5 dingen die je moet weten over Zwarte Zaterdag

De zomervakantieperiode gaat in Europa steevast gepaard met verkeersdrukte, die vooral op de belangrijke autoroutes naar populaire vakantiebestemmingen goed voelbaar is. De drukte verschilt van dag tot dag, ook het tijdstip waarop je je op de weg begeeft heeft invloed op de drukte die je zult ervaren. Op basis van historische gegevens, feestdagen en de data waarop in Europa de schoolvakanties vallen kan men voorspellen welke dagen drukker zijn dan normaal, welke dagen zeer druk zullen zijn en is er met een redelijke zekerheid vast te stellen welke dagen extreme verkeersdrukte opleveren, met tal van files en vaak ook ongelukken als gevolg.

In Frankrijk hanteert men een kleurensysteem om de drukte aan te geven. Bij groen verwacht men normale verkeersomstandigheden zonder noemenswaardige problemen. Oranje wordt gebruikt voor drukker dan normaal verkeer, waarbij vertragingen mogelijk zijn. De kleur rood staat voor zware verkeersdrukte, die vaak gepaard gaat met flinke vertragingen op belangrijke verkeersroutes. Zwart is de kleur om de dagen aan te geven met extreme verkeersdrukte. Tijdens deze dagen kunnen reizigers langdurige stilstand en grote vertragingen verwachten. De zwarte kleur komt normaal gesproken alleen op zaterdagen voor, wat tot de inmiddels ingeburgerde term Zwarte Zaterdag geleid heeft.

Helaas kunnen we op basis van eigen ervaringen de 5 dingen die je moet weten over Zwarte Zaterdag beschrijven, maar gelukkig ook tips hoe je de ernstigste verkeersdrukte kunt proberen te ontlopen.

1

Altijd in juli en augustus

In een jaar komen er op de Franse verkeerskalender meestal 2 of 3 Zwarte Zaterdagen voor, die altijd in de maanden juli en augustus vallen. De data verschillen van jaar tot jaar. Vaak is de zaterdag die het dichtst bij de nationale Franse feestdag Quatorze Juillet (14 juli) valt een Zwarte Zaterdag, maar dat is niet altijd zo. Dit jaar valt deze feestdag op een zondag en hebben de Fransen daardoor geen lang weekend. Men verwacht daarom dat de zaterdag ervoor niet extreem druk wordt, maar dat deze zaterdag zeer druk zal zijn en dus code rood krijgt.

2

Vooral ellende rond Parijs, richting Bordeaux en op de Route du Soleil

Tijdens Zwarte Zaterdag is het op bijna alle Franse tolwegen zeer druk en kun je ook op de zogenaamde Routes National flinke vertragingen oplopen. De ergste routes zijn de zogenaamde Route du Soleil (de route naar en van het zuiden over Lyon), de A10 tussen Parijs en Bordeaux en alle wegen rond de Franse hoofdstad Parijs. Wie naar Spanje of het zuiden van Frankrijk wil reizen, die kan de A71 en A75 over Clermont-Ferrand als alternatieve route kiezen, maar ook hier is het op Zwarte Zaterdag vaak grote ellende op de peáge.

Je kunt proberen de drukste routes te vermijden door de tolvrije wegen van de Route National te gebruiken. Misschien ben je niet sneller, maar het rijden is in ieder geval minder stressvol, minder vermoeiend en mede daardoor veiliger. Het scheelt je ook in de kosten, want je betaalt dan geen tol en je bespaart hoogstwaarschijnlijk brandstof. Moet je onderweg tanken, dan is dat ook goedkoper dan langs de snelweg.

3

Probeer het weekend te vermijden

De beste manier om Zwarte Zaterdag (en de andere drukke dagen) te vermijden, is door tijdens de zomervakantie de weekeinden te vermijden als reisdag. We weten dat dit makkelijk klinkt dan het vaak is, omdat veel accommodaties de zaterdag in het hoogseizoen als vaste wisseldag hanteren. Is dat niet het geval? Kies dan indien mogelijk voor een doordeweekse dag om je vakantie te beginnen en/of te eindigen.

4

Rijd laat in plaats van vroeg

Je bent snel geneigd om vroeger te vertrekken op dagen dat er extreem veel verkeer verwacht wordt. Je hoopt daarmee de drukte en de verkeersellende voor te zijn. Grote kans dat je er niet in slaagt, tenzij je niet zo ver in Frankrijk hoeft te zijn, al op vrijdagavond wegrijdt en zonder overnachting doorrijdt. In alle andere gevallen is de kans zeer groot dat je al snel op de eerste file stuit en dat het vanaf dat moment alleen maar afzien is. Het is tijdens zulke dagen vaak beter om laat weg te rijden in plaats van vroeg. Dan kom je in de flow terecht dat files aan het verminderen en zelfs oplossen zijn.

5

Niet alleen in Frankrijk verkeersellende

De verkeersdrukte beperkt zich niet tot Frankrijk. Tijdens de zomerse weekeinden is het op vrijwel alle belangrijke autoroutes binnen Europa drukker dan anders en in een aantal gevallen zeer druk. Bekende knelpunten zijn de ring rond Antwerpen, de A3 in Duitsland, de A22 en A10 in Oostenrijk, de routes door Slovenië richting Kroatië, de AP7 in Spanje en de snelwegen in het noorden van Italië.