5 dingen die je moet weten over The Hotel Brussels

Als je een stedentrip naar Brussel wilt boeken en op zoek gaat naar hotels in Brussel, dan kun je kiezen uit honderden accommodaties die verschillen in prijs, comfort en uitstraling. Overnachten in Brussel is geen goedkope aangelegenheid. De status van Brussel als Europese hoofdstad en belangrijk zakencentrum zorgt ervoor dat de hotelkamerprijzen hoger liggen dan gemiddeld in België. Van alle hotels in Brussel is er eentje die in het oog springt. Dat is het 27 verdiepingen tellende The Hotel Brussels. Het modernistisch vormgegeven gebouw valt ten eerste al op door zijn formaat, want met zijn hoogte van 99 meter torent het hotel ver boven de omringende gebouwen uit. De in grote letters aangebrachte naam “The Hotel” zorgt ervoor dat iedereen in één oogopslag ziet wat er in dit opvallende bouwwerk gehuisvest is.

Ik heb The Hotel Brussels geregeld gezien tijdens mijn bezoeken aan Brussel. Tot afgelopen weekend heb ik het viersterrenhotel echter nog niet bezocht. Voor mijn meest recente citytrip naar Brussel heb ik daarom een kamer in The Hotel Brussels geboekt. Naar aanleiding van mijn verblijf heb ik de 5 dingen genoteerd die je moet weten over The Hotel Brussels.

1

Het was voorheen een Hilton hotel

Het hotel startte in 1969 als The Brussel Hilton. Het was toen een van de eerste vijfsterrenhotels in België. Tot het jaar 2010 was het hotel onderdeel van de bekende Hilton-keten, totdat het hotel verkocht werd aan de Zweedse hotelgroep Pandox AB. Na een twee jaar durende renovatie is het hotel als een viersterrenhotel heropend.

2

Geliefd onder Amerikaanse presidenten

The Hotel is geliefd onder de staatshoofden van de Verenigde Staten. In 1969 verbleef de Amerikaanse president Richard Nixon, die Brussel bezocht om de NAVO-Raad bij te wonen, in het Brussels Hilton (dat toen nog niet was omgedoopt tot The Hotel). In 2014 sliep Barack Obama in een suite in het hotel. In totaal werden er door de Amerikaanse overheid toen 283 kamers en suites afgehuurd.

De huidige Amerikaanse president Joe Biden verbleef tijdens zijn twee bezoeken aan Brussel in juni 2021 en maart 2022 op de Amerikaanse ambassade, maar zijn escorte verbleef in The Hotel.

3

Hoogste publieke uitzichtpunt van Brussel

De kamers van The Hotel bieden een adembenemend uitzicht over de stad Brussel. Met name de kamers op de hogere verdiepingen bieden panoramische uitzichten waarbij je van de skyline en bezienswaardigheden van Brussel kunt genieten. Voor de kamers op de hogere verdiepingen wordt meestal een hogere prijs gevraagd, maar met wat geluk krijg je een gratis upgrade naar een van deze kamers.

Op dit moment vormen de kamers op de hogere verdiepingen het hoogste publieke uitzichtpunt van Brussel. Je moet natuurlijk wel een kamer op zo’n hogere verdieping boeken om van het uitzicht te kunnen genieten.

4

Bereikbaarheid

The Hotel Brussels is prima bereikbaar, zowel met de auto als met het openbaar vervoer. Kom je met de trein naar Brussel, dan stap je het beste uit op station Brussel Centraal. Van daaruit is het een kleine twintig minuten lopen naar het hotel of je kunt het openbaar vervoer nemen. Buslijn 71 doet ongeveer 8 minuten tot aan halte Louiza. Je kunt ook metrolijn 92 of 93 nemen vanaf halte Palais tot aan halte Louiza. Een Uber kost je – afhankelijk van het tijdstip en de beschikbaarheid – ongeveer een tientje.

Kom je met de auto naar Brussel? Dan is het goed te weten dat The Hotel Brussels aan de kleine binnenring van Brussel (de R20) ligt en daardoor prima bereikbaar is. The Hotel Brussels heeft een eigen parkeergarage waarin je tegen betaling kunt parkeren. Goedkoop is dat niet: reken op een tarief van 35 euro voor 24 uur. De nabijgelegen publieke parking ‘Deux Portes’ is met een dagtarief van € 22,00 een stuk minder duur.

5

Geweldig ontbijt

Behalve het uitzicht en de comfortabele kamers is er nog een reden om een kamer in The Hotel te boeken en dat is het geweldige ontbijt dat je hier kunt nuttigen. Let er dan wel op dat je een kamer geboekt hebt waarbij het ontbijtbuffet inbegrepen zit. Het ontbijtbuffet van The Hotel Brussels is wat mij betreft op een gelijkwaardig niveau aan dat van een vijfsterrenhotel. Er is voor ieder wat wils te vinden, of je nu van zoet, brood, hartig of gezond houdt. De ruime keuze aan verse sapjes, ijsthee en smoothies is een extra pluspunt.

Daar staat wel tegenover dat de meerprijs die je voor het ontbijt betaalt ook op het prijsniveau van vijfsterrenhotels ligt. Het ontbijt wordt tussen 7:00 en 10:00 uur aangeboden. Op zaterdag en zondag zelfs tot 11:00 uur.