De term UNESCO Werelderfgoed zul je geregeld tegenkomen als je op zoek gaat naar interessante bezienswaardigheden of als je een reisgids leest. De Werelderfgoedlijst is een begrip als het gaat om cultuurmonumenten, natuurmonumenten en monumenten met culturele en natuurlijke waarden die men wil behouden voor ons, onze kinderen en de generaties daarna. De Werelderfgoedlijst omvat op dit moment meer dan elfhonderd monumenten. Sommige van deze monumenten zul je waarschijnlijk wel kennen, zoals de oude Inca-stad Machu Picchu, het Colosseum in Rome en de piramides van Gizeh. De Werelderfgoedlijst kent ook een hoop vermeldingen waar je waarschijnlijk nog niet eerder van gehoord hebt, zoals de prehistorische stenen toren Su Nuraxi di Barumini in Italië, de meer dan 400 kalkstenen eilanden in Palau die samen de Rock Islands Southern Lagoon vormen of het terrasvormige Konso-cultuurlandschap in Ethiopië.
Naast de onroerende werelderfgoederen heeft de UNESCO ook documenten en archieven aangemerkt als cultuurerfgoed. Deze staan op de werelderfgoedlijst voor documenten. Het immateriële werelderfgoed is door de UNESCO opgenomen in een aparte representatieve lijst van het immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid.
Wat is nu precies die Werelderfgoedlijst, hoe wordt deze samengesteld en valt er nog meer te weten over het UNESCO Werelderfgoed? Wij proberen samen te vatten in 5 dingen die je moet weten over UNESCO Werelderfgoed.