5 dingen die je moet weten over Vaderdag

Binnenkort vieren we in Nederland en heel veel plekken wereldwijd Vaderdag. In Nederland doen we dat op de derde zondag van juni. Niet iedereen doet aan Vaderdag. Kinderen die een verstoorde of verbroken relatie met hun vader hebben zullen in veel gevallen geen Vaderdag vieren. En dan zijn er de kinderen wier vader overleden is. Voor hen is Vaderdag vaak een sombere periode, omdat ze er dan aan herinnerd worden dat hun vader er niet meer is. Er zijn geen exacte cijfers beschikbaar over de mate waarin Vaderdag gevierd wordt. Wel is bekend dat Vaderdag over het algemeen iets minder intensief gevierd wordt dan Moederdag. Dit zou te maken kunnen hebben met de langere geschiedenis en traditionele nadruk op Moederdag als een belangrijke feestdag. Desalniettemin is Vaderdag nog steeds een populaire gelegenheid om vaders en vaderfiguren te eren.

Wat is er allemaal wel bekend over Vaderdag? Wat zou je volgens ons moeten weten over Vaderdag? Wij hebben dit in vijf punten samengevat binnen 5 dingen die je zou moeten weten over Vaderdag.

1

Geen religieuze betekenis

In tegenstelling tot bepaalde feestdagen die specifiek geworteld zijn in religieuze tradities, zoals Kerstmis of Pasen, is Vaderdag in de meeste gevallen een seculiere viering die niet direct verbonden is met religie. Hoewel Vaderdag een dag is om alle vaders en vaderfiguren te eren, wordt bijvoorbeeld de rol van God als de hemelse Vader in het algemeen niet benadrukt tijdens Vaderdag.

2

Ontstaan van Vaderdag

De oorsprong van Vaderdag ligt in de Verenigde Staten. Het was een idee van Sonora Smart Dodd die haar vader wilde eren voor zijn toewijding. Dodd kwam op het idee voor Vaderdag terwijl ze een preek bijwoonde ter ere van Moederdag in 1909. Een jaar later, op 19 juni 1910, vond de eerste Vaderdag plaats in Spokane. De gewoonte breidde zich snel uit, maar het duurde echter tot 1972 totdat Vaderdag een officiële feestdag werd in de Verenigde Staten. Tegenwoordig wordt Vaderdag wereldwijd gevierd.

3

Datum

Er is niet één datum waarop Vaderdag gevierd wordt. In Nederland, de Verenigde Staten en de meeste andere landen wordt Vaderdag op de 3e zondag van juni gevierd. In Oostenrijk en een groot deel van België wordt Vaderdag op de tweede zondag van juni gevierd, om de analogie met Moederdag te behouden. Sommige landen hebben totaal afwijkende data voor Vaderdag, zoals Duitsland op Hemelvaartsdag, Polen op 23 juni en Indonesië op 12 november.

4

Vervangende vaders

Vaderdag is niet alleen bedoeld voor biologische vaders. Het is een dag om alle vaders en vaderfiguren te eren, inclusief stiefvaders, adoptievaders, grootvaders, ooms en andere mannen die een belangrijke rol spelen in het leven van kinderen. De emotionele band heeft een zeker net zo belangrijke rol als de biologische band.

5

Commerciële belangen

De viering van Vaderdag is steeds meer een commercieel feest geworden voor de eigenaars van winkels, horecazaken en andere bedrijven. Zij grijpen Vaderdag massaal aan om hun producten aan de man te brengen. Vroeger ging het vooral om stereotiepe cadeaus zoals stropdassen, sigaren, drank en mokken met “Beste vader” erop. Naarmate de uitgaven begonnen te stijgen, zag je meer gereedschap en andere als typisch mannelijke producten in de winkelmandjes voor Vaderdag verschijnen. Tegenwoordig probeert bijna iedereen een graantje mee te pikken, waardoor je in winkels en webshops steeds meer vaderdagartikelen en vaderdagacties voorbij ziet komen.