5 dingen die je moet weten over Senso-ji

Senso-ji is de oudste tempel van Tokyo en wordt als een van de allerbelangrijkste bezienswaardigheden van de stad gezien. Dagelijks komen duizenden toeristen en lokale inwoners naar deze boeddhistische tempel. Sommigen om te bidden of andere rituelen uit te voeren, de meesten om het prachtige tempelcomplex te bewonderen.

De Senso-ji tempel – ook bekend als Asakusa Shrine – is een van de oudste en belangrijkste boeddhistische tempels in heel Japan. De tempel werd gebouwd in 628 en was gewijd aan de bodhisattva Kannon – een godheid van het boeddhistische geloof – als symbool van de geschiedenis en cultuur van het land.

In de afgelopen 1400 jaar is de Senso-ji tempel, die soms een van de machtigste en rijkste tempels van Japan was, verschillende keren verwoest. De indrukwekkende rode en gouden hoofdboog werd uiteindelijk in de 19e eeuw toegevoegd en kenmerkt vandaag de dag nog steeds het beeld van de tempel. Helaas werd de Senso-ji tempel opnieuw verwoest tijdens de Tweede Wereldoorlog, maar gelukkig werd hij daarna herbouwd. Sindsdien is het een integraal onderdeel van de stad en een favoriete plek voor toeristen en de lokale bevolking.

Wat is handig om te weten als je Senso-ji tijdens je vakantie in Tokyo wilt bezoeken? Hier lees je de 5 dingen die je moet weten over Senso-ji en het bezoeken van deze iconische bezienswaardigheid.

1

Openingstijden en entree

De tempel zelf is van 6:00 uur ’s morgens tot 17:00 uur ’s middags geopend. Het terrein is 24 uur per dag toegankelijk. Voor Senso-ji hoef je geen entreeticket te kopen of een reservering te maken. Je kunt gaan wanneer je zelf wilt.

2

Zo kom je er

Senso-ji is prima met het openbaar vervoer te bereiken. Metrostation Asakusa ligt direct naast de Bliksempoort. Van hieraf loop je binnen enkele minuten naar de Senso-ji tempel. Station Asakusa wordt bediend door metrolijn Asakusa.

Met de trein naar Senso-ji reizen kan ook. Treinstation Asakusa ligt ongeveer 250 meter ten westen van Senso-ji. De Tsukuba Express stopt daar.

Andere opties om bij Senso-ji te komen zijn de hop-on-hop-off bus, de bus of een taxi. De meeste mensen gebruiken vanwege de efficiëntie en lage kosten de metro of trein.

3

Overdag ontzettend druk

Aan de drukte overdag merk je goed dat Senso-ji een populaire bezienswaardigheid is. Bij mooie weer en vooral in het weekeinde kun je op een gegeven moment over de koppen lopen, zo druk. Halverwege de ochtend komt de drukte goed op gang en in de namiddag is het zeer druk in en rond Senso-ji. Pas aan het einde van de middag neemt de drukte af.

Wil je Senso-ji en de omgeving fotograferen zonder dat je teveel last hebt van andere mensen? Ga dan vroeg in de ochtend of na zessen. Tip: probeer Senso-ji te fotograferen tijdens het blauwe uurtjes. De tempel en de pagode worden dan mooi belicht en vormen een fraai contrast met de donker wordende lucht.

4

Nakamise-dori

De geheel autovrije Nakamise-dori is overdag een van de drukste winkelstraten van Tokyo. Nakamise-dori vormt de aanlooproute naar Senso-ji. Het is het stuk voetgangersgebied dat van de Bliksempoort (Nakamise) naar Sensi-ji loopt. De Nakamise-dori werd opgericht in 1685. De twaalf neventempels aan weerszijden van de Senso-ji-tempel mochten kraampjes vooraan plaatsen waar souvenirs werden verkocht, nadat ze de lokale bewoners hadden beloofd dat het gebied door hen zou worden onderhouden en schoon gehouden.

Ongeveer 90 kleinschalige winkels liggen langs de 250 meter lange straat. De winkels verkopen ningyoyaki, een gebakken snoepje, handgemaakte rijstcrackers, lokaal handwerk, maskers, poppen, kimono’s en allerlei lekkernijen. De kramen sluiten aan het begin van de avond.

5

Mooi uitzicht op Senso-ji

Je hebt wel wat telezoombereik nodig, maar vanaf het uitzichtplatform van het Asakusa Culture Tourist Information Center kun je gratis genieten van een mooi uitzicht op Senso-ji, Nakamise-dori en de Bliksempoort. Het uitzichtplatform bevindt zich op de 8e verdieping. Vanaf de koffieshop die daar zit heb je een goed uitzicht van achter glas. Ga je een verdieping lager (de 7e verdieping), dan heb je buiten een hoek waarin je door een gast kunt fotograferen.