toekomstige vluchten fitter het vliegtuig uit zult stappen.

1

Drink voldoende water

Een zwaar hoofd en zelfs hoofdpijn kunnen het gevolg zijn van dehydratie aan boord van het vliegtuig. Drink daarom voldoende water. Ik hanteer minstens een halve liter water per 2 tot 3 uur aan boord. Sinds ik dat doe, kom ik zelden met een suf hoofd van boord.

Ander vocht is ook prima, zolang je alcoholische dranken en koffie vermijdt. Deze drankjes kunnen ervoor zorgen dat klachten toenemen in plaats van afnemen. Frisdrank of sapjes kunnen wel, maar die kunnen je bloedsuikerspiegel verstoren.

2

Geen knellende kleding

Langdurig zitten in een kleine ruimte kan leiden tot stijve spieren, slechte doorbloeding en een verhoogd risico op trombose. Knellende kleding is in dit geval ook niet helpend. Probeer het dragen van knellende kleding tijdens het vliegen te voorkomen, vooral als je al vrij krap zit. In een joggingbroek het vliegtuig instappen is misschien niet echt fashionable, maar wel aangenaam en gezonder.

3

Beweeg

Het landurig stilzitten kan voor klachten zorgen. Probeer daarom van tijd tot tijd te bewegen. Ga een keer naar het toilet en doe dat op je dooie gemak. Een pauze van 10 tot 15 minuten van het zitten is prima. In de grotere vliegtuigen zoals de Boeing 787 en de Airbus A330 zijn er vaak plekken waar je een tijdje kunt gaan staan zonder dat je daarbij hinderlijk in het gangpad hoeft te staan.

Ook zittend op je stoel kun je allerlei oefeningen doen om trombose, restless legs en stijve spieren te voorkomen. Dit soort oefeningen staan vaak vermeld in de inflight magazines en je kunt ze op verschillende plekken online terugvinden.

4

Hygiëne

Tijdens de coronapandemie hanteerden we verschillende hygiënische maatregelen om te voorkomen dat we besmet raakten en ziek zouden worden. De pandemie is over, maar virussen en bacteriën laten zichzelf uitstekend via mensen verspreiden. Je kunt ervoor kiezen om met een mondkapje in het vliegtuig te gaan zitten, zeker als je een zwakke gezondheid hebt. Ik heb er altijd eentje in mijn handbagage zitten voor het geval dat een passagier naast mij ongegeneerd in de rondte loopt te hoesten en te proesten.

Ik neem ook nog steeds een flesje desinfecterende gel mee aan boord. Na een toiletbezoek was ik eerst mijn handen, maar moet daarna de deur nog aanraken. De handen desinfecteer ik daarna met de gel. Hygiëne blijft belangrijk, ook als er geen pandemie heerst.

5

Koop meer ruimte

Het is vooral in de economyklasse waar je krap komt te zitten in het vliegtuig. De low budget airlines lijken er een sport van gemaakt te hebben om zoveel mogelijk stoelen in een vliegtuig te proppen, wat ten koste van de ruimte per passagier gaat. Ook bij de reguliere airlines houdt de ruimte in de toeristenklasse vaak niet over.

Er zijn twee manieren om meer ruimte te krijgen in het vliegtuig. Als het beschikbaar is, kun je ervoor kiezen om een stoel in de business class of de premium comfort class te kopen. Vooral op de langeafstandsvluchten is de business class vaak een aanzienlijke verbetering. In sommige luchtvaartmaatschappijen, zoals KLM, Lufthansa, British Airways en Singapore Airlines, kun je zogenaamde ‘lie flat stoelen’ gebruiken, waarmee je je stoel kunt transformeren tot een vlak bed.

Op Europese vluchten bieden luchtvaartmaatschappijen zoals Transavia de mogelijkheid om tegen betaling een stoel met extra beenruimte te reserveren, bijvoorbeeld bij de nooduitgang. Voor relatief weinig geld krijg je een soms een flink stuk beenruimte en daarmee bewegingsvrijheid erbij.