5 dingen die je moet weten over Olifantsbos

Kaappunt is een gebied dat een groot deel van het zuidwestelijk van Kaapstad gelegen schiereiland omvat. Het deel dat men in het Engels Cape Point noemt, is tegenwoordig een beschermd natuurgebied. Het voordeel is dat je er amper bebouwing tegenkomt en dat de flora en fauna voor zover mogelijk in stand gehouden wordt. De invloed van de mens is minimaal, maar natuurlijke omstandigheden kunnen uiteraard nog wel impact hebben op dit gebied. Binnen het natuurpark zijn er verschillende wandelroutes die je kunt volgen. De wandelroute bij Olifantsbos behoort tot de geliefdste plekken binnen het natuurgebied. Dat komt vooral door Olifantsbos Beach, waar meerdere schepen in de loop der eeuwen gestrand en vergaan zijn.

Wat mag je verwachten als je Olifantsbos gaat bezoeken? Hoe is het om er te wandelen, hoe kom je er en wat moet je nog meer weten over Olifantsbos in Zuid-Afrika. Wij geven je alle nodige info over Olifantsbos en dat doen we op de manier zoals we dat altijd op onze website doen. Wij presenteren jou de 5 dingen die je moet weten over Olifantsbos.

1

Zo kom je er

Er is eigenlijk maar één goede manier om bij Olifantsbos te komen en dat is met eigen vervoer. Als toerist zal dat vrijwel altijd met een huurauto zijn. Met de taxi is vrij duur en het zal lastig zijn om een retourtaxi te krijgen. Bussen rijden er niet naar Olifantsbos. De hop-on-hop-off bussen van Citysightseeing rijden wel het park in, maar rijden niet naar Olifantsbos. Als je met de huurauto naar Olifantsbos rijdt, dan doe je daar vanuit Kaapstad ruim een uur over. Je kunt de auto gratis parkeren op het verharde parkeerterrein dat je aan het einde van de weg naar Olifantsbos aantreft.

2

Wandelroutes

Er zijn twee wandelroutes die je door Olifantsbos en over Olifantsbos Beach voeren. De korte wandeling start op de parkeerplaats en voert je naar Olifantsbos Beach. Zodra je de restanten van de scheepswrakken bereikt hebt, keer je om en wandel je dezelfde route terug. Deze wandeling duurt ongeveer 1,5 uur exclusief de stops voor bijvoorbeeld foto’s.

De leukere route combineert Olifantsbos Beach met de Sirkelsvlei. Hierbij wandel je eerst het stuk route naar en over Olifantsbos Beach. Op het moment zie je aan de rand van het strand een houten bord ziet staan. Dit is de plek waar de route door de Sirkelsvlei vervolgd wordt. Op sommige plekken vraag je jezelf af waar er nog sprake is van een pad en welke kant je op moet. Wij gebruikten de wandelapp Komoot, die ons op de juiste route hield. Deze grotere route vergt ongeveer 2,5 uur van je tijd, exclusief eventuele stops. Je kunt deze route ook in omgekeerde volgorde doen.

Beide wandelingen zijn niet te doen met een kinderwagen of rollator. Met een rolstoel kun je het helemaal vergeten. Ben je slecht ter been? Dan is de langere wandeling geen optie en zouden wij ook de kortere wandeling niet zo gemakkelijk in overweging nemen.

3

Dit moet je meenemen

Goede schoenen zijn een must. Bij voorkeur goede wandelschoenen, maar anders in ieder geval schoenen die voldoende grip en steun bieden. Open schoenen of slippers zouden wij afraden. Neem voldoende water mee. Voor de korte wandeling tenminste een halve liter water per persoon. Voor de langere wandeling is een liter aan te raden, zeker tijdens de warmere zomerdagen.

Wandel je de route inclusief de Sirkelsvlei? Dan kan een lange broek je beschermen tegen de soms stugge takken van bosjes waar je langs loopt. Het kan in Olifantsbos een stukje frisser zijn of aanvoelen dan waar je vandaan gekomen bent. Het meenemen van een vest of jas kan daarom handig zijn.

Wil je de dieren onderweg goed kunnen spotten? Dan kan een verrekijker een handig hulpmiddel zijn.

4

Geen olifanten

Je zult geen olifanten aantreffen in Olifantsbos. Het is niet zeker waar de naam Olifantsbos vandaan komt. Een zoektocht heeft twee mogelijke verklaringen opgeleverd. De meest waarschijnlijke verklaring is dat de naam afkomstig is van de olifanten die vroeger in dit gebied leefden. In de 17e en 18e eeuw waren er nog olifanten in de zuidwestelijke Kaapkolonie, en er zijn bewijzen dat ze tot aan Kaappunt migreerden. Een andere mogelijkheid is dat de naam afkomstig is van het “olifantsgras” (Pennisetum macrourum) dat in dit gebied groeit. Dit gras is hoog en stug, met pluimen die op olifantenstaarten lijken.

Tijdens een wandeling door Olifantsbos kun je wel tal van andere dieren in het wild zien. Denk aan struisvogels, de bontebok, Kaapse bergzebra, hagedisjes en verschillende vogelsoorten zoals de Afrikaanse zwarte scholekster. Je wordt gewaarschuwd voor de aanwezigheid van bavianen (‘baboons’ in het Engels). Deze apen zijn roofdieren die het op jouw eten en drinken gemunt kunnen hebben. Voer ze niet en houd gepaste afstand als je onderweg bavianen tegenkomt.

5

Entreegeld

Olifantsbos ligt in een nationaal park. Cape of Good Hope (Kaap de Goede Hoop) is een schiereiland dat tot het Table Mountain National Park behoort. Bij de entree van het nationale park moet je entreegeld betalen. Die bedraagt voor internationale bezoekers op dit moment ZAR 400 voor volwassenen en kinderen van 2 tot 12 jaar ZAR 200. Dit komt neer op ongeveer 10 euro per volwassen persoon en ongeveer 5 euro voor kinderen van 2 tot 12 jaar. Voor kinderen onder de 2 jaar betaal je geen entreegeld.

Met je ticket mag je de hele dag in heel het park verblijven. Je kunt dus ook Kaap de Goede Hoop bezoeken of de zuidelijke punt (Cape Point) gaan bekijken.