Jama Pekel is een historische druipsteengrot in de gemeente Žalec in Slovenië. Het is de enige grot in het land met prehistorische Neanderthaler artefacten. Jama Pekel is gelegen in de Savinja-vallei, vier kilometer ten noorden van Šempeter. De grot is volgens de wetenschappers meer dan 3 miljoen jaar oud. Neanderthaler botfragmenten en gereedschappen wijzen erop dat de grot als schuilplaats diende. Speleoloog Anton Franz Reibenschuh verkende de grot tussen 1860 en 1870, waardoor deze bekend werd.
De grot heeft tegenwoordig ruim elfhonderd meter aan paden verdeeld over twee niveaus, met een constante temperatuur van 10 °C. Kalkafzettingen hebben diverse grotdecoraties gevormd. Vanaf het bovenste niveau is een natuurlijke waterval van vier meter te zien. De grot herbergt veel planten en dieren, waaronder de hoogste ondergrondse waterval van Slovenië, de Peklenščica. Sinds 1972 is Jama Pekel toegankelijk voor toeristen. De toegang wordt beheerd door de plaatselijke VVV. Bezoekers betreden de grot via de hoofdingang en verlaten deze via een zijuitgang, waarna een bospad terug naar het beginpunt leidt.
Wij bezochten Jama Pekel vorige maand tijdens onze vakantie in Slovenië en hebben tijdens het bezoek de 5 dingen die je moet weten over Jama Pekel genoteerd, om ze vervolgens hier te kunnen delen.