De afgelopen decennia heeft Zuid-Afrika zichzelf bewezen als een land waar prima wijnen gemaakt worden. Vooral in de wijnregio’s rond Kaapstad worden er al sinds eeuwen druiven geteeld voor de wijnbouw. Het waren de Nederlanders die al in de tweede helft van de zeventiende eeuw begonnen hier begonnen met de wijnbouw. De VOC bracht wijndruiven mee uit Portugal en Madeira om de kolonisten te voorzien van wijn. De eerste wijngaarden werden aangelegd in het gebied dat nu Constantia heet, aan de rand van Kaapstad. De meest voorkomende druivenrassen waren toentertijd Chenin Blanc, Muscat d’Alexandrie en Riesling. In de loop van de tijd werden ook andere druivenrassen geïntroduceerd, zoals Pinotage, Shiraz en Cabernet Sauvignon.
Tegenwoordig behoort Zuid-Afrika tot de grootste wijnproducerende landen ter wereld. Sommige toeristen komen speciaal naar wijnregio’s zoals Constantia, Franschhoek en Stellenbosch om verschillende wijnen te ontdekken. Tijdens een wijnproeverij kun je kennismaken met een pallet aan wijnen die door het betreffende wijnhuis geproduceerd wordt. Een ‘wine tasting’ is de uitgelezen kans om de wijnen te vinden die het beste aansluiten bij jouw smaak en wensen. Na afloop van de wijnproeverij kun je ter plaatse de wijnen kopen of je kunt ze direct naar je thuisadres in Nederland laten verschepen. Dat geschiedt meestal via expediteurs die binnen de EU gevestigd zijn.
Wat moet je weten als je van plan bent om in de omgeving van Kaapstad wijnen te gaan proeven. Hoe regel je een wijnproeverij, hoe kun je met een georganiseerde wijntour mee of zijn er andere manieren om wijnen in deze regio in Zuid-Afrika te proeven? Wij vertellen je de 5 dingen die je moet weten over wijnproeverijen rond Kaapstad.