5 dingen die je moet weten over snorkelen op Bonaire

De onderwaterwereld vormt de absolute nummer één bezienswaardigheid van Bonaire. Veel van de toeristen die een vakantie op Bonaire vieren, doen dat om te komen duiken of snorkelen. En begrijpelijk, want met tientallen goede duik- en snorkelspots zijn er op Bonaire voldoende plekken waar je de wondere onderwaterwereld kunt gaan bewonderen. Wie al langer op Bonaire komt om te snorkelen of te duiken, die zal helaas wel beamen dat de kwaliteit van het koraal hier net als elders op de wereld achteruitgegaan is. De opwarmende zee heeft het koraal veel van zijn kleur doen verliezen. Gelukkig blijft er genoeg over om van te genieten. Nog steeds mag Bonaire zich tot de beste snorkelplekken ter wereld rekenen.

Wat moet je allemaal weten als je wilt gaan snorkelen op Bonaire? Wij hebben de 5 dingen die je volgens ons zou moeten weten voor je op een rijtje gezet.

1

Het koraal ligt direct aan de kust

Het grote voordeel van snorkelen op Bonaire is dat het koraalrif direct tegen de kust aan ligt. Stap het water in en je bent meteen terecht gekomen in de leefwereld van tal van verschillende vissen en andere waterdieren. Je hoeft op Bonaire dus geen georganiseerde excursies te boeken om bij mooie snorkellocaties terecht te komen. Eigenlijk bestaat de gehele westkust van Bonaire uit snorkel- en duikplekken.

2

Gebruik waterschoenen of flippers

Op een enkele uitzondering na zul je over de stenen en dode koraalresten het water in moeten gaan. Er is een enkele plek waar je via het zand de zee in kunt stappen. Er zijn ook enkele plekken waar je vanaf een steiger via een trapje het water in kunt gaan. Vanwege de ondergrond en het risico dat je op een zee-egel kunt stappen, is het gebruik van goede waterschoenen een absolute aanrader. Wil je het jezelf bij het snorkelen gemakkelijker maken, dan zijn flippers een goede optie. Het zwemmen kost dan minder kracht.

Bij sommige snorkelplekken staat de beste plek om het water in te gaan gemarkeerd, bijvoorbeeld door middel van gele stenen waarop ‘ENTRY – EXIT’ geschilderd staat.

3

Je hebt een Nature Tag nodig

Het gehele water rondom Bonaire behoort tot een nationaal park: het Bonaire National Marine Park. Dit beschermde natuurpark wordt beheerd door STINAPA. Deze stichting wordt grotendeels gefinancierd vanuit de Nature Tags. Dit zijn vergunningen om te mogen duiken of snorkelen in de zee rondom Bonaire. Zonder Nature Tag mag je de zee niet in! Vroeger was de Nature Tag een fysieke penning: de STINAPA-penning. Tegenwoordig moet je je betaalbewijs digitaal of op papier meenemen. De QR-code is het bewijs dat je je Nature Fee voldaan hebt.

In 2023 kost de Nature Tag 40 Amerikaanse dollar per persoon per jaar. Voor kinderen onder de 13 jaar is er geen Nature Tag nodig. Je regelt je Nature Tag online via https://stinapa.bonairenaturefee.org/.

4

Dit zijn de mooiste snorkelplekken

Als je op zoek gaat naar de mooiste of beste snorkelplekken van Bonaire, dan zul je tal van verschillende plekken terugvinden op blogs en in artikelen. Iedere redacteur heeft zijn eigen favorieten. Eigenlijk kent Bonaire geen slechte snorkellocaties. Het hangt af van wat je wilt zien, hoe comfortabel je jezelf voelt en wat je verder verwacht van een snorkelplek.

Vanwege de prachtige ligging is snorkelen bij 1000 Steps Beach populair. Hier kun je met wat geluk naast de vissen ook zeeschildpadden aantreffen. Ook wij komen hier erg graag om te snorkelen.

Onze favoriete snorkellocatie is Wayaka 2, aan de noordkust van Bonaire. Deze plek ligt in het nationale park Washington Slagbaai en is dus alleen bereikbaar als het park geopend is.

Voor beginnende snorkelaars zijn het bij Kralendijk gelegen Te Amo Beach en Donkey Beach prima snorkelspots. Hier is de stroming minder sterk en is de instap in het water gemakkelijk.

Wil je een grote kans hebben om schildpadden te spotten? Ga dan snorkelen bij de zoutpier (Salt Pier). In het deel ten noorden van de pier komen de schildpadden af op het zeegras. Soms zie je hier maar liefst 4 tot 7 schildpadden vlak bij elkaar zwemmen en over de zeebodem grazen.

Heb je de tijd en ben je gewend om te snorkelen? Neem dan de watertaxi naar het onbewoonde Klein Bonaire. De overtocht vanuit Kralendijk duurt ongeveer tien minuten. Vanaf No Name Beach kun je een prachtige en visrijke onderwaterwereld ontdekken.

5

Pas op voor de zon

De zon is boven Bonaire erg sterk. Zelfs bij bewolkt weer kun je hier gemakkelijk verbranden als je jezelf niet beschermt. Tijdens het snorkelen loop je een groot risico op verbranding. Gebruik daarom een natuurlijke (en daardoor milieuvriendelijke) zonnebrandcrème om jezelf te beschermen. Kijk of deze wel waterproof is en breng hem op tijd aan om het middel goed zijn werk te laten doen. Het gebruik van UV-werende zwemkleding biedt extra bescherming. Een gewoon oud T-shirt beschermt ook, maar doet dat in mindere mate.