5 dingen die je moet weten over walvissen spotten bij Hermanus

De provincie Westkaap is een ideale bestemming om allerlei zeedieren in het wild te kunnen waarnemen. Denk aan de pinguïns bij Boulders Beach, de walrussen bij Houtbaai en de verschillende soorten dolfijnen die zich geregeld zich langs de kust laten zien. In de Valsbaai worden van tijd tot tijd haaien gespot, wat het surfen bij Muizenberg toch een andere dimensie geeft. Het wat oostelijker gelegen Hermanus is de plek om walvissen te spotten. Het is het paringsgebied van de zuidkaper of Australische walvis. Deze enorme zoogdieren zijn de enige zogenaamde echte walvissen die op het zuidelijk halfrond voorkomen. Op het moment dat de wateren rond Antarctica te koel worden, trekken de walvissen naar noordelijke gelegen plekken zoals Chili, Australië, Nieuw-Zeeland en Zuid-Afrika.

De Zuid-Afrikaanse lente, die gelijk valt met de Nederlandse herfst, is dé periode om walvissen bij Hermanus te spotten. De dolfijnen kun je het hele jaar door zien langs de kust bij Hermanus. Voor de enorme zuidkaper moet je vooral in de periode augustus tot november in Hermanus zijn.

Wat moet je verder weten over walvissen spotten bij Hermanus en over de wandelingen waarbij je de zuidkapers, dolfijnen en andere dieren kunt zien? Wij hebben de 5 dingen die je moet weten over walvissen spotten bij Hermanus voor je op een rijtje gezet.

1

Het beste moment om walvissen te spotten

De meeste kans op het spotten van zuidkapers heb je in de maanden augustus, september en oktober. In deze periode zijn de meeste walvissen in de baai van Hermanus aanwezig. De mannetjes komen dan naar de baai om te paren met de vrouwtjes. Na het paren vertrekken de mannetjes als eerste, waardoor er in november nog steeds veel vrouwtjes en jongen te zien zijn.

2

De walvissen komen tot zeer dicht bij de kust

Bij en in de omgeving van Hermanus komen de walvissen zo dicht bij de kust, dat je ze goed met het blote oog vanaf de kliffen en wandelpaden moet kunnen zien. Vaak zie je niet meer dan het water dat omhoog spuit, soms zie je de kenmerkende walvisstaart. Met wat geluk kun je de bovenkant van het dier zien.

3

Wandeling langs de kust

De wandeling langs de kust staat bekend als het Fernkloof Nature Reserve Cliff Path. Deze wandelroute loopt deels over de kliffen bij en nabij Hermanus. Omdat je geen rondje loopt, maar heen en weer loopt, is de totale wandeling twee keer zo lang als de afstand die je overbrugt. De meest gelopen route is die vanuit Hermanus tot aan Voelklip. Afhankelijk van je daadwerkelijke startpunt en het aantal keren dat je even van het pad afwijkt en een klif op loopt, wandel je ongeveer 10 kilometer.

De wandeling is prima te doen voor wie gezond is en een redelijke basisconditie heeft. Er zitten geen uitdagende stukken in de route en de hoogteverschillen zijn beperkt. Langs de route staan volop bankjes waarvandaan je van het uitzicht kunt genieten.

4

Horeca langs de wandelroute

Er zit geen horeca langs het Cliff Path, met uitzondering van het begin in het centrum van Hermanus. Op dit moment loopt een deel van de wandelroute nog over de openbare weg. Daar zit een tankstation met minishop en daarachter zit een grotere SPAR-supermarkt waar je drankjes en snacks kunt kopen. De planning is dat ze dit jaar starten om het ontbrekende deel van de wandelroute over de kliffen aan te gaan leggen. In dat geval heb je geen horeca meer tijdens de wandeling.

Het is raadzaam om voor de wandeling tenminste een halve liter water per persoon mee te nemen. Op warmere dagen is een liter per persoon geen overbodige luxe.

5

Walvistours

Er zijn tijdens het seizoen verschillende aanbieders van walvistours vanuit Hermanus. De meeste boottochten duren zo’n 1,5 tot 3 uur, maar als je een privétour boekt dan kun je in overleg zelf bepalen hoelang je het water op gaat. Hermanus Whale Cruises is een bekende aanbieder van walvistours vanuit Hermanus. Aan boord van hun Whale Cruiser ga je op pad om walvissen, dolfijnen, zeehonden en de ontelbare zee- en vogellevens die Walker Bay bevolken te bekijken.

Bij GetYourGuide kun je de verschillende walvistours vanuit Hermanus bekijken.