5 dingen die je moet weten over Zuid-Afrikaanse Rock Shandy

Tijdens een vakantie in Zuid-Afrika zul je waarschijnlijk Rock Shandy op de drankkaarten zien staan. Je zult misschien denken dat het een lokale versie is van de Shandy zoals we die bij ons kennen: een mengsel van 1/5 deel pils en 4/5 deel limonade (zoals 7Up of Sprite). Shandy was in Nederland voor jeugdigen vroeger vaak de eerste kennismaking met licht alcoholische dranken. Shandy bevatte toen ongeveer 1% alcohol. Tegenwoordig is dat teruggebracht naar 0,5% en mag het als frisdrank verkocht worden. De Rock Shandy die in Kaapstad en elders in Zuid-Afrika gedronken wordt, is iets totaal anders. Dit is van oorsprong een frisdrank die volgens de overlevering zijn oorsprong vindt bij de Duitse kolonisten die in de 19e eeuw in Zuid-Afrika woonden. Zij dronken graag een mengsel van limonade en mineraalwater.

In vrijwel alle bars, restaurants en horecagelegenheden in Kaapstad kun je de Zuid-Afrikaanse Rock Shandy bestellen. En neem van mij aan: als je eenmaal op een warme zomerdag van een Rock Shandy genotenen hebt, dan zullen er tijdens die vakantie meer volgen.

Over de Rock Shandy valt het nodige te vertellen. Op basis van onze info en ervaringen hebben wij de 5 dingen die je moet weten over Zuid-Afrikaanse Rock Shandy voor je op een rijtje gezet.

1

Het recept

Als je in Ierland een Rock Shandy bestelt, krijg je een 50/50 mix van Club Orange en Club Lemon Fizz. De oorsprong van de Zuid-Afrikaanse Rock Shandy is onduidelijk, maar bestaat al zo lang als iemand zich kan herinneren. Dit is het recept van een Zuid-Afrikaanse Rock Shandy:

  • Voeg ijs toe aan een hoog glas.
  • Giet gelijke delen limonade (bijv 7Up of Sprite) en koolzuurhoudend water (soda / Spa rood)
  • Voeg 5 tot 8 scheutjes Angostura aromatische bitters toe
  • Garneer met een schijfje citroen
  • Serveer het zonder te roeren
  • Roer voor je begint te drinken
2

Verfrissende mocktail

Rock Shandy is hét zomerdrankje in Kaapstad en in grote delen van Zuid-Afrika. Stel je voor dat je op het strand ligt te loungen, met het warme zand tussen je tenen – wie is er om je koel en verfrist te houden in de zinderende hitte? Juist… de Rock Shandy.

Omdat er vrijwel geen alcohol in zit, mag je de Rock Shandy een mocktail noemen. Helemaal alcoholvrij is het drankje niet. Door de Angostura aromatische bitters komt er een klein beetje alcohol in een A Rock Shandy terecht. De hoeveelheid is te verwaarlozen. Je zult liters Rock Shandy moeten drinken om zelfs maar licht aangeschoten te worden. In landen met een zero tolerance beleid als het aankomt op alcohol in het openbaar of in het verkeer, kun je ook de Rock Shandy beter laten staan.

3

Oorsprong van de naam

De naam “Rock Shandy” zou verwijzen naar de “rock” van de limonade en de “shandy” van de mineraalwater. Er bestaan echter ook andere theorieën. Een andere theorie vertelt dat de naam van de stenen die in de rivieren in Zuid-Afrika komt die werden gebruikt om het mineraalwater te koelen. Dit water werd vervolgens gebruikt om “Shandygassen” te maken.

Wij hebben een andere theorie. Wandelend over het Kaapse schiereiland hebben we op tal van plekken rotsen gezien met een soort van oranje uitslag. Vanwege de kleur, de locatie van de oranje kleur en het feit dat het om rotsen (rocks) gaat, moesten wij direct aan Rock Shandy denken. Een speurtocht op internet naar deze theorie heeft niets opgeleverd.

4

Lager in calorieën dan andere suikerhoudende frisdranken

Rock Shandy bevat ongeveer 20 calorieën per 100 milliliter. Dat is iets minder dan de helft van suikerhoudende (de normale) Coca Cola. In een glas met een inhoud van ongeveer 300 tot 350 milliliter en voldoende ijsklontjes kom je uit op ongeveer 200 tot 250 milliliter aan drank en dus ongeveer 40 tot 50 calorieën per glas. Wordt er limonade met een lager suikergehalte gebruikt? Dan neemt de hoeveelheid calorieën af.

5

Ook in de supermarkt te koop

In Zuid-Afrika kun je Rock Shandy ook in de supermarkt kopen. De keten Woolworths Food heeft een eigen Rock Shandy op de markt gebracht. Wij kochten in Kaapstad een glazen flesje met een inhoud van 275 milliliter. De smaak komt in de buurt van een vers gemaakte Rock Shandy. Wij vonden in de supermarktvariant wel dat er een te duidelijke kruidnagelsmaak aan zit. Die hebben we nergens anders ervaren. De versie van Woolworths Food is volgens het etiket niet-alcoholisch.