5 dingen die je moet weten over reisverzekeringen

Verzekeringen zijn bijna ondenkbaar binnen ons dagelijks leven. Zo kun je eigenlijk niet zonder een ziektekostenverzekering, mag je in Nederland niet met een auto de weg op zonder dat deze verzekerd is en hebben we per huishouden gemiddeld 6 tot 9 verzekeringen lopen. Een verzekering is een overeenkomst tussen en verzekeringnemer en een verzekeringsmaatschappij, met als doel om de risico’s van financiële gevolgen die men niet wil of kan dragen uit te sluiten. Bij een verzekering wordt er door de verzekeringnemer premie voldaan en keert de verzekeraar vergoedingen uit indien er schade gelegen is die volgens de verzekeringsvoorwaarden gedekt is.

Veel voorkomende verzekeringen zijn opstal-, inboedel-, aansprakelijkheids- en reisverzekeringen. De reisverzekering wordt vaak afgesloten door mensen die op vakantie gaan of met en ander doel op reis gaan. Onder een reisverzekering vallen verschillende dekkingen, zoals medische kosten (incl. repatriëring), bagageverlies of -beschadiging, rechtshulp en ongevallendekking. Sommige dekkingen kunnen verlaagd of uitgebreid worden. Zo valt het verlies of de diefstal van contant geld vaak niet standaard onder de dekking van een reisverzekering, maar kun je dit wel optioneel meeverzekeren.

Over reisverzekeringen valt heel wat te lezen op internet. Helaas komt 99% van deze informatie van de verzekeraars zelf (hoe objectief is het dan) of van partijen die een commercieel belang hebben, bijvoorbeeld door het krijgen van een vergoeding bij doorverwijzing naar een verzekeraar. Wij hebben daarom een eerlijk verhaal geschreven over de 5 dingen die je moet weten over reisverzekeringen.

1

Reis- of annuleringsverzekering?

Hoewel ze meestal op één hoop gegooi worden, is er een duidelijk verschil tussen een reisverzekering en een annuleringsverzekering. Een reisverzekering biedt dekking voor onvoorziene gebeurtenissen die tijdens je reis kunnen optreden. Een annuleringsverzekering biedt dekking voor de kosten die je moet maken als je je reis voorafgaand aan de reis moet annuleren vanwege een gedekte reden, of als je je reis af moet breken vanwege een gedekte oorzaak.

Bij redelijk wat verzekeraars kun je de reis- en annuleringsverzekering als een combinatiepakket afsluiten. Dat dan financieel aantrekkelijker zijn, maar belangrijker is dat er in dat geval geen discussie plaats kan vinden over onder welke verzekering eventuele schade zou moeten vallen.

2

Let op de dekking

De dekking van een reisverzekering kan per verzekeraar en product verschillen. Vaak kun je tijdens het afsluiten van een reisverzekering allerlei opties aan- en uitvinken. Je kunt vaak kiezen tussen een dekking voor Europa, de hele wereld of een specifiek land. Bij een doorlopende verzekering is het belangrijk om goed vooruit te kijken. Let er ook op of wintersporten of andere avontuurlijke activiteiten gedekt zijn door de reisverzekering. Mogelijk is dit optioneel en moet je er een toeslag voor betalen.

Let erop dat iedereen die meereist op de polis vermeld staat. Bij de geboorte van kinderen, bij reizen met samengestelde gezinnen en bij het meenemen van vrienden/vriendinnen van kinderen moet je goed kijken of je je eigen polis uitbreidt of dat je een losse reisverzekering af moet sluiten.

Onderverzekerd zijn is een risico dat je in sommige gevallen beter niet kunt nemen. Zo heb je voor de Verenigde Staten en Canada een hogere dekking voor de aansprakelijkheid nodig. Dat heeft alles te maken met de naar onze maatstaven belachelijk hoge schadeclaims die daar geëist en vaak ook toegekend worden. Zorg ervoor dat dat risico goed afgedekt is.

3

Doorlopend vaak voordeliger

Ga je een losse reisverzekering voor één reis afsluiten of kies je voor een doorlopende reisverzekering, die in principe een heel jaar lang geldt, ongeacht het aantal reizen dat je binnen een jaar maakt. Maak een goede inschatting van hoeveel reizen je in een jaar verwacht te maken en ga dan vergelijken. Bij twee tot drie vakanties per jaar, inclusief korte stedentrips, is een doorlopende reisverzekering vaak gunstiger. Wat niet iedereen beseft, is dat die ook geldig is als je een vakantie in Nederland boekt en dat kan al weekendje weg in eigen land zijn.

4

In sommige landen verplicht

Sommige landen eisen dat je een reisverzekering voor de medische kosten afgesloten hebt. Het aantonen van de afgesloten verzekering, meestal in de vorm van een verzekeringsbewijs, is dan een standaard onderdeel van de procedure om een visum aan te vragen of om ter plaatse het land binnen te mogen. Op dit moment geldt dit onder andere voor Cuba, China en Rusland. Het gaat dan specifiek om de dekking van medische kosten.

Voor een aantal landen is een reisverzekering niet verplicht, maar is het vanwege het risico op zeer hoge medische kosten onverstandig om zonder reisverzekering naartoe te reizen. Dit zijn onder andere de Verenigde Staten, Canada en Australië.

5

Langer op reis?

Voor reisverzekeringen geldt een maximale reisduur. Voor kortlopende reisverzekeringen geldt doorgaans een maximale reisduur van 30 of 60 dagen. Bij doorlopende reisverzekeringen is er sprake van een maximale reisduur per reis. Er is dan geen sprake van een cumulatief aantal dagen dat je maximaal gedekt bent.

Wil je voor een langere aaneengesloten periode op reis, bijvoorbeeld als je langer dan 3 maanden wilt gaan backpacken in Azië of omdat je een wereldcruise gaat maken? Kijk dan goed of je binnen het maximaal aantal dagen valt. Ga je als au pair, expat of student naar het buitenland op reis? Dan volstaat een normale reisverzekering niet. Er zijn verzekeraars die speciaal voor dit soort gevallen reisverzekeringsproducten aanbieden.