5 dingen die je moet weten over Kaap de Goede Hoop

Heb je vroeger enigszins opgelet tijdens de geschiedenislessen? Dan moet je zeker weleens van Kaap de Goede Hoop gehoord hebben. Op het moment dat de Vereenigde Oostindische Compagnie nog volop handel dreef, was de punt van Afrika een belangrijk onderdeel van hun handelsroute. Jan van Riebeeck stichtte hier in 1652 namens de VOC de allereerste Europese handelspost op het grondgebied dat we nu kennen als Zuid-Afrika.

De toenmalige nederzetting bij Fort de Goede Hoop mag als de geboorte van de Republiek Zuid-Afrika beschouwd worden. Deze militaire nederzetting was het eerste bouwwerk in wat we nu kennen als Kaapstad. Na 22 jaar werd Fort de Goede Hoop vervangen door Kasteel de Goede Hoop, dat nu nog steeds in het hart van Kaapstad te bewonderen en te bezoeken valt. Jan van Riebeeck is voor de Zuid-Afrikanen de grondlegger van hun land. Vandaar dat er in Zuid-Afrika veel straten en pleinen naar hem vernoemd zijn en dat je zijn naam in Zuid-Afrika op verschillende andere manieren terughoort en -ziet in het dagelijks leven.

Kaap de Goede Hoop is tegenwoordig een populaire toeristische attractie. Dagelijks komen er honderden tot duizenden bezoekers naar Kaap de Goede Hoop. Wat valt er verder te vertellen over Kaap de Goede Hoop? Welke informatie over Kaap de Goede Hoop is belangrijk of handig om te weten? Je leest het in de 5 dingen die je moet weten over Kaap de Goede Hoop.

1

Bezoekinfo

Kaap de Goede Hoop ligt op op ongeveer 65 autokilometers vanaf het centrum van Kaapstad. Met een huurauto rijd je in ongeveer een uur en een kwartier tot anderhalf uur naar Kaap de Goede Hoop. De route gaat over uitstekende wegen en ook de wegen in het nationaal park naar Kaap de Goede Hoop zijn verhard en van prima kwaliteit.

Heb je geen huurauto ter beschikking? Dan is de toeristenbus vanuit Kaapstad een uitstekende manier om Kaap de Goede Hoop te bezoeken. Hiervoor worden de bekende dubbeldekkerbussen van Citysightseeing Kaapstad gebruikt, waarmee ook de hop-on-hop-off tours door Kaapstad gereden worden. De bustocht brengt je vanuit Kaapstad naar Boulders Beach, Kaap de Goede Hoop en Kaappunt.

šŸ”— bekijk de beschikbaarheid en prijzen van deze dagtours

Je moet entreegeld betalen om Kaap de Goede Hoop te kunnen bezoeken. Het hele gebied behoort tot het Cape Point National Park. Per volwassene geldt momenteel er een entreeprijs van ZAR 400,-, wat tegen de huidige wisselkoers ongeveer 20 euro is.

Pas op voor de bavianen. In het park en vooral rond de parkeerplaatsen kun je bavianen tegenkomen. Borden waarschuwen al voor deze ‘baboons’. Het zijn roofdieren die uit zijn op jouw eten en drinken. Houd afstand en vermijd contact. Zorg ervoor dat je geen etenswaren in het zicht hebt als er bavianen in de buurt zijn.

2

Niet het zuidelijkste puntje van Afrika

Vaak wordt er gedacht dat Kaap de Goede Hoop de meest zuidelijke punt van Afrika was. Dat was inderdaad de aanname toen de Portugese ontdekkingsreiziger Bartolomeu Dias in 1488 Kaap de Goede Hoop ontdekte. Vijftien jaar later, in het jaar 1503, ontdekte zijn landgenoot Diogo Dias Kaap Agulhas, dat het daadwerkelijke zuidelijkste punt van Afrika is. Kaap de Goede Hoop is wƩl het meest zuidwestelijk gelegen punt van Afrika.

3

Niet de overgang van de Atlantische Oceaan en de Indische Oceaan

Ik zal je eerlijk vertellen dat ik dacht dat ik de overgang van de Atlantische Oceaan en de Indische Oceaan zag toen ik over de Cape Point bij Kaap de Goede Hoop uitkeek. Dat is dus ook niet zo. Een paar eeuwen lang werd Kaap de Goede Hoop inderdaad als de begrenzing tussen deze twee oceanen beschouwd. De Internationale Hydrografische OrganisatieĀ heeft in 1843 vastgesteld dat de grens bij Kaap Agulhas ligt.

Kijk je naar de stromingen van het water, dan is de daadwerkelijke situatie zo dat de lastig exact vast te stellen scheiding tussen het Atlantische en het Indische water heen en weer schuift tussen beide kapen.

4

Uitzicht op de Kaappunt

Helemaal in het zuiden van het park ligt de Kaappunt, dat in het Engels aangeduid wordt als Cape Point. Je kunt deze zuidwestelijkste punt van het continent niet bezoeken, maar wel bekijken. Dat kan onder andere vanaf het platform rond de vuurtoren. Daar kun je vanaf de parkeerplaats naartoe lopen. Deze wandeling neemt ongeveer 15 tot 25 minuten van je tijd in beslag. Tegen een kleine vergoeding kun je ook met de funicular (kabeltrein) naar boven en als je dat wilt ook naar beneden gaan.

Het uitzicht vanaf de plek rond de vuurtoren is wel de meestbezochte en tevens hoogste positie om de Kaappunt te zien, maar het is niet de beste plek. Dat zijn de wat lager gelegen uitzichtplekken die aan de westelijke kant van de klif aangebracht zijn. Volg de bordjes ‘Cliff Lookout’ om er te komen.

5

Aansluiten in de rij

Wil je op de foto met het bord van Kaap de Goede Hoop? Voor veel bezoekers is een bezoek aan deze plek niet compleet zonder achter het bord geposeerd te hebben voor de foto. Dat betekent dat je vaak aan moet sluiten in de rij met wachtenden. Meestal gaat dat vlot, tenzij dat er meerdere busladingen met toeristen tegelijkertijd losgelaten worden.