5 dingen die je moet weten over Robbeneiland

Voor de kust van Kaapstad ligt het ongeveer 5 vierkante kilometer metende Robbeneiland. Dit eiland is eeuwenlang gebruikt als gevangenis. Al in de zeventiende eeuw gebruikte de Vereenigde Oostindische Compagnie Robbeneiland als strafkolonie. In de periode 1836 tot 1931 werd Robbeneiland als leprakolonie gebruikt. In 1959 werd Robbeneiland ingericht als een zwaarbeveiligde gevangenis waar vooral tegenstanders van het door de Zuid-Afrikaanse overheid gevierde apartheidsregime gevangen werden gezet. Een van die gevangenen was de wereldberoemde anti-apartheidsstrijders Nelson Mandela, die na zijn vrijlating gekozen werd tot president van Zuid-Afrika.

Tegenwoordig is heel Robbeneiland ingericht als museum. Hier leer je over de geschiedenis van Robbeneiland en kun je zien onder wat voor omstandigheden Nelson Mandela en zijn medegevangen hun dagen in gevangenschap doorbrachten. Vanwege de historische lading behoort Robbeneiland tot de populairste bezienswaardigheden van Kaapstad.

In publicaties over Kaapstad en Zuid-Afrika zul je het nodige over Robbeneiland kunnen lezen en bekijken. Wij beperken ons hier tot de 5 dingen die je moet weten over Robbeneiland en het bezoeken van Robbeneiland.

1

Robbeneiland als gevangenis

De zwaarbeveiligde gevangenis huisvestte honderden politieke gevangenen, voornamelijk zwarte anti-apartheidsactivisten die een bedreiging vormden voor het regime. Stel je voor dat je een krappe, vochtige cel binnenstapt, nauwelijks groter dan een inloopkast. Dat was de realiteit voor de gevangenen op Robbeneiland. De dagen waren nauwgezet gestructureerd, te beginnen met een karig ontbijt en onderbroken door dwangarbeid onder het toeziend oog van bewakers.

Ontsnappen van Robbeneiland was vrijwel onmogelijk. Als al in staat was om van het zwaarbewaakte eiland te komen, dan was er de ijskoude Atlantische Oceaan met zijn sterke stroming die de laatste barrière naar de vrijheid vormde. De meeste ontsnappingspogingen eindigden met de dood. Volgens de overlevering zou het drie gevangenen gelukt zijn om succesvol te ontsnappen.

In 1991 gingen de poorten van Robbeneiland open en werden de laatste politieke gevangenen vrijgelaten. De eveneens op Robbeneiland aanwezige middelmatig beveiligde gevangenis voor criminele gevangenen werd vijf jaar later gesloten.

2

Robbeneiland bezoeken

Er is maar één manier om Robbeneiland te bezoeken en dat is door middel van een georganiseerde tour. Het kantoor en het vertrekpunt is te vinden in V&A Waterfront. De boottocht naar en van Robbeneiland is inbegrepen in je ticket. De hele tour, inclusief de overtochten, duurt ongeveer 3,5 uur. Bij aankomst op Robbeneiland word je per bus naar je Robben Island Tour Guide gebracht, die jou met je groep door de gevangenis leidt en je onder andere de cel van Nelson Mandela laat zien.

Na het bezoek aan de gevangenis volgt er een rondje met de bus over het eiland. Daarbij passeer je het kerkhof en de Garrison Church, het oudste gebouw van het eiland. Na een korte stop met uitzicht op Kaapstad ga je per boot terug.

3

Reserveren is een must

De excursies naar Robbeneiland zijn gewild. In het hoogseizoen wordt er vier keer per dag naar Robbeneiland gevaren, in het laagseizoen doen ze dat drie keer per dag. Zomaar ter plaatse een kaartje kopen en op de boot stappen is meestal geen optie. Je zult in veel gevallen je ticket voor Robbeneiland vooraf gekocht moeten hebben. Dat kan ter plaatse bij het kantoor van waaruit de tours naar Robbeneiland starten of je kunt je tickets naar Robbeneiland online kopen.

De tickets voor de vroegste afvaart (om 9:00 uur in de ochtend) zijn het populairst en daardoor vaak als eerste uitverkocht.

4

Regelmatig geannuleerd

Er wordt naar Robbeneiland gevaren als het weer het toelaat. De wind is daarbij de belangrijkste factor. Als het ietwat hard waait (en dat doet het regelmatig in Kaapstad) en de zee te ruw wordt, dan vaart men niet naar Robbeneiland. Die kans is groter naarmate de dag vordert, wat mede de reden is dat de excursie van 9:00 uur zo populair is.

Is jouw afvaart geannuleerd? Dan mag je gratis verzetten naar een volgende beschikbare afvaart. Je kunt ook je volledige aankoopbedrag van de tickets terugkrijgen.

Ben je slechts enkele dagen in Kaapstad? Reserveer je tickets voor Robbeneiland dan indien mogelijk voor de eerste of tweede dag dat je in Kaapstad bent. Dat geeft je wat speling als je de tocht naar Robbeneiland door weersomstandigheden moet verzetten.

5

Voormalige gevangenen leiden je rond

Veel van de gidsen zijn voormalige gevangenen. Zij nemen je mee op een tocht door de ruimtes die zij zelf in gevangenschap doorgebracht hebben. Naarmate de jaren verstrijken zal het aantal ex-gevangenen dat de rondleidingen verzorgt afnemen. Dit is het automatische gevolg van pensionering en sterfte.