5 dingen die je moet weten over uitgaan op Mallorca

Ibiza staat onder Nederlanders bekend als hét uitgaanseiland van de Balearen, maar Mallorca doet amper onder voor Ibiza als het aankomt op feesten tijdens de avonduren. De clubs en discotheken op Mallorca draaien in het zomerseizoen op volle toeren om jou en andere vakantiegangers de tijd van je leven te geven. Internationaal gezien (en vooral in Duitsland) wordt Mallorca hoger ingeschat dan Ibiza als het aankomt op het nachtleven. En dan niet alleen in Balneario 6, dat nog steeds een toonbeeld is van de feestcultuur op het zonnige eiland Mallorca. Het uitgaansleven op heel het eiland heeft de afgelopen jaren een evolutie ondergaan, waardoor Mallorca zichzelf tot de beste feestbestemmingen van Europa mag rekenen.

Stel dat je naar Mallorca op vakantie gaat en daar het uitgaansleven wilt gaan ontdekken, wat moet je dan allemaal weten? Welke wetenswaardigheden zijn belangrijk als je wilt gaan stappen op Mallorca? Hier lees je de 5 dingen die je moet weten over uitgaan op Mallorca.

1

Prijzen

Wat kost het om te stappen op Mallorca? Dat ligt vooral aan wat en waar je drinkt. Drankjes in de clubs zijn duurder dan in de bars. Voor de toegang tot clubs moet je meestal entreegeld betalen. Hoe exclusiever de club, des te hoger de entreeprijs is. Tijdens speciale evenementen kunnen de prijzen hoger dan normaal liggen.

Dit zijn op dit moment de gemiddelde prijzen voor het uitgaan op Mallorca:

Een glas bier kost in een bar gemiddeld € 2 tot € 4 en in een club € 4 tot € 7.
Een cocktail kost in een bar gemiddeld € 6 tot € 10 en in een club € 10 tot € 18.

Het entreegeld voor clubs bedraagt gemiddeld zo’n 5 tot 15 euro. Voor de topclubs en de populairste feesten betaal je al snel 20 tot 50 euro per persoon.

Wil je de kosten voor het uitgaan drukken? Vroeg op de avond is het op redelijk wat plekken happy hour. Sommige clubs en discotheken hanteren gratis toegang aan het begin van de avond.

2

Leeftijd

Officieel is de minimumleeftijd om een club of discotheek op Mallorca te bezoeken 18 jaar. Dit is de minimumleeftijd om alcohol te mogen bestellen en drinken in Spanje. In de praktijk wordt er niet zo streng gecontroleerd en kun je als 16 of 17-jarige gewoon naar binnen, zeker als je met een groep oudere vrienden of vriendinnen op stap bent.

Het is altijd verstandig om een ID-kaart of rijbewijs mee te nemen, zodat je je leeftijd aan kunt tonen als dat nodig is. De regels rondom leeftijd en toegang kunnen per club en discotheek verschillen. Het is altijd verstandig om de website van de club of discotheek te bekijken of contact met ze op te nemen voordat je op stap gaat.

3

Geen alcohol op straat of strand

Het is op een aantal plekken op Mallorca niet meer toegestaan om alcohol in openbare ruimtes te nuttigen. Dus niet drinken op straat of op het strand. Hiervoor is er deze maand een ‘decreet over verantwoord toerisme’ uitgevaardigd, dat onder ander andere in Playa de Palma, El Arenal en Magaluf van kracht is. Terrassen van restaurants, hotels en bars zijn uitgezonderd van het verbod.

Vakantiegangers en lokale bewoners die worden betrapt met een open blikje bier op bijvoorbeeld het strand of op openbaar terrein, riskeren nu een boete van tussen de 500 en 1500 euro. Het nieuwe decreet geldt in eerste instantie tot eind 2027.

4

Het beste moment om te feesten

Het uitgaansleven op Mallorca begint in juni echt tot leven te komen en dat houdt tot begin september aan. Juli en augustus zijn de echte topmaanden als je op Mallorca wilt gaan feesten.

Op welk tijdstip je het beste op stap kunt gaan, verschilt per locatie en per soort horecazaak. In de strandclubs begint het feest overdag al, in de bars komt het uitgaansleven op gang rond 22:00 uur en in de clubs valt voor middernacht weinig te beleven. Daar komt het pas rond 1:00 uur ’s nachts op gang. De deuren van de clubs sluiten meestal pas vroeg in de ochtend: om 6:00 uur of nog iets later.

5

Pas op voor valse of ongeldige toegangskaarten

Op verschillende plekken op Mallorca kun je op straat toegangskaartjes voor clubs en specifieke evenementen kopen. Deze toegangskaarten zijn vaak vals of ongeldig. Wie denkt op deze manier aan goedkope toegangskaartjes te kunnen kopen, die zou er zomaar een kater aan over kunnen houden, zonder een druppel gedronken te hebben. Koop je kaartjes daarom alleen bij de officiële verkooppunten.