5 dingen die je moet weten over luchthaven Tenerife Sur

Het eiland Tenerife telt twee luchthavens: Tenerife Norte (TFN) en Tenerife Sur (TFS). Als je als Nederlandse toerist naar Tenerife op vakantie gaat, dan land je vrijwel zeker op het zuidelijke vliegveld Tenerife Sur. Dit is veruit de grootste en drukste luchthaven van Tenerife. Op jaarbasis arriveren en vertrekken hier miljoenen vakantiegangers en andere reizigers. De Nederlandse luchtvaartmaatschappijen Transavia en TUI onderhouden meerdere vluchten per week vanaf de verschillende Nederlandse luchthavens naar Tenerife Sur.

Stel dat je het vliegtuig pakt richting Tenerife Sur, wat zou je allemaal willen en moeten weten?

1

Voldoende horeca en winkels

Het beperkte aanbod van winkels en horeca kan een ergernis zijn op een luchthaven. Daar heb je op Tenerife Sur niet mee te maken. Er zijn voldoende winkels en horecazaken. Wil je goede koffie, genieten van tapas of nog even wat eten bij Burger King? Het kan allemaal. Zowel in het voor iedereen toegankelijke deel van de luchthavens als in het stuk na de veiligheidscontroles.

2

Brede terminal met veel ruimte

Wie heeft het nog niet meegemaakt dat je tijdens je vakantie vertrekt vanaf of arriveert op een veel te krappe luchthaven, waarbij de rijen met wachtende reizigers om in te checken soms buiten doorgaan? Op Tenerife Sur zul je dat niet zo snel meemaken. De terminal is lang en is goed opgezet. Hierdoor is er veel ruimte gecreëerd bij de incheckbalies en rondom de gates waarvandaan je vertrekt.

Wil je je mobiele telefoon of laptop opladen? Geen probleem. Er zitten oplaadpunten (USB) en stopcontacten onder redelijk wat stoelen in de vertrekhal. Hierdoor heb je bijna altijd voldoende gratis oplaadmogelijkheden in je nabijheid.

3

Met de slurf het vliegtuig in en uit?

Moet je via een trap en de buitenlucht het vliegtuig in- en uitstappen als je op Tenerife Sur vliegt of kun je comfortabel via een aviobrug (ook wel ‘slurf’ genoemd) lopen? Dat hangt vooral af van met welke luchtvaartmaatschappij je naar of van Tenerife vliegt. Vlieg je met Ryanair of een andere lowbudget airline? Dan moet je vrijwel zeker via de trap en de buitenlucht naar en van de terminal lopen. Reis je met een TUI-toestel of met Transavia? Dan is de kans groot dat je via de vliegtuigslurf in en uit kunt stappen.

4

Veel lokale producten in de taxfree winkel

Nadat je als vertrekkende passagier door de veiligheidscontroles bent gegaan, kom je vanzelf in de enorme taxfree winkel terecht. Je moet door deze winkel heen om bij de vertrekkende vliegtuigen te komen. Hier kun je zoals op alle luchthavens sterke dranken, parfums, toiletartikelen, wijnen en peuken kopen tegen prijzen die meestal lager liggen dan wat je er in Nederland voor zou betalen. Wat echter veel interessanter is, is het zeer ruime aanbod van lokale producten. Vrijwel alle soorten lokaal op Tenerife geproduceerde lekkernijen kun je hier aanschaffen. Denk aan kaas, de beroemde sausjes (mojos), lokale wijnen, honing, chocolade en meer.

Let bij het shoppen wel op douanebepalingen die voor de Canarische Eilanden en dus ook Tenerife gelden. Wie in Nederland (of België) landt en vanaf Tenerife komt, die heeft te maken met andere douaneregels dan wanneer je vanaf andere EU-bestemmingen vliegt. De Canarische Eilanden vormen een uitzondering omdat de belastingen en accijnzen er lager liggen dan op het Spaanse vasteland.

5

Ligging, afstand en reistijd

Luchthaven Tenerife Sur (TFS) ligt – zoals de naam het eigenlijk al aangeeft – in het zuiden van Tenerife. De meest nabije plaatsen zijn Los Abrigos, El Médano en het gehuchtje Atogo. Dankzij de ligging vlakbij snelweg TF-1 kun je gemakkelijk en snel vanaf het vliegveld naar de verschillende dorpen en steden op Tenerife reizen. Dat kan met de bus, taxi of met de huurauto. Heb je een pakketreis met transfer geboekt? Dan zul je met een bus(je) of taxi naar je accommodatie gebracht worden.

De reisafstand en reistijd tot de in het zuiden gelegen badplaatsen Los Abrigos, Las Galletas, Los Cristianos, Playa de las Américas, Costa Adeje en Playa Paraiso is beperkt. Een rechtstreekse rit zou tussen de 10 en 25 minuten moeten duren. Naar de in het noorden van Tenerife gelegen plaatsen zoals Garachico en Puerto de la Cruz liggen een stuk verder weg. De rit van ongeveer 65 tot 90 kilometer zal meestal ruim een uur in beslag nemen.