5 dingen die je moet weten over de Tokyo Tower

De Tokyo Tower is de op een na hoogste toren van de Japanse hoofdstad Tokyo. Op het moment dat de bouw van de Tokyo Tower gereed was en de officiële opening plaatsvond, was het de hoogste toren van Tokyo. Met een hoogte van in totaal 332,6 meter torende het opvallende bouwwerk boven de rest van de stad uit. Het duurde meer dan een halve eeuw totdat de Tokyo Tower in hoogte gepasseerd werd. Dat gebeurde met de bouw van de Tokyo Skytree, die met een hoogte van 634 meter bijna twee keer zo hoog geworden is dan de Tokyo Tower.

De Tokyo Tower wordt in het Nederlands ook wel Tokiotoren genoemd. De officiële naam is Nippon Denpatō, wat in goed Nederlands zoiets als Japanse Radiotoren betekent. Het hoofddoel van de Tokyo Tower is immers om te dienen als  communicatietoren voor Japanse media, zoals radio en televisie.

De rol van communicatietoren is grotendeels overgenomen door de veel hogere Tokyo Skytree. De Tokyo Tower is nu vooral een opvallend bouwwerk binnen de skyline van Tokyo en wordt dagelijks door duizenden mensen bezocht. De Tokyo Tower is tegenwoordig meer bekend als toeristische attractie dan als communicatietoren.

Op internet kun je voldoende feiten en bezoekinfo over de Tokyo Tower vinden. Wij beperken ons tot de 5 dingen die je moet weten over de Tokyo Tower.

1

Toeristische attractie

Tegenwoordig is de Tokyo Tower vooral een toeristische attractie. Jaarlijks bezoeken meer dan drie miljoen mensen de Tokyo Tower. Een deel van die toeristen bezoekt de observatieplatformen van de toren. Deze observatieplatformen bieden een 360° uitzicht over Tokyo. Hoe ver dat je kunt kijken, is vooral afhankelijk van het weer en de luchtomstandigheden. Het eerste observatiedek bestaat uit twee verdiepingen en bevindt zich op een hoogte van ongeveer 125 meter. Van hieruit kun je met de lift naar het honderd meter hoger gelegen tweede observatiedek.

Aan de voet van de Tokyo Tower bevinden zich restaurants, cafés en toeristische attracties zoals het Tokyo Tower aquarium, een wassenbeeldenmuseum en een Guinness World of Records Museum.

2

Reserveer je tickets

De belangstelling voor de observatieplatformen van de Tokyo Tower is groot. Het is daarom aangeraden om niet op de bonnefooi te gaan, maar om je entreetickets vooraf via internet aan te schaffen. Op die manier vermijd je de soms lange wachtrijen bij de kassa.

Er zijn twee soorten tickets: de goedkopere geven toegang tot het ‘Main Deck’ op 150 meter. Met het duurdere ‘Top Deck’-ticket krijg je ook toegang tot het observatieplatform dat zich op 250 meter hoogte bevindt. Online top deck-tickets zijn goedkoper dan wanneer je ze aan de kassa koopt.

🗼 Tokyo Tower tickets via Tiqets

🗼 Tokyo Tower tickets via GetYourGuide

3

Ontwerp en constructie

Als je de Tokyo Tower ziet, dan bestaat er geen twijfel op welke andere iconische toren het ontwerp geïnspireerd is. De Eiffeltoren in Parijs heeft overduidelijk model gestaan voor de Tokyo Tower. Tachū Naitō zocht zijn inspiratie in de westerse wereld. Een groot verschil met de Eiffeltoren is de kleur. De Tokyo Tower is wit met donkeroranje. Deze kleuren worden versterkt door de verlichting. In het winterseizoen wordt de toren met het warmere oranje belicht, in de zomer wordt er wit licht gebruikt. Ondanks het feit dat de Tokyo Tower hoger is dan de Eiffeltoren, weegt het slechts ongeveer 4.000 ton, 3.300 ton minder dan de Eiffeltoren.

4

Zo kom je er

De Tokyo Tower staat in de special wijk Minato. De beste manier om naar de Tokyo Tower te reizen is met het openbaar vervoer. Verschillende metro- en treinstations liggen in de omgeving van de Tokyo Tower.

Dit zijn de meest nabijgelegen stations en de loopafstand tot de Tokyo Tower:

Metropolitan Subway Oedo Line, uitstappen bij Akabanebashi Station en vervolgens 5 minuten lopen.

Tokyo Metro Hibiya Line, uitstappen bij Kamiyacho Station en vervolgens 7 tot 8 minuten lopen.

Metropolitan Subway Mita Line, uitstappen bij Onarimon Station en vervolgens 6 tot 7 minuten lopen.

Metropolitan Subway Asakusa Line, uitstappen bij Daimon Station en vervolgens 9 tot 10 minuten lopen.

JR trein, uitstappen bij Hamamatsucho Station en vervolgens ongeveer een kwartier lopen.

5

Uitzicht op de Tokyo Tower

Het beste uitzicht op de Tokyo Tower heb je natuurlijk niet op de toren zelf. Om de Tokyo Tower goed te kunnen bewonderen, zoek je een hoger gelegen punt in de omgeving op. Zo gebruikten we zelf het observatieplatform van Roppongi Hills Mori Tower. Het schijnt dat dit open platform momenteel tot nader order gesloten is. Je kunt nog wel het indoor observatiedek op de 52e verdieping bezoeken.

Een andere plek voor een goed uitzicht op de Tokyo Tower is het Azabudai Hills 33F Observation Deck. Deze plek heeft een fantastisch uitzicht op de stad, vooral op de Tokyo Tower en de berg Fuji. Je krijgt niet het volledige 360° uitzicht, maar het is gratis. Nadeel is dat je van achter glas moet kijken en dat weerkaatsingen het lastig kunnen maken om tot goede foto’s te komen.