5 dingen die je moet weten over kraanwater in het buitenland

Op reis gaan betekent vaak dat je te maken krijgt met andere omstandigheden dan dat je thuis gewend bent. Dit kan zorgen voor leuke ervaringen, maar ook voor risico’s die in Nederland niet of amper van toepassing. Zo is het voor ons niet meer dan vanzelfsprekend dat we de kraan opendraaien en dat er water uitkomt dat we voor alle mogelijke toepassingen kunnen gebruiken. Het Nederlandse kraanwater wordt bijvoorbeeld gebruikt om te drinken, om mee te koken, om mee te wassen, om mee te douchen en om de tuin mee te besproeien. We hoeven ons om de kwaliteit van het Nederlandse leidingwater geen zorgen te maken. Die is te vergelijken met het mineraalwater dat je in de supermarkt kunt kopen.

In het buitenland is goed drinkbaar en veilig kraanwater minder vanzelfsprekend. Er zijn zelfs landen waar het leidingwater ondrinkbaar is. Onvoldoende waterzuivering, een slecht onderhouden leidingnet en geografische omstandigheden kunnen ervoor zorgen dat kraanwater in het buitenland gevaarlijk is. Het is een van de reisrisico’s die vaak onderschat wordt.

Wat moet je weten over het gebruik van kraanwater in het buitenland? Hier lees je de essentiële feiten en tips binnen de 5 dingen die je moet weten over kraanwater in het buitenland.

1

Gezondheidsrisico's

Kraanwater is in het buitenland soms gevaarlijk omdat het bacteriën, virussen of parasieten kan bevatten die ziekten kunnen veroorzaken. Het drinken van onveilig kraanwater kan leiden tot serieuze gezondheidsklachten. Denk aan diarree, hepatitis A, cholera en tyfus. In zeldzame gevallen kan het drinken van onveilig kraanwater tot de dood leiden.

Als je op reis gaat naar het buitenland, is het altijd verstandig om na te gaan of het kraanwater veilig is om te drinken. Je kunt dit doen door te informeren bij je reisorganisatie, de lokale overheid of de ambassade van het land waar je naartoe gaat. Twijfel je, neem dan het zekere voor het onzekere door geen kraanwater te drinken.

2

Smaak

Leidingwater heeft meestal een vrij neutrale smaak. Water kan een bijsmaak hebben, wat niet automatisch betekent dat het water van slechtere kwaliteit is. Zo wordt er op een aantal plekken, waaronder een deel van de Verenigde Staten van Amerika, water gezuiverd door middel van chloor. Dit geeft een vaak duidelijk aanwezige bijsmaak, die je zelfs in de frisdranken afkomstig uit automaten kunt proeven.

3

IJsblokjes

In landen waar het kraanwater onveilig is om te drinken, moet je ook oppassen met het gebruik van ijsklontjes. Er is een grote kans dat de horecagelegenheid waar jij je drankje drinkt aangeleverde ijsklontjes van goed gezuiverd water gebruikt, maar zeker weten doe je het niet. In risicolanden kun je ijsblokjes in je drinken voor de zekerheid beter vermijden.

4

Duurzaamheid

Wil of moet je water drinken die niet uit de kraan stroomt? Doe dat dan zo duurzaam mogelijk. De kleine flesjes mineraalwater die je in de winkels koopt hebben een grote impact op het milieu. Steeds meer hotels bieden duurzame alternatieven. Bijvoorbeeld in de vorm van waterstations in de lobby, waaruit je gratis goed gezuiverd kunt tappen. Plastic flessen mineraalwater in minibars worden vaker vervangen door kartonnen verpakkingen, die minder belastend voor het milieu zijn.

Kun je niet om het kopen van mineraalwater heen? Dan kun je beter grotere verpakkingen kopen en je eigen herbruikbare waterfles van daaruit vullen. Koop je mineraalwater in de winkel? Zorg er dan voor dat het afval goed gescheiden op de juiste plek terechtkomt. In steeds meer landen wordt plastic apart ingezameld, zodat dat hergebruikt kan worden.

Ga ook in het buitenland spaarzaam om met kraanwater. Schoon kraanwater is in Nederland vrijwel altijd goed beschikbaar. Alleen tijdens periodes van extreme droogte kan de waterdruk afnemen en kan er gevraagd worden om zuinig te zijn met water. In het buitenland is de beschikbaarheid van schoon leidingwater minder vanzelfsprekend. Als toerist kun je je steentje bijdragen aan het besparen van water. Douche niet te lang, laat je handdoeken niet dagelijks wassen en beperk het aantal keren dat je in bad gaat.

5

Zelf water zuiveren

om je tijdens je vakantie vooral op plekken waar geen of amper goed drinkwater beschikbaar is? Dan kun je zelfs water zuiveren. Koken is de meest effectieve manier om water te zuiveren. Bacteriën, virussen en parasieten worden gedood door het water gedurende ten minste één minuut te koken. Andere methodes om water te zuiveren is door middel van filteren (er zijn speciale reiswaterfilters te koop), chloor of jodium toevoegen of ultraviolet licht gebruiken.

Een veel gebruikte methode om zelf water te zuiveren is het gebruik van waterzuiveringstabletten. Dit is een efficiënte en betaalbare manier, die erg in trek is onder ervaren reizigers. Een doosje van 50 tabletten is meestal goed voor 1 liter gezuiverd drinkwater. Je kunt de waterzuiveringstabletten bij kampeerzaken, outdoorwinkels of online bij websites zoals bol.com kopen.