5 dingen die je moet weten over Uber

Pak jij de taxi of bestel je een Uber? In vijftien jaar tijd is dit vervoersplatform uitgegroeid tot een populair en vooral gemakkelijk alternatief voor de traditionele vormen van vervoer, zoals taxi’s.

Uber is inmiddels zo bekend dat bijna iedereen de naam wel eens gehoord heeft. Uber is actief in meer dan 70 landen en 10.500 steden. Toch is niet iedereen volledig op de hoogte hoe het precies werkt. Uber verbindt via een eenvoudige app chauffeurs en passagiers met elkaar. Met één druk op de knop bestel je een rit, en binnen korte tijd verschijnt een chauffeur om je naar je bestemming te brengen. De prijs van je rit wordt bepaald door vraag en aanbod, waardoor deze sterk kan verschillen. Tijdens drukke momenten zoals spitsuren, slecht weer of na grote evenementen betaal je daardoor soms flink meer dan normaal. Dit heet “prijsverhoging” of “surge pricing” en het doel hiervan is meer chauffeurs op de weg te krijgen wanneer het druk is. Hierdoor hoef je meestal niet lang te wachten, maar betaal je wel wat extra. Het systeem is gebruiksvriendelijk en transparant, zodat je vooraf al weet hoeveel de rit ongeveer gaat kosten.

Is het nemen van een Uber nog geen gebruikelijke vorm van reizen voor je en heb je vragen? Dan zijn dit de 5 dingen die je moet weten over Uber en het gebruiken van Uber.

1

Verboden of beperkt in sommige steden

Hoewel Uber wereldwijd populair is, bestaat er in diverse steden weerstand tegen deze vervoersdienst. Lokale taxibedrijven zien Uber vaak als oneerlijke concurrentie. Traditionele taxichauffeurs betalen vaak meer belasting en vergunningen, terwijl Uber-chauffeurs dat meestal niet hoeven. Hierdoor zijn er in sommige landen rechtszaken en verboden ingesteld. In steden als Barcelona en Berlijn is Uber lange tijd beperkt geweest. Soms kan Uber alleen bepaalde diensten aanbieden, of zijn er speciale regels over hoe en waar chauffeurs mogen opereren.

2

Verschillen tussen UberX, Uber Black en andere opties

Uber heeft verschillende diensten die je kunt kiezen, afhankelijk van je wensen en budget. De populairste optie is UberX: betaalbaar vervoer met gewone personenauto’s. Uber Black is de luxe variant, met professionele chauffeurs in premium voertuigen. Daarnaast zijn er varianten zoals UberXL voor grotere groepen en Uber Comfort voor meer beenruimte en nieuwere auto’s. Hierdoor is Uber geschikt voor diverse situaties: van simpele korte ritjes tot luxe vervoer voor speciale gelegenheden.

3

Betrouwbaarheid

Uber heeft meerdere maatregelen getroffen om ritten veilig te houden. Chauffeurs worden vooraf gecontroleerd en passagiers kunnen na iedere rit hun chauffeur beoordelen. Ook zijn er in de app opties zoals een noodknop, waarmee je direct contact kunt opnemen met hulpdiensten. Desondanks blijven er incidenteel klachten over de veiligheid van Uber-ritten. Het advies blijft om altijd alert te zijn, en bij twijfel kun je eenvoudig via de app contact opnemen met Uber-support.

4

Moet je fooi geven bij Uber?

Fooien geven bij Uber is niet verplicht, maar wel gebruikelijk geworden. In de app is er een mogelijkheid om na afloop van de rit eenvoudig een fooi toe te voegen. Veel chauffeurs waarderen dit, omdat het een goede manier is om je tevredenheid te tonen, zeker bij uitstekende service. Toch blijft het een vrijwillige keuze; voel je dus vooral niet verplicht om iets extra’s te geven als je daar geen behoefte aan hebt.

5

Beoordelingen

Na elke rit kun je als passagier de chauffeur beoordelen. Dit helpt Uber om ervoor te zorgen dat chauffeurs vriendelijk, veilig en betrouwbaar zijn. Tegelijkertijd werkt dit systeem ook andersom: jij als passagier wordt namelijk ook beoordeeld door je chauffeur. Dit tweezijdige beoordelingssysteem zorgt ervoor dat iedereen zich netjes gedraagt tijdens de ritten. Als je vaak slechte beoordelingen krijgt, kunnen chauffeurs ervoor kiezen om je niet meer te accepteren als passagier. Zorg er dus voor dat je zelf ook een prettige passagier bent, zodat de ervaring voor beide partijen aangenaam blijft.