5 dingen die je moet weten over het Vrijheidsbeeld

Het Vrijheidsbeeld is een van de bekendste bezienswaardigheden van New York City. Het Statue of Liberty komt daarom voor op vrijwel alle lijstjes van dingen die je moet zien als je New York bezoekt. Het Vrijheidsbeeld is meer dan alleen een bijzonder bouwwerk. Het is vooral een symbool voor vrijheid, wat als essentieel gezien wordt binnen de Amerikaanse samenleving.

Het Vrijheidsbeeld is een kolossaal standbeeld van een vrouw met een fakkel in haar hand en een tablet in haar andere hand. Het staat op Liberty Island in de haven van New York City. Het is een van de meest herkenbare monumenten ter wereld en een symbool van vrijheid en hoop voor mensen over de hele wereld. Het Vrijheidsbeeld is 93 meter hoog, inclusief de sokkel. Het is gemaakt van koper en is bedekt met een laag brons.

De angst bestaat daarom dat het Vrijheidsbeeld een mogelijk doelwit zou kunnen zijn voor een terroristische aanslag. Na de aanslagen op 11 september 2001 is het Vrijheidsbeeld daarom bijna drie jaar lang niet te bezoeken geweest. Aangescherpte veiligheidsmaatregelen hebben ervoor gezorgd dat het Vrijheidsbeeld weer open kon gaan voor het publiek. Met ongeveer vier miljoen bezoekers per jaar behoort het Vrijheidsbeeld tot de best bezochte attracties van New York. De beperkte capaciteit van de veerboten die naar Liberty Island varen vormt een remmende factor op het aantal bezoekers.

Wat zijn de belangrijkste feiten over Vrijheidsbeeld en wat moet je weten als je de wereldberoemde Statue of Liberty wilt bezoeken? Wij vertellen je alles over de 5 dingen die je moet weten over het Vrijheidsbeeld.

1

Waar staat het Vrijheidsbeeld?

Het Vrijheidsbeeld staat op Liberty Island in de haven van New York City. Liberty Island is een klein eiland dat ongeveer 3 kilometer ten zuidoosten van Manhattan ligt. Het eiland is eigendom van de National Park Service en is een populaire toeristische attractie. Om het Vrijheidsbeeld te bereiken, kunnen bezoekers een veerboot nemen vanaf Battery Park op Manhattan. De veerboottocht duurt ongeveer 20 minuten.

Je hoeft niet persé naar Liberty Island om het Vrijheidsbeeld te zien. Vanaf het water heb je een veel beter uitzicht op het beeld. Je kunt er voor kiezen om deel te nemen aan een betaalde rondvaart langs Manhattan, waarbij je redelijk dicht in de buurt van het Vrijheidsbeeld komt.

Er is ook een gratis mogelijkheid om het Vrijheidsbeeld vanaf het water te bekijken. Als je de gratis ferry vanaf Manhattan naar Staten Island neemt, dan vaar je langs het Vrijheidsbeeld. Bij aankomst op Staten Island vaar je gewoon meteen weer terug naar Manhattan.

2

Het Vrijheidsbeeld bezoeken

Het Vrijheidsbeeld is een populaire toeristische attractie. Bezoekers kunnen het standbeeld beklimmen om een uitzicht op de haven van New York City te krijgen. De beklimming van het Vrijheidsbeeld is een uitdaging. Bezoekers moeten 377 traptreden beklimmen om de kroon van het standbeeld te bereiken. De beklimming is niet geschikt voor mensen met beperkte mobiliteit.

Om het standbeeld te beklimmen, moeten bezoekers een ticket kopen. Tickets zijn online verkrijgbaar of bij de bezoekersingang op Liberty Island. Daar kun je wel met enorme wachtrijen te maken krijgen. Het vooraf kopen van tickets is daarom aanbevolen.

bekijk alle soorten online tickets voor het Vrijheidsbeeld

3

Geschiedenis van het Vrijheidsbeeld

Het Vrijheidsbeeld is door Frankrijk aan de Verenigde Staten geschonken. Aanleiding hiervoor was de 100e verjaardag van de Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring. De bouw van het Vrijheidsbeeld was een complexe en uitdagende onderneming. Het Vrijheidsbeeld werd ontworpen door de Franse beeldhouwer Frédéric Auguste Bartholdi en werd gebouwd door Franse en Amerikaanse ingenieurs en arbeiders. De bouw begon in 1875 en werd voltooid in 1886. Het koper voor het standbeeld werd in Frankrijk geproduceerd en in 350 stukken naar de Verenigde Staten verscheept. Het koper werd vervolgens op de sokkel in New York City geassembleerd.

Het Vrijheidsbeeld heeft in de loop der jaren verschillende restauraties ondergaan. De meest recente restauratie vond plaats in 1986, ter gelegenheid van het 100-jarig jubileum van het standbeeld.

4

Symboliek van het Vrijheidsbeeld

Het Vrijheidsbeeld is een krachtig symbool van vrijheid en hoop. De fakkel in haar hand staat voor verlichting en kennis, de tablet in haar hand staat voor de wet en de orde, en de kroon op haar hoofd staat voor de zeven oceanen en continenten. Het Vrijheidsbeeld is een belangrijk symbool voor immigranten die naar de Verenigde Staten komen op zoek naar een beter leven. Het staat voor de hoop op een nieuwe toekomst en de kans om vrij te leven.

5

Er bestaat meer dan één Vrijheidsbeeld

Sta er niet van te kijken als je het Vrijheidsbeeld op een andere plek dan New York City ziet staan. Er zijn verschillende kopieën van het Vrijheidsbeeld te vinden in de Verenigde Staten, in Frankrijk en op andere plekken op de wereld. Zo hebben wij een kopie van Vrijheidsbeeld in de Japanse hoofdstad Tokyo zien staan.