5 dingen die je moet weten over Breda International Airport

Op het moment dat je het over Nederlandse vliegvelden hebt, dan denken de meeste mensen aan internationale luchthavens zoals Amsterdam Schiphol Airport, Eindhoven Airport en Rotterdam-The Hague Airport. Vliegvelden zoals Eelde (bij Groningen), Maastricht en Lelystad worden ook nog genoemd. Dat Nederland daarnaast meer dan tien kleinere vliegvelden, een achttal militaire vliegbases en een handvol zweefvliegvelden telt, dat realiseert niet iedereen zich. Breda International Airport is een van die kleinere vliegvelden. Dit in het westen van de provincie Noord-Brabant gelegen vliegveld wordt gebruikt voor recreatieve vluchten, voor vlieglessen, voor rondvluchten en voor zakenvluchten.

Breda International Airport is in 1949 begonnen als een zweefvliegveld en mag sinds 1969 motorvliegtuigen ontvangen. De 830 meter tellende landingsbaan is in 2002 verhard en heeft een breedte van 23 meter. Breda International Airport ligt bij het dorp Bosschenhoofd, in de gemeente Halderberge. Het vliegveld ligt direct aan snelweg A-58. Ter hoogte van het vliegveld ligt afrit 21, genaamd “Rucphen/Bosschenhoofd”, wat de bereikbaarheid van het vliegveld ten goede komt.

Op de website van Breda International Airport lees je veel relevante informatie over dit kleine, maar populaire vliegveld in West-Brabant. Wij vertellen jou, als frequent bezoeker aan Breda International Airport, graag de 5 dingen die je moet weten over dit vliegveld.

1

Naamsverandering

Breda International Airport is in 2008 geprivatiseerd. In 2015 werd de naam veranderd in Breda International Airport. Tot die tijd heette het Seppe Airport of Vliegveld Seppe. De reden van de naamsverandering is om het vliegveld een zakelijker karakter te geven.

De gekozen naam Breda International Airport riep nogal verontwaardiging op bij inwoners van de nabijgelegen stad Roosendaal, dat veel dichter bij het vliegveld ligt dan Breda. De keuze voor de naam “Breda International Airport” is waarschijnlijk strategisch en marketinggericht, omdat Breda een grotere en bekendere stad is in de regio, wat kan helpen om de luchthaven aantrekkelijker te maken voor reizigers en bedrijven. De naam suggereert een internationale connectie en bereikbaarheid, wat voordelig is voor de promotie van de luchthaven.

De bevolking uit omliggende plaatsen gebruiken vooral nog de naam Seppe als ze het over Breda International Airport hebben. Vooral de oudere generaties, die het vliegveld altijd onder die naam gekend hebben, gebruiken nog steeds de ingeburgerde naam Seppe.

2

Geen vakantievluchten

Wil je naar vakantiebestemmingen zoals Mallorca, Kreta of Antalya vliegen? Dan kun je bij airlines zoals Transavia of TUI niet kiezen uit vluchten die vanaf Breda International Airport vertrekken. De landingsbaan is niet berekend op vliegtuigen van het formaat Boeing 737, Airbus A320/321 of groter. De terminal van Breda International Airport is eveneens niet berekend op grootschalige commerciële luchtvaart.

3

Vliegtuigen kijken en horeca

Breda International Airport is een populaire plek om te kijken naar de vertrekkende en landende vliegtuigen en helikopters. Vooral met een beetje mooi weer heerst er een flinke bedrijvigheid op en rond Breda International Airport, wat voor de nodige aanloop zorgt van mensen die komen vliegtuig spotten. Dat doen ze vooral op de strook die ten zuiden van de landingsbaan ligt. Daar staat tijdens de meeste zondagen een frietkar, waar je frietjes, snacks en koude drankjes kunt kopen.

Restaurant De Cockpit is een populaire eetgelegenheid waar heerlijke gerechten gecombineerd worden met een prachtig uitzicht op de luchtvaartactiviteiten van de luchthaven. Vooral het direct aan de landingsbaan gelegen terras is een ideale plek om onder het genot van een hapje en een drankje van de vliegbewegingen te genieten. Restaurant De Cockpit is alle dagen van de week geopend van 10:00 tot 20:30 uur. Voor de drukkere dagen is reserveren aanbevolen.

4

Evenementen

Breda International Airport is geregeld het decor voor uiteenlopende evenementen. Denk aan evenementen die direct met vliegen te maken hebben, zoals spectaculaire vliegshows. Er gebeurt meer op Breda International Airport. Zo vindt hier ieder jaar met Koningsdag een groot tweedaags techno- en housefestival onder de naam Free Your Mind Kingsday plaats. Dit festival beslaat twee dagen, namelijk Koningsnacht (26 april) en Koningsdag (27 april) en trekt meestal meer dan 70.000 bezoekers.

Voor autoliefhebbers is er het evenement Hart voor Auto’s Showtime. Een van de belangrijkste trekpleisters van Hart voor Auto’s Showtime zijn de dragraces, waarbij deelnemers het tegen elkaar opnemen in snelle auto’s op een speciaal afgezette racebaan, die dan tijdelijke aangelegd wordt op de landingsbaan van Breda International Airport. De uitgebreide autoshow met verschillende soorten voertuigen zoals klassieke auto’s, sportwagens en supercars maken het feest voor de autoliefhebbers compleet.

5

Gratis parkeren

Er zijn twee parkeergelegenheden waar je als bezoeker aan Breda International Airport gratis kunt parkeren. Links van de terminal ligt een grotere parkeerplaats, waar je momenteel nog steeds gratis je auto kunt parkeren. Een tweede gratis parkeergelegenheid vind je direct naast Restaurant De Cockpit. Het aantal plekken daar is vrij beperkt. Op drukke dagen kan het lastig zijn om hier een parkeerplaats te vinden.