5 dingen die je moet weten over Fushimi Inari-taisha

Fushimi Inari-taisha ligt aan de voet van de Inariyama heuvel en is een van de oudste en bekendste schrijnen van Japan. Fushimi Inari is het belangrijkste heiligdom van ongeveer 30.000 Inari heiligdommen in heel Japan, waarvan de belangrijkste godheid Inari is. Het heiligdom trekt de meeste bezoekers van alle shinto-heiligdommen in Japan en mag zich daarom de belangrijkste bezienswaardigheid van de voormalige Japanse hoofdstad Kyoto noemen. Fushimi-Inari is beroemd om de vele rode torii schrijnpoorten, die allemaal werden gesponsord door particulieren of bedrijven in de hoop op zegen en voorspoed. De namen van de donateurs staan in zwarte inkt op de schrijnpoorten geschreven en het is leuk om soms bekende bedrijfsnamen te herkennen.

Dat je de Fushimi Inari-taisha ‘moet’ bezoeken als je in Kyoto bent, dat zul je ongetwijfeld weten. Informatie over de geschiedenis, de betekenis van schrijnen en wat er allemaal te zien is binnen de Fushimi Inari-taisha, dat kun je op tal van websites en in reisgidsen lezen. Ik bezocht Fushimi Inari-taisha afgelopen maand en wil graag de 5 dingen die je moet weten over de Fushimi Inari-taisha met je delen.

1

Gratis entree

Voor een bezoek aan Fushimi Inari-taisha heb je geen entreekaartje nodig en je hoeft niet te betalen om Fushimi Inari-taisha met eigen ogen te aanschouwen. De entree is helemaal gratis en wordt niet gereguleerd.

Helaas zorgt de populariteit van de Fushimi Inari-taisha en de gratis toegang voor een grote aanloop van bezoekers. Vanaf vrij vroeg in de ochtend wordt het druk bij Fushimi Inari-taisha en die drukte houdt tot het einde van de dag aan. Wil je de ergste drukte ontlopen? Kom dan voor zeven uur in de ochtend.

2

Zo kom je er

Fushimi Inari-taisha is gemakkelijk te bereiken. De eenvoudigste manier is de taxi pakken, maar dat is aanzienlijk duurder dan het openbaar vervoer. Vanaf treinstation Kyoto kun je de JR trein naar Nara pakken. Na twee haltes stap je uit bij station Inari. Van daaruit loop je in pakweg twee minuten naar de entree van Fushimi Inari-taisha.

Heb je een geldige JR Rail Pass? Dan kun je de treinrit gratis maken. Anders kun je een los kaartje kopen of betalen met een IC-kaart zoals Suica. Dan ben je JP¥ 150 per persoon per rit kwijt.

3

Eten en drinken

Eten is over het algemeen niet toegestaan op het terrein van het Fushimi Inari-taisha heiligdom. Er zijn echter genoeg restaurants en winkels in de buurt van het heiligdom waar je een hapje kunt eten voor of na je bezoek.

Met drinken gaat men soepeler om. Er is geen strikte officiële regel tegen drinken op het terrein van Fushimi Inari-taisha. Het is echter een Shinto-heiligdom en fatsoenlijke etiquette staat hoog in het vaandel. Alcohol drinken is een absolute no-go, maar als je wat water wilt drinken, dan zal dat geen probleem zijn.

4

Zoveel tijd heb je nodig

Als je Fushimi Inari voor het eerst bezoekt en het volledige traject inclusief de heuveltop wilt doen, heb je iets minder dan drie uur nodig in een comfortabel tot normaal tempo. Reken op minstens 20 minuten voor de beklimming en ongeveer 40 minuten voor de tocht rond de top. Dit zijn echter de pure (comfortabele) wandeltijden, want je zult af en toe willen pauzeren, foto’s maken en van het uitzicht genieten.

Je kunt er ook voor kiezen ervoor om een deel van Fushimi Inari-taisha te bezoeken, met de focus op enkele van de Torii-galerijen. Pak je ook een stukje van het bamboebos mee, dan zul je in totaal een uur tot anderhalf uur kwijt zijn. Dat is inclusief het maken van foto’s op de mooiste plekjes die je tegenkomt.

5

Fotograferen en filmen

Het maken van foto’s en video’s voor persoonlijk gebruik is toegestaan op het Fushimi Inari-taisha-complex. Het is een populaire plek voor toeristen en het vastleggen van de duizenden roodgekleurde torii poorten is een veel voorkomende reden voor een bezoek.

Dit zijn enkele dingen om in gedachten te houden:

– Heb respect voor andere bezoekers en vermijd het blokkeren van paden of ceremonies bij het maken van foto’s.

– Er kunnen gebieden zijn waar fotograferen verboden is, dus let op borden of instructies.

– Wees terughouden met het gebruik voorzichtig een statief, vooral in de drukkere gebieden.

– Op drukke momenten (het grootste deel van de dag) is het bij de Torii-galerijen lastig om foto’s of video’s zonder andere bezoekers te maken. Heb geduld en loop eventueel wat verder door naar boven, waar je minder last zult hebben van andere mensen die met hun camera of smartphone van alles aan het vastleggen zijn.

– Je bent niet de enige die mooie plaatjes wil schieten. Het is asociaal om een complete fotosessie van een kwartier te houden, terwijl er andere mensen staan te wachten om ook een of meerdere foto’s te schieten.