5 dingen die je moet weten over autorijden in Schotland

Ga je op vakantie naar Schotland? Dan bestaat er een redelijke kans dat je gaat autorijden in Schotland. Een groot deel van de toeristen kiest ervoor om met de auto naar Schotland te reizen of ter plaatse een auto te huren. Dit noordelijkste land van Groot-Brittannië leent zich immers prima om rond te reizen. Dat is de beste manier om te proeven van de verschillende kanten die deze veelzijdige vakantiebestemming te bieden heeft. Vlieg je alleen voor een stedentrip naar bijvoorbeeld Edinburgh of Glasgow, dan heb je niet zoveel aan een auto. In de stad is die vanwege de parkeerkosten en de beperkte parkeermogelijkheden eerder tot last dan dat je er iets aan hebt.

Ga je met de eigen auto de oversteek via bijvoorbeeld Newcastle maken naar Schotland of ga je bij een vliegreis een auto huren in Schotland, dan is het handig als je vooraf informatie leest over het autorijden over de Schotse wegen. Die info lees je hier in de vorm van 5 dingen die je moet weten over autorijden in Schotland.

1

Wegen en wegwijzers

De wegen in Schotland variëren sterk in kwaliteit. Veel wegen zijn prima onderhouden en begaanbaar, maar er zijn ook doorgaande wegen die te maken hebben met kuilen direct aan de zijkant van de weg of gaten in het wegdek. Dit zie je ook terug op een aantal parkeerplaatsen. Ga je een auto huren en daarmee naar Isle of Skye rijden? Overweeg dan om een auto met een grotere bodemvrijheid te huren.

Op bewegwijzering in Schotland worden imperiale eenheden gebruikt, want in Schotland hanteren ze ons metrische systeem niet. Dat betekent afstanden in mijlen, yards en feet.

1 mijl = ongeveer 1,6 kilometer
1 yard = ongeveer 0,91 meter
1 foot – ongeveer 30 centimeter

2

Links rijden

In Schotland rijd je links, net als in heel Groot-Brittanië. Huur je een auto, dan zit je als bestuurder rechts achter het stuur. Dat kan even wennen zijn. Pas op bij rotondes: die neem je met de klok mee (dus naar links rijden).

Heb je te maken een gelijke splitsing of kruispunt? Dan heeft in Schotland rechts voorrang. Net als bij ons, dus.

3

Pas op met alcohol

Schotland kent strengere regels ten opzichte van alcohol in het verkeer dan andere delen van het Verenigd Koninkrijk. Je moet rekenen op een omgerekende waarde van 0,5‰ alcohol in het bloed. De hoge alcoholpercentages in Schotse whisky kunnen ervoor zorgen dat je eerder tegen die grens aan zit dan je zou verwachten. Pas daarom op met alcohol als je gaat rijden. Het beste drink je geen druppel alcohol voorafgaand aan je verkeersdeelname.

4

Maximumsnelheden

De wettelijke maximumsnelheden liggen in Schotland anders dan in Nederland. Ten eerste worden de maximumsnelheden in mijlen per uur uitgedrukt en niet in kilometers per uur. De borden zijn vaak kleiren dan bij ons, waardoor je ze gemakkelijker over het hoofd kunt zien. Wat wel handig is, is dat er voordat je een bebouwde kom binnenrijdt er vooraf aangekondigd wordt dat er een lagere maximumsnelheid aan komt. Op die manier kun je op tijd vaart minderen.

Binnen de bebouwde kom mag je maximaal 30 mijl per uur (ongeveer 48 km/h), tenzij anders aangegeven. Je ziet steeds meer zones met een limiet van 20 mijl per uur (32 km/u) verschijnen.

Buiten de bebouwde kom mag je maximaal 60 mijl per uur (96 km/h) rijden, tenzij anders aangegeven. Op snelwegen en op stukken waar dubbele rijbanen aangelegd zijn, mag je maximaal 70 mijl per uur (112 km/h) rijden.

Er wordt in Schotland op vrij grote schaal op snelheid gecontroleerd. Daarvoor worden snelheidscamera’s en mobiele controles ingezet.

5

Betaald parkeren

In de steden en bij belangrijke bezienswaardigheden moet je vaak betalen om te mogen parkeren. Let goed op waar je je auto parkeert, want er zijn ook straten en parkeerplaatsen die voorbehouden zijn aan inwoners of vergunninghouders.

Betalen kan meestal door middel van kaart, telefoon of munten. In steden geldt er vaak een maximum wat betreft de duur dat je op een plek mag parkeren.